Tavaszköszöntő tulipánfesztivál Isztambulban

Tavaszköszöntő tulipánfesztivál Isztambulban
Tavaszköszöntő tulipánfesztivál Isztambulban

Kezdjük azzal, hogy a tulipánok nem Hollandiból, hanem Törökországból származnak. Erre mi sem lehet jobb bizonyíték, mint hogy Isztambulban minden áprilisban egész hónapos fesztivált rendeznek a színpompás virágok főszereplésével. De nem ám csak olyan parkban sétálós, nézelődős fesztiválról van szó! Mondom is a legfontosabbakat, amit mindenképpen tudnod kell az isztambuli tavaszköszöntő tulipánfesztiválról.

Isztambulban a tavasz beköszöntét már egy évtizede tulipánfesztivállal ünneplik. A török nagyváros minden évszakban ígér valami különlegeset és izgalmasat, de kétségtelen, hogy a látvány, amikor a kisebb-nagyobb parkokon túl az utcákat övező járdaszegélyek, a mecsetek környéke és úgy általában az egész város virágtengerben úszik, semmihez nem hasonlítható. Az amúgy is nyüzsgő, színes, impulzív Isztambul egész áprilisban még színesebb arcát mutatja a tulipánoknak köszönhetően. 

Bár sokaknak Hollandia jut eszébe a tulipánokról, e csodás tavaszi virág hazája valójában Törökország. Számtalan művészt ihletett és ihlet meg a mai napig is ez a törékeny virág, elég csak a csempék, kerámiák motívumaira gondolni, de aki az ebru festés művészetét ismeri, ott is sűrűn láthatta a tulipánt a képeken. 

Ebru készítésEbru készítés(Fotó: Orosz Joli)

Nem utolsó sorban említve, a tulipánról mintázott, jellegzetes teás poharat.

Tulipán formájú török teás pohárTulipán formájú török teás pohár(Fotó: Orosz Joli)

Az isztambuli tavaszköszöntő tulipánfesztivál idején közel 200 fajta, csak Törökországban termesztett tulipánhagymából ültetnek el sok milliót városszerte. Egybefüggő tulipánszőnyegben is gyönyörködhetünk, amelyet a történelmi városrészben, a Sultanahmet téren csodálhatunk meg. A tulipánfesztivál valódi fesztivál is egyben, melynek során különböző kulturális programokkal, zenei előadásokkal és persze tulipán mintás ajándéktárgyakkal, kirakodóvásárral várják a látogatókat.

A fesztivál fő helyszínei:  Emirgan Park, Gülhane Park, Yıldız Park, Hidiv Kasri Park, Beykoz Park, Büyük és Küçük Çamlıca. Ezek a parkok természetesen más látnivalót is ígérnek. Török sorozatok rajongóinak különösen ajánljuk a Hidiv Kasri Kastélyparkot felkeresni, ahol a tulipánok mellett a csodás kastélyt is megnézhetik, ami számtalan sorozat forgatási helyszíne volt már.

A korábbi évek tulipánfesztiváljainak fotóiból készítettünk egy rövid videót is:

Aki teheti, mindenképpen látogasson el egyszer április folyamán Isztambulba, hogy a saját szemével láthassa mindezt a sok gyönyörűséget. Még nem késő elindulni, a fesztivál egész hónapban tart!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!