Bécs kezdőknek és haladóknak

- 6. rész: Madártávlatból is érdemes megnézni

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 6. rész: Madártávlatból is érdemes megnézni
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 6. rész: Madártávlatból is érdemes megnézni

Azaz"szinte" madártávlatból, mivel nem egészen a levegőből történő szemrevételezésre gondolok, hanem egyszerűen csak magas helyekre invitállak titeket: ha van rá lehetőségetek, itt tartózkodásotok alatt élvezzétek Bécs panorámáját a Kahlenberg tetejéről, a Haus des Meeres teraszáról vagy a Donauturm kilátójáról. Ugye nincs közöttetek olyan, aki ne élvezné a szép panorámákat? (Rendben, tériszonyosok kivétel!) 

Kahlenberg. Kilátás kissé ködös időbenKahlenberg. Kilátás kissé ködös időben(Fotó: Laslavic Tímea)

Talán a Kahlenberg nyújtja a legszebb élményt - ráadásul ingyen és bérmentve. A legjobb, ha gépkocsival közelítjük meg, de busszal is (38A) fel lehet menni a 484 méter magas hegyre, amely - bizony! - Bécshez tartozik. Hangulatos, kis, keskeny utcákon haladunk át - exkluzív lakónegyed ez, a leggazdagabb bécsiek laknak itt. A neve Grinzing és a XIX. században még csak egy falu volt. 1892-ben az osztrák fővároshoz csatolták és ma a XIX. kerület része.  Közkedvelt a turisták körében is, ugyanis itt rengeteg hagyományos borozó, úgynevezett heuriger és számos borpince található annak köszönhetően, hogy sok a szőlőültetvény és ezen a vidéken mindig is borászattal foglalkoztak. Ha megebédeltünk - vagy megvacsoráztunk - valamelyik vendéglátóhelyen és megkóstoltuk a borokat, menjünk tovább. Szerpentineken keresztül érkezünk meg arra a helyre, amelyről csodás panoráma nyílik az egész fővárosra: ha nem érjük be azzal, amit a St. Josef auf dem Kahlenberg templom közelében lévő teraszról látni, keressül fel a közvetlen közelben lévő Stephaniewarte nevű kilátót. Némi szerencsére is szükségünk lesz ahhoz, hogy ne legyen például köd - ha azonban szép az idő, nemcsak a várost nézhetjük meg, hanem egészen az Alpokig is simán el lehet látni. 

Tipp: Ha autóval vagyunk, álljunk meg Cobenzlben és térjünk be a Cobenzl Cafe-Restaurant nevű cukrászdába - autentikus a hangulat, jó a kávé és finomak a torták, valamint innen is szép a kilátás.

Cobenzl Cafe-RestaurantCobenzl Cafe-Restaurant(Fotó: Laslavic Tímea)

***

A Donauturm (azaz Duna-torony) a maga 252 méteres magasságával Bécs egyik jelképe 1964. óta. A Donauparkban található és tömegközlekedéssel is (20A busz) megközelíthető. Az osztrák főváros, sőt, Ausztria legmagasabb épülete még ma is. Három szintje van, amelyekre gyorslifttel vagy (fittebbeknek) lépcsőzve lehet feljutni egy kb. 7 eurós belépőjegy fejében. Működnek a toronyban vendéglátóhelyek is: egy panoráma-kávézó, amely forog is velünk, illetve egy étterem, amely akár egy  romantikus vacsora színhelye is lehet. 

Donauturm. Ellátni a hegyekig isDonauturm. Ellátni a hegyekig is(Fotó: Laslavic Tímea)

Tipp: Bungee jumpingra is van lehetőség! A nagyon bátrak a teraszról nyíló fémrámpáról, 152 méteres magasságból vethetik a mélybe magukat.

***

Haus des Meeres (azaz a Tenger Háza) a belvárosban, a híres bevásárlóutca, a Mariahilferstrasse közvetlen közelében található: az U3-as metróról a Neubaugasse megállónál kell leszállni, majd két perc gyalog és már ott is vagyunk. Egy állatkert ez, amely Bécs hat légvédelmi tornyának egyikében kapott helyet. Lesz még később szó róla a sorozatunkban, minket azonban most a tetőterasza érdekel, ahonnan pazar a panoráma. Nemcsak a Haus des Meeres látogatói gyönyörködhetnek innen a kilátásban, hanem az épületen kívül található lépcső megmászásával bárki élvezheti a környék látképét. 

Haus des Meeres. Az Alpokig is ellátniHaus des Meeres. Az Alpokig is ellátni(Fotó: Laslavic Tímea)

Bár mindössze 47 méter magas a torony, szép időben innen is ellátni az Alpokig, ha pedig 1 euróért a teraszon lévő távcsőbe is belenézünk, garantált a boldogság! 

Tipp: A 11. emeleten kávézó működik, innen is megtekinthetőek Bécs háztetői. Ha meglátogatjuk magát az állatkertet is, menjünk fel a lifttel a legfelsőbb szintre és jöjjünk inkább lefelé. Ha lentről haladunk felfelé, a végére nagyon kifáraszthat a lépcsőzés! 

Végezetül még annyit, hogy bár én ezt a hármat ajánlom, vannak még olyan helyek Bécsben, ahonnan szép a kilátás.  Ilyen például a Stephansdom tornya is. Figyelem: ide azonban csak lépcsőzve lehet feljutni és nagyon szűk a csigalépcső! Továbbá ott van Bécs óriáskereke, a Práterben található Riesenrad, itt lassú forgás közben nézhetjük meg a várost fentről és akár meg is ebédelhetünk/vacsorázhatunk közben. Mindkét helyen belépőt kell fizetni! 

Kalandra fel!

A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!