Tíz dolog, amit imádok Olaszországban

Tíz dolog, amit imádok Olaszországban
Tíz  dolog, amit imádok Olaszországban

Öt éve élek Olaszországban, öt éve áll égnek a hajam az olasz vezetési stílustól, bürokráciától, mutyizástól, de mindezzel ki tudok békülni, mert fél perc alatt össze tudok állítani egy tízes listát arról, hogy mi az, amit imádok, és nem cserélnék le semmire.

1. Család: egy olasz család nagyon izgalmas, és pont olyan, mint a filmekben. Hétvégén hatalmas össznépi kajálások, hét közben folyamatos telefonos forródrót. A vér errefelé tényleg összetart, és van jelentősége a rokoni szálaknak. A család összetart. Az unokatestvérek olyanok, mintha testvérek lennének; a nagynénik és nagybácsik száma végtelen, főleg, mert az olyan családtagokat, akiknél már igen bonyolult lenne behatárolni a rokonsági fokot, nemes egyszerűséggel ebbe a kategóriába sorolják.

2. Fagyi: az olasz fagyi páratlan, imádom, hogy nem fukarkodnak az adagokkal, merészen kenik a tölcséredre, és van élet a csokin meg a stracciatellán túl is, bárhol elnyalhatunk mondjuk egy földimogyorót.

3. Kávé: a kávézás Olaszországban majdhogynem szakrális élmény, egy vallás, aminek megvannak a maga szent és sérthetetlen szabályai. Az olaszok bárhol és bármikor kávéznak, a kávéfajták palettája végtelen,és mindenkinek megvan a saját módszere a tökéletes kávé otthoni előállítására. Egy tisztességes olasz háztartásban minimum négy méretben található kotyogós, mostanában egyre több a kapszulás gép is. Szóval a kávé egy meghatározó tényező. És isteni.

4. Reggeli a bárban 

5. Szolgáltatás: étteremben/bárban/kocsmában/boltban a személyzet feléri ésszel, hogy a te pénzedből él, és mindent megtesz, hogy többször visszatérj. Udvariasak, segítőkészek.

6. Pizza: itt most lehetett volna kismillió másik finomság is, mert az olasz konyha elég jó, de a pizza az mégis a pizza. Tökéletes tésztával elég rá két-három feltét (NEM, NEM, KETCHUP ÉS ANANÁSZ NEM!!) és mehetünk mennybe.

Ebédidőben pizza al taglioEbédidőben pizza al taglio(Fotó: Gyovai Helén)

7. Design: az olaszok szeretik a szépet, és ha valamiben egy olasz tervező keze van az biztos kifinomult, mutatós. Ez nem csak nagy, hanem kis dolgokra is igaz. Egy ásványvizes üveg is lehet legalább annyira menő, mint a világ legcukibb kisautója.

Ennél szebb nincs is. Fiat 500Ennél szebb nincs is. Fiat 500(Fotó: Gyovai Helén)

8. Nyelv: nincs még egy olyan nyelv,amelyen ilyen pazarul vad kézmozdulatokkal kísérve lehet énekelve affektálni, és még az is őrült szenvedélyesen hangzik, amikor tíz deka felvágottat kérünk a boltban

9. Aperitivo: ez a szokás északról indult, és vette bele magát az olasz dolce vita ábécéjébe. Bedobni egy italt, ideális esetben egy aperol spritz-et,  és mellé púposra halmozni mindenféle apró vagy kevésbé apró finomságokat a tányérunkra a büféasztalról, és mindezt – jobb helyeken – az ital áráért, kevésbé jó helyeken meg egy kicsit magasabb fixért.

Aperol spritzAperol spritz(Fotó: Gyovai Helén)

10. Olaszország: A legfontosabb maga Itália: akárhol is laksz,legfeljebb kétórás utazás után megbabonázva bámulhatod a tengert. Akárhol is laksz,legfeljebb kétórás utazás után megbabonázva bámulhatod a hegyeket. Akárhol is laksz ,biztos, hogy van a közvetlen környezetedben egy elképesztő római/reneszánsz/barokk csodálnivaló, az egész ország kitűnő díszlet szerelmes légyottokhoz. Az olaszok nem véletlenül hívják a hazájukat egyszerűen csak “bel paese”-nek (szép ország).

Az egész olasz zűrzavar valahogy olyan szívet melengető  a veszedelmes gesztikulálással, a hangos lárifárizással, a brillantinozott hajakkal  és a piazzán minden nap menetrendszerűen öregek tanácsát tartó bácsikkal együtt.

Nemzeti színekNemzeti színek(Fotó: Gyovai Helén)

Tetszett? Oszd meg!