Guinness-rekord kísérlet Koppenhágában

Guinness-rekord kísérlet Koppenhágában
Guinness-rekord kísérlet Koppenhágában

A hétvégén került megrendezésre egy érdekes esemény Koppenhága szívében, Nørrebroban. A Soulwash nevű egyesület vezetésével, a helyi önkormányzat és a közösség támogatásával a „világ leghosszabb krétarajzát” akarták létrehozni, hogy ezzel Guinness-rekordot állítsanak fel.


Ez a formáció már 2011-ben is állított fel világrekordot itt Koppenhágában, csak éppen utcafestésben. Most a hétvégén Nørrebrogade volt lezárva a Nørrebros Runddeltől a Dronning Louises hídig majd' másfél kilométeren, hogy bárki krétát ragadhasson, és megörökíthessen bármit, amit csak szeretne.

Így aztán kimentem én is, hogy részese lehessekennek ennek az élménynek kicsit. Reggel ugyan szakadt az eső – dán módra – de azért reménykedtem, hogy kisüt délutánra a Nap. Szerencsére 11-re elállt az eső. Eredetileg déli 12-kor kezdődött az egész, de igen álmosan. Alig lézengtek páran a tett színhelyén. Délután négy körül visszanéztem, és addigra az egész város ott volt. Több ezer felnőtt, és gyerek. Az egészet a sokszínűség jellemezte. Minden tekintetben. Ingyen osztogatták a krétát, és bárhova rajzolhatott az ember. Így aztán én is készítettem kutyafuttában két krétarajzot:

Rajz: Hello Magyarok!Rajz: Hello Magyarok!(Fotó: Sörös Tamás)

Rajz: MacskaRajz: Macska(Fotó: Sörös Tamás)

Közben az utcai hangszóróból kellemes madárdal szólt, néhol pedig reggae-t játszottak az önkéntes dj-k. Este tizenegyig tartott az egész. Remélem az alkotásokat nem mossák le, hanem megvárják, amíg az időjárás végez velük.

Szerintem nagyon találó, hogy ebben az utcában szervezték ezt az eseményt. Koppenhágának talán ez a minden szempontból legszínesebb környéke. Itt az a furcsa, ha valaki dán. Nagyon sok a külföldi és a bevándorló. Vannak Iránból, Pakisztánból, Törökországból, Lengyelországból, Litvániából, és még sorolhatnám. De erre a környékre nagyon jellemző, hogy majdnem minden ötödik ember külföldi. Ha az ember idecsöppen, azt hihetné, hogy nem is Dániában van.

Mindent összevetve: érdemes volt kiugrani. Nyáron sok hasonló programmal várják az itt lakókat és a turistákat.

Sörös Tamás

Koppenhága, Dánia

Tetszett? Oszd meg!