Bécs kezdőknek és haladóknak

- 3. rész: A barokk Bécs és az organikus Bécs

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 3. rész: A barokk Bécs és az organikus Bécs
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 3. rész: A barokk Bécs és az organikus Bécs

Most így a harmadik rész elején már elárulhatom, hogy leginkább Bécs kevésbé ismert látványosságairól szeretnék írni. Addig azonban van még egy pár fontos nevezetesség a must see-listánkon, amely minden, magát komoly turistának valló látogató számára kihagyhatatlan! Ilyen például a Belvedere és a Hundertwasser-ház: az egyik egy barokk épületegyüttes, a másik egy organikus társasház.

Belvedere, 2014. augusztusBelvedere, 2014. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Az elmúlt részben a Polgármesteri Hivatalt, a Parlamentet, az Operaházat és a Károly teret/Károly templomot néztük meg. Ma gyalog indulunk neki Bécsnek, és a Karlskirchétől egészen a Belvederéig vezet utunk. Utóbbi két külön épületből áll: egy felső és egy alsó palotából! (Gustav Klimt-rajongók figyelem! Állandó kiállítás van itt a művész munkáiból.)

Belvedere, 2013. áprilisBelvedere, 2013. április(Fotó: Laslavic Tímea)

Természetesen, mint minden más ausztriai palotát vagy kastélyt, a Belvederét is gyönyörű kert vesz körül. Monumentálisak az épületek és a park is – amelyben jó bécsi szokás szerint a sétáló turisták mellett ott kocognak a helybéliek is (a schönbrunni kastélynál szintén). Hemzsegnek a külföldi látogatók, amit a bécsiek egészen biztosan megszoktak már. 

"Savoyai Jenő herceg nyári rezidenciája volt ez – tudjátok, amolyan kis nyári lak. "

Ma többek közt a Belvedere Múzeumnak ad helyet, ahol a borsos áron adott belépőkből származó bevétel Bécs városát gyarapítja. Szerencsére kívülről ingyen és bérmentve is meg lehet nézni az épületet, sőt, még egy kerti séta sem kerül pénzbe, ahogyan a tőszomszédságában lévő Botanikus Kert meglátogatása is ingyenes. 

Belvedere, 2013. áprilisBelvedere, 2013. április(Fotó: Laslavic Tímea)

Miután körbejártuk a gyönyörű barokk palotákat (kezdőknek), vagy esetleg be is tértünk valamelyikbe, érdemes felkeresni a Bécsi Egyetem Botanikus Kertjét (középhaladóknak) – az egyik bejárata ugyanis pont a Belvederéből nyílik. Erre legalább egy jó másfél órát szánjunk! 

Innen pedig már muszáj lesz metróra vagy villamosra pattanni: például menjünk vissza a Karlsplatz-ra és kapjuk el a Leopoldau irányába közlekedő U1-es metrót, majd szálljunk le a Schwedenplatz megállónál. Ezután az 1-es számú villamossal induljunk el Prater Hauptallee irányba, majd szálljunk le a Hetzgassénél. Az út nagyjából negyedóra, és már ott is vagyunk a Hundertwasser-háznál! Extra tipp: kocsival érdemes a Löwengassén parkolni, ám figyelem, ezért fizetni is kell!

Hundertwasser-ház, 2012. augusztusHundertwasser-ház, 2012. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Hundertwasserhaus. Nagy kedvencem ez az épület, ami tulajdonképpen egy társasház több tucat lakással és irodahelyiséggel. Szerencsés emberek ám, akik itt laknak vagy dolgoznak! A neves osztrák építész, Friedensreich Hundertwasser tervezte, majd az én születésem évében (1983) kezdték el az építkezést, és mire óvodába mentem (1986), már kész is volt! Az egész épületet hullámzó vonalak jellemzik, minden felület egyenlőtlen és színes, míg a tetőn és az erkélyeken bokrok és fák nőnek. A házat nagy kíváncsisággal szemlélik és fotózzák a turisták, s mivel biztosan sokan már be is csengettek néhány helyre, ezért a lakók manapság már egy elegáns üzenettel kérik a látogatókat nyugalmuk és magánszférájuk tiszteletben tartására. Ha belegondolunk, még így is éppen elég zavaró lehet, hogy a saját házad előtt az év minden napján ott áll egy rakás ember, és a Te ablakodat vagy erkélyedet fotózza... (De én akkor is szívesen laknék a Hundertwasser-házban!)

Hundertwasser-ház, 2012. augusztusHundertwasser-ház, 2012. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Szerencsére kíváncsiságunkat valamelyest ki tudjuk elégíteni a szemben lévő épületen is, amelynek külseje és belseje a Hundertwasserhez hasonló. Itt találhatunk többek közt szuvenírüzleteket és bárokat is, tehát érdemes meglátogatni a házat – a lényeg itt is látszik, és a kevésbé fanatikusoknak ennyi talán pont elég is. Sőt, még maga az utca is hundertwasseros!

Turisták a Hundertwasser-háználTuristák a Hundertwasser-háznál(Fotó: Laslavic Tímea)

Hát nem fantasztikus? Nos, ha ez megvan, és még az épületet is sikerült lencsevégre kapni (az utca szűk, néhány ablaknál többet lefotózni igazi kihívás!) – akkor irány a sarkon lévő kávézó egy kis pihenőre! 

Még az első részben emlegettem egy bizonyos"villamosos városnézést", és most tartozásom pótlom is: a lényeg, hogy az 1-es villamos nagyon klassz helyeken halad el. Például, ha a Hundertwasser-ház után a belvárosba tartó villamosra szállunk fel (Stefan-Fadinger-Platz), simán megnézhetjük az ablakból a Polgármesteri Hivatalt és a Parlamentet, és úgy általában is ízelítőt kaphatunk Bécs hangulatából. Maradjunk nyugodtan a  fenekünkön egészen a Karlzplatz állomásig. Itt szálljunk át metróra, amellyel könnyen elérhető például a schönbrunni kastély is... jól hangzik?

A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!