Budapest egy francia szemével

Budapest egy francia szemével
Budapest egy francia szemével

Mi az ami megfog egy külföldit és hazánkba vonz? A válaszok nem is annyira meglepőek, hiszen Budapest és Magyarország  előkelő helyet foglal el nemcsak a helyiek, de az idegenek szívében is. Aki egyszer beteszi ide a lábát, ódákat képes zengeni róla.

Így van ezzel az én francia párom is, akit a sors több mint 4 évvel ezelőtt sodort Magyarországra. Egy üzlet miatt érkezett hozzánk, néhány francia kollégájával és rajtunk kívül még három másik francia-magyar pár talált egymásra. A szerelem legtöbb esetben a leggyakoribb faktor a döntéshozatalban, ha külföldre költözésről van szó. Ha egy idegen országban maradunk, melyek a további okok, amelyekért valaki képes saját szülőhazáját faképnél hagyni vagy lecserélni? A párom (nevezzük V.nek, hogy megmaradjon az inkognitója) esetében a következők.

(Fotó: Kalnet, Filckr)

1. Budapest egy élettel teli, fiatalos város

Külföldiként sokszor olyan romkocsmákat, éttermeket ismerhetünk meg, ahova a helyieknek eszükbe sem jutna (be)menni. Ez azért fordulhat elő, mert nem böngészik a külföldieknek ajánlott látnivalók listáját. Ilyen kedvelt helyeket hagyhatnak ki, ha nem törzsgyökeres fővárosiak: Szimpla kert, Kuplung, Fogasház, Instant, Doboz, hogy tényleg csak párat említsünk.

Tipp: sokaknak érdemes lenne használni a couchsurfing.com oldalt, ahol mindig találkozhatunk érdekes emberekkel a világ bármely tájáról. Ezért előny, ha tudunk angolul, de itt akár language exchange eseményekre is eljárhatunk, ha gyakrabban szeretnénk egy idegen nyelvet használni vagy csak felfrissíteni a már meglévő nyelvtudásunkat. Persze külföldiként pláne előny, ha elmehetünk egy több nyelvet is beszélő közösségbe.

2. Sok a lehetőség, legyen szó munkáról vagy kapcsolatokról

Habár a magyarok között még mindig van egy bizonyos réteg, akik nem beszélnek idegen nyelveket, angolul szinte minden második étteremben vagy más vendéglátó egységben tudnak. (Ha ez nem így van, akkor fordítónak ott vagyok én a barátom mellett.)  Mivel egyre több külföldi dönt Magyarország mellett, nyelvében és kultúrájában változatos közösség verődik össze. A párom több országban élt már, ezért nagyon nyitott a kultúrák különbözőségére. A bátyja thaiföldi lányt vett feleségül, ők egy ilyen nyitott család. Franciaországban az emberek egyébként sem lepődnek meg a vegyes házasságokon.

(Fotó: György Soponyai, Flickr)

3. Budapest kultúrájában, építészeti stílusában is lenyűgöző

Francia barátom nagyon szereti a különböző építészeti stílusokat, a régi időket idéző ódon házakat és épületeket. Alsace-hoz kicsit sem hasonlító épületeink tartogatnak még egzotikumot a messziről jött látogatók számára(is). Csak néhány a kedvencei közül: a híres Gresham-palota, a Budai várnegyed, a Parlament épülete, Lánchíd, Vakok Intézete, a Vajdahunyad vára vagy a Vásárcsarnok.

4. Nincs forgalmi dugó, nem szennyezett a város

A villamosoknak, troliknak köszönhetően nincs akkora szmog, nem a párizsi levegőt szívjuk nap mint nap. Egy franciának a tény, hogy nem kell órákig vesztegelned a forgalomban és a magyar emberek még figyelnek is a másikra vezetés közben, igen szembetűnő tud lenni. A villamosok pontossága és gyakorisága egy másik csodálatraméltó tény. Egy napon, ha nehezen is, de a zord téli hidegben sikerült rávennem a páromat arra, hogy villamossal menjünk néhány megállót. Egy olyan ember, aki többnyire csak autóval közlekedik A -ból B-be, igencsak el tud csodálkozni a tömegközlekedés hatékonyságán.

(Fotó: Mikel Gabelmann, Flickr)

5. Az időjárás

A barátom szerint Magyarország időjárása kellemes. Ezzel azért tudnék vitatkozni, de tény, hogy amíg nyáron az itthoni ismerősök a napon sütkéreznek, addig mi Franciaország északkeleti részén próbáljuk túlélni a zord londoni időjáráshoz hasonlító hatalmas mennyiségű esőzést. Külföldiként mindig képesek vagyunk elfogultabbak lenni egy helyet illetően mint a helyiek, még akkor is, ha már hónapok óta nevezzük azt otthonunknak. 

6. Különböző éttermek

Ha valakinek annyira fontos a hasa, mint egy franciának, akkor az éttermek terén is széles választékra bukkanhat. A belvárosban például, minden ismertebb vendéglátó egység egy karnyújtásnyira található, ezért gyalogosan is megközelíthetjük őket. Szeretjük például az indiai konyhát, a magyarosat és ha a"hazai" francia konyha remekeire fáj a fogunk, abból is találunk választékot. Az indiai konyha kedvelőinek a Bollywood nevű helyet ajánlom rendkívül finom és olcsó vegetáriánus, de laktató menüsorával. A Bangla Büfé nem kifejezetten vegetáriánus, de ízvilágát illetően a nagyon csípős ízeket kedvelők kedvenc helye lehet. Ami a francia konyhát illeti a La Cantine hazarepíti az itt élő franciákat. Minőség, ár és kiszolgálás tekintetében is  egy igényes vendég azt kapja amit elvár. Helyileg az Andrássy úton található, igen kellemes légkörrel és kínálattal szolgálnak Budapest legkedveltebb sugárútján. Ha helyi specialitásokhoz vagy egy finom és olcsó menühöz támad kedvünk ebédidőben, a Liszt Ferenc téren található Café Vian-t ajánljuk. És ha a vietnami konyhára vágyunk? A Kazinczy utcában található Abszolút Pho-ban nagyon finom leveseket ehetünk. Az éttermek választéka végtelen, de ez egy fővárosban teljesen normális. Mégis, ha valaki jókat akar enni, Budapesten lehetséges!

(Fotó: Zsolt Andrási, Flickr)

Ennyi pozitívum után arra is rákérdeztem, mi az amit V. nem szeret Budapesten? Hiszen mégsem lehet minden rózsaszín. A legzavaróbb számára az emberek modortalansága, a kerékbilincs (szerinte csak azért mert ő francia rendszámú autóval közlekedik), valamint az éjszaka ablakunk alatt éneklő részeg fiatalok.

Konkluzió: mindezek ellenére jó Budapest szívében élni, a körútra kilépve sodródni az embertömeggel és igazi fővárosiként "tengetni" a mindennapjainkat!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!