Bécsi kedvencek

- 1. rész: a Café Leopold Hawelka

Bécsi kedvencek - - 1. rész: a Café Leopold Hawelka
Bécsi kedvencek - - 1. rész: a Café Leopold Hawelka

Figyelem, szubjektív lista következik! Amiről a Bécsi kedvencek sorozatban fogok írni, az én személyes kedvenceim. Azok a helyek, ahol találkozni szoktam a barátokkal, azok a helyek, ahová a Bécsbe látogató ismerőseimet alkalomadtán elviszem. Ezek közül is elsőként egy kávézóról szeretnék írni. Az osztrák fővárosban ugyanis nagy a kávézásnak a hagyománya, és én is igen szeretem a kávét. 

Café Leopold HawelkaCafé Leopold Hawelka(Fotó Laslavic Tímea)


A kávéző neve: Café Leopold Hawelka. Bécs szívében, az első kerületben található, karnyújtásnyira a Hofburgtól, egy pici kis szűk utcában. Dorotheergasse-nak hívják és a neves Graben sétálóutcából nyílik (a Stephansplatz metróállomás van a legközelebb hozzá). 

DorotheergasseDorotheergasse(Fotó: Laslavic Tímea)

Az 1930-as években nyitották meg és azóta is nagy sikernek örvend. Különleges hangulata van, mert megőrizték az eredeti kinézetét: az évtizedek során nem változtattak semmit a berendezésen, a bútordarabok az eredetiek, talán még ki sem festették a helyiséget. A mellékhelyiség is a régi. Több ilyen, eredeti formájában megőrzött kávézó van egyébként Bécsben, és ezeknek mind éppen ez a varázsa: hogy átlépni a küszöbüket olyan, mint egy időutazás. Valamint, hogy van egy sztorijuk.

Café Leopold HawelkaCafé Leopold Hawelka(Fotó: Laslavic Tímea)

Benn szinte megáll az idő. Mintha csak a néhány évtizeddel korábban lennénk. A néhai Hawelka házaspár kávézójában nyugodt a  légkör, az emberek újságot olvasnak vagy beszélgetnek. Helybéliek és turisták is betérnek ide, és valamennyien a különleges hangulatáért választják ezt a helyet. A falakon különböző képek, festmények, amelyekről azt tartják, hogy az alkotóik ajándékozták a tulajnak, cserébe az elfogyasztott kosztért.  Sok-sok neves ember megfordult itt, főleg a bécsi kulturális életből; és azt mondják, ma is bármikor bele lehet botlani ott egy hírességbe.  

A függönytartó és a függöny is a régiA függönytartó és a függöny is a régi(Fotó: Laslavic Tímea)

Bécs egyik beceneve - a sok közül - a kávéházak fővárosa. Itt a kávéházi kultúra annyira fontos, hogy 2011-ben felkerült az UNESCO listájára is, mint nem anyagi örökség. Kihagytatlan tehát egy jól kiválasztott helyen egy kávét elfogyasztani, ha az ember Ausztria fővárosában jár.  

Wiener MelangeWiener Melange(Fotó: Laslavic Tímea)

Bizonyára a legjobb választás, ha egy ilyen helyre betérünk, egy eredeti bécsi melange, azaz egy Wiener Melange rendelése: kávé és gőzölt tej fele-fele arányú keveréke - tejhabbal a tetején. Én tejjel iszom a kávét, tehát nekem például tökéletes!


A sorozat további részei:

Bécsi kedvencek - Összes

Tetszett? Oszd meg!