És te miért költöztél külföldre?

És te miért költöztél külföldre?
És te miért költöztél külföldre?

A külföldre költözésnek egyfajta misztikus rangja lett az elmúlt években Magyarországon. Manapság már mindenkinek van egy közeli, de legalábbis nem túl távoli ismerőse, barátja vagy rokona, aki életvitelszerűen egy másik országban éli a hétköznapokat, és persze elképesztően sokat keres. Jó nekik, gondolják sokan: innen nyugatra kiegyensúlyozottabb az élet és sokkal több a lehetőségük. De vajon miért döntött a többség a kivándorlás mellett? Valóban mindig a pénz adja meg a végső lökést? A külföldi magyarok idén alakult pártja kérdőívben keresi a válaszokat.

A külföldre költözésnek számtalan oka van, volt és lesz is, gyakorlatilag nincs két egyforma történet. A Hello Magyarok! is többször foglalkozott már a témával (például azzal, hogy milyen külföldön magyarnak lenni, vagy azzal, hogy milyen tipikus kijelentéseket kapnak a külföldön élő magyarok és megpróbáltuk megérteni, hogy miért ment el a többség), és minden szerzőnk másképp élte meg azt, amikor elhagyta Magyarországot. Nehéz és talán nem is kell általánosítani, de kétségtelen tény, hogy a több százezer magyar kivándorló jelentős része anyagi okok és a biztosabb jövőkép miatt döntött ideiglenesen vagy véglegesen a külföldi letelepedés mellett. 

Ezt most mindenki megerősítheti vagy akár rá is cáfolhat, ugyanis a tavasszal alapított Európai Alternatíva Párt ismét kutatást indított.

A magát a külföldi magyarok pártjaként meghatározó politikai erő a napokban jelentetett meg egy 15 kérdésből álló tesztet, melyet akár névtelenül is ki lehet tölteni - ebben az esetben az utolsó két kérdésre (név és e-mail cím megadása) nem kell válaszolni.

Az Európa Alternatíva Párt egy online petíciót szeretne elindítani a külföldön élő magyarok egyenlő szavazati jogáért, és ezt szeretnék jelen kérdőívük kutatási eredményeivel is alátámasztani.

A kérdőív mindössze néhány perc alatt kitölthető itt:

Kutatás a kivándorlásról 2017


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!