Hét dolog, amit még mindig nem tudok megszokni Kínában…

Hét dolog, amit még mindig nem tudok megszokni Kínában…
Hét dolog, amit még mindig nem tudok megszokni Kínában…

Bár lassan második éve élek Suzhou 宿州 városkában (Anhui 安徽megyében), még mindig van egy-két olyan jelenség, amihez egyszerűen nem tudok hozzászokni.

1. Folyamatos tűzijáték

Szerda délelőtt vagy vasárnap éjszaka? Itt egyre megy. A tűzijáték örök és megunhatatlan szórakozás Kínában, az ünneplés elengedhetetlen kelléke. Az apropó lehet esküvő vagy éppen temetés, ballagás, bolt megnyitó vagy esetleg promóciós kirakodóvásár. Amikor két éve ideköltöztünk, még minden egyes alkalommal izgatottan szaladtam az erkélyre, hogy gyönyörködhessek a csodálatos látványban. Nos, az izgalom mára már elmúlt, hiszen minden nap egy komplett augusztus 20-i tűzijátékot nézhetek végig a lakás bármely pontjából, ha akarom, ha nem. (Amikor megkérdeztük a helyieket, hogy mi értelme van a fényes nappal fellőtt tűzijátéknak,csupán annyit feleltek, hogy a hang a fontos, nem a fény. A kérdést a továbbiakban nem firtattuk.)

2. Petárda

Nagyjából ugyanaz a helyzet, mit a tűzijátékkal. Bármely napszakban bárhol (általában a legváratlanabb helyeken) előfordulhat. Az apropó igazából mindegy, lehet öröm vagy bánat, a lényeg, hogy jó nagyot szóljon. A Kínai Újév a petárdázás szempontjából különösen fontos esemény, hiszen az ünnep alatt nagyjából két héten keresztül megállás nélkül az egész város „ropogtat”. (Ilyenkor az ember néha úgy érzi, mintha valamiféle háborús övezetben lakna…) Szinte bárhol kapható, néha egészen ijesztő kiszerelésben is.

(Személyes megjegyzés: Véleményem szerint az itteni kutyáknak/macskáknak kötélből vannak az idegeik, mert egy kis hangoskodástól szinte meg sem rezzennek. Én jobban megijedek, mint ők.)

3. Utcasöprés

Ez a jelenség (nem tudom másképp nevezni) naponta kétszer végigjárja a főbb utakat, és hivatalosan „utcát söpör”. Gyakorlatilag felveri a port, ami aztán szépen letelepszik a környező autókon, házakon, éttermeken, járókelőkön…

(Van neki egy kis „pajtása”, aki nem más, mint az utcalocsoló autó. Ő egy kicsit hasznosabb, mint söprögető kisbarátunk, főleg mikor eső után/közben locsolja a főutat. Onnan lehet tudni, hogy közeledik, hogy már fél kilométeres távolságból hallani a hangszórójából megállás nélkül – igen hamisan – üvöltő „Jingle Bells” dalocskát.)


4. Csatornázás/vízelvezetés

Szeretett kis városkámban éppen csatornázási munkálatok folynak a főút mellett. Amíg a vízelvezetés nincs megoldva, addig felhozzák a felszín fölé a kiömlő vizet, majd egy téglákból épített és műanyag zsákokkal kibélelt medencéből visszavezetik a föld alá (?) – a helyiek nagy örömére.

Na jó, ennek a miértjét magam sem értem pontosan, lényeg, hogy ezek a kis, nevezzük mondjuk „oázisoknak” nagyjából 50 méterenként megtalálhatóak az építkezés környezetében. Kíváncsian várom, hogy mi lesz ezeknek a kis medencéknek a további sorsa.

Vízelvezetési módszer KínábanVízelvezetési módszer Kínában(Fotó: Mindenttu Dóri)

5. Kivágott gyermeknadrág

A gyerekek (kb. 1-től 6-7 éves korig terjedően) nadrágja a fenekénél nemes egyszerűséggel ki van vágva. A pelenka ezen a környéken nem divat…

A továbbiakat pedig a kedves olvasó fantáziájára bízom. 

Kivágott nadrág a kínai gyerekekenKivágott nadrág a kínai gyerekeken(Fotó: Mindenttu Dóri)

6. Amikor egész nap így megy az adás a televízióban…

Tv KínábanTv Kínában(Fotó: Mindenttu Dóri)

Ilyenkor vagy senki nem veszi észre, hogy valami nem stimmel, vagy csak egyszerűen nem érdekli őket. Gyakran megesik az is, hogy például egy filmet a közepénél leállítanak és újraindítják az elejéről.


 Amit még érdemes megemlíteni: az a feliratozás. A CCTV6-on, ami a hivatalos mozi/film csatorna, gyakran „kedveskednek” a külföldi nézők számra angol nyelvű felirattal is. Ez valóban hasznos lenne, ha a feliratok lefordításához nem a Baidu (helyi Google) fordítóprogramját használnák. A filmek angol feliratainak 95%-a használhatatlan és nevetséges, ám ha az ember elég fáradt egy hosszú nap végén egész szórakoztatónak is találhatja a dolgot…

7. Ez a gyorsétterem…

Gyorsétterem KínábanGyorsétterem Kínában(Fotó: Mindenttu Dóri)

Az étel, amit árulnak egyébként nem rossz, csak hát ez a névválasztás egy kicsit mókás. (Legalább is nekünk, magyaroknak:) A közelünkben egyébként van egy DIDI BAR – ám itt sem kell semmi rosszra gondolni, csupán egy frissen facsart gyümölcsleveket áruló családi vállalkozásról van szó – illetve láttam már „pisi” márkájú pólókat is.

A különféle mókás kínai ruhamárkákról egyébként egy egész bejegyzést lehetne írni… Lehet, hogy nemsokára fogok is ;)


Nemsokára új jelentkezem, addig is 再见!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk

Tetszett? Oszd meg!