Gyógyszertár, gyógyszerek és vitaminok Kanadából

Gyógyszertár, gyógyszerek és vitaminok Kanadából
Gyógyszertár, gyógyszerek és vitaminok Kanadából

Ildie kis összefoglalója kanadai gyógyszertárakról, vitaminokról, és úgy általában arról, hogyan is működik a rendszer arrafelé!

Vannak itt is rendes patikák, csak úgy, mint Magyarországon, ám a jellemzőbb mégis az, hogy egy szupermarket egyik sarkát alakítják ki a gyógyszertárnak. Itt a vitaminok, fájdalom- és lázcsillapítók kinn vannak a polcokon, és le lehet venni, ami kell. De ugye vannak a receptre kapható gyógyszerek is, ezeket a sima gyógyszertárakban, vagy a boltok receptes pultjainál lehet beszerezni.

Olyan ez, mintha a Sparban lenne a hentespult mellett véralvadásgátló. A Save On Foodsban például a margarinok mellett van a gyógyszeres rész. Ugyanúgy megtalálható itt a terhességi teszt is, nem kell kérni, és el lehet vele ballagni az önkiszolgáló kasszához. Viszont a nagyobb Walmartban már két teljes sornyi gyógyszer van így kitéve csak úgy a polcokra. Szépen kategóriák szerint, fájdalomra, hajmenésre, szorulásra, megfázásra, mindenre. A nagyobb szupermarketekben, drogériákban és hipermarketekben influenza elleni oltás is van.

(Fotó: flickr/BrigitteDeSoto(Fotó: flickr/BrigitteDeSoto

Vitaminokat bárhol lehet kapni. A kedvencem a Costco volt, ahol a 250 szemes Centrum vitamin 25 dollárba kerül. Ez nagyjából 6000 forintnyi összeg, amiért Magyarországon max két hónapra elég bogyót adnak. A drogériáknak elég komoly gyógyszertári részük is van, és itt is rendes, tanult gyógyszerészek várnak, és nem csak úgy valakit odaállítottak, hogy ki tudja adni az xy gyógyszert.

A gyógyszertárban rendesen elmondják, hogy mit, mikor, milyen mellékhatások mellett kell beszedni. Amikor a gyomrom úgy döntött, hogy feladja, és nem akar tovább velem együtt lenni, és kilukad, akkor a gyógyszerész bácsi még szépen le is rajzolta, hogy mi az én bajom. Nem lukadt ki egyébként, viszont az idegeskedéstől szigorúan eltiltottam magam.

Lehet látni az amerikai filmekben, hogy a beteg neve rajta van a gyógyszeres dobozon. És valóban, tényleg rajta van. A gyógyszertárban ott hevernek a bogyók, dobozban, zacsiban, valamiben. Bekocog a beteg és odaadja a receptet a gyógyszerésznek. Az előveszi az adott bogyót, és kiszámol annyit, ahány darabot felírt az orvos. Itt nincs olyan, hogy 20 szemes a gyógyszerből, elég volt 12 és Mari néni tovább adja Bözsi néninek, mert ők megállapították, hogy jó lesz az, aztán Bözsi néni rosszul lesz. Jó, meg lehet oldani, de ez a darabra kiadós dolog azért csökkenti annak a veszélyét, hogy az emberek átadják a gyógyszereket egymásnak, vagy hogy x éve fiókban lapuló tablettát vegyenek be.

(Fotó: flickr/NVinacco)

A közeli plázában van egy Vitamin Farm nevű hely is. Itt nincs receptes gyógyszer, csak vitamin, viszont abból rengeteg. Ki van táblázva, hogy "Vas", és van ezer féle vas, vagy B vitamin vagy Calcium tabletta. Szeretem ezt a boltot, mert az eladók felkészültek, cukik, és nem a legdrágábbat akarják mindenáron eladni. Imádok vitaminokat szedni, biztosan ez is egy betegség.

Egyszer ki szerettem volna próbálni a törött púderemen az alkoholos újra összerakós dolgot, amihez ugye kell alkohol is. A Save on Foods-ban, ami tényleg minden tizedik sarkon ott van mentem is a gyógyszertáros csajszihoz, hogy ez kéne, gondoltam úgysem lesz, mert ez veszélyes (legalábbis hajfestéshez a hidrogén annyira veszélyes, hogy nem árulják a fodrászkellékesnél). Erre mutatja, hogy ott van a polcon a 70%-os és a 99%-os. Jó nagy, fél liter, egy életre elég lesz.

Ami viszont a legjobban tetszik, az a Drive Thru gyógyszerkiadó. Ki sem kell szállni az autóból, és már viheted is az asszonynak a bogyóját. ATM-ből is van sok ilyen „autóból ki sem kell szállni” típusú. A bioboltokban is van rengeteg féle vitamin, sosem fogom a tizedét sem megtanulni, hogy melyik mire jó. Egyszer majd az orvosról is írok, de onnan remélem azért nem lesz képem egyhamar.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!