Viszlát Spanyolország, hello Katalónia?

Viszlát Spanyolország, hello Katalónia?
Viszlát Spanyolország, hello Katalónia?

2015. szeptember 27-én a katalánok idegesen ébredtek. Tudták, hogy ez az a nap, amikor a parlamenti választásokon dönthetnek a jövőjük felől.

És igazuk lett. Az 5.510.798 szavazásra jogosult állampolgárból összesen 4.115.807 személy szavazott múlt vasárnap. A hivatalos eredmények szerint a függetlenséget támogató Junts pel Sí (Együtt az Igenért) és a CUP (Népi Egység) 72 helyet foglalhat el a parlamentben, megszerezve ezzel az abszolút többséget. Ez azt jelenti, hogy a régió elindult a függetlenség felé vezető úton. De vajon készen fog állni Katalónia arra, hogy 18 hónap múlva kihirdesse a független köztársaságot?

Mi az a Katalónia?

A nagyjából háromszög alakú régió Spanyolország észak-keleti részén kb. 7.5 millió embernek ad otthont. Északon Andorra és Franciaország, míg keleten a Földközi-tenger határolja, és ha minden igaz, akkor alig másfél év múlva nyugatról Spanyolországgal lesz határos.

Katalónia térképe pirossalKatalónia térképe pirossal(Fotó: wikimedia.org)

A 200 milliárd € GDP-vel ez Spanyolország leggazdagabb autonóm területe. Azért, hogy könnyebb legyen elhelyezni a nagyságrendet a világ gazdasági térképén, ezzel egy önálló Katalónia nagyjából Portugália (197 milliárd euró) és Írország között helyezkedne el (208 milliárd euró), és közel kétszer akkora bruttó nemzeti össztermékkel (GDP) rendelkezne, mint Magyarország (118.5 milliárd euró). Mindehhez tegyük hozzá, hogy egyes amerikai közgazdászok szerint, a független Katalónia 10 éven belül a világ leggazdagabb országai közé sorakozhat fel.

A katalánok autonómiájának további bizonyítéka, hogy a jövendőbeli ország saját nyelvvel és kultúrával büszkélkedhet.(Nem, a katalán nyelv nem a spanyol egyik helyi nyelvjárása.)

Miért akarnak a katalánok független államot?

Gaspar Pericay Coll nagyon jó és érthető magyarázatot ad erre egy cikkében, amit még 2012-ben írt.

A függetlenségi mozgalom megerősödését négy fő okra vezethetjük vissza:

  • Kevés tisztelet a katalán nyelv és kultúra iránt.
  • Spanyolország nem ismeri el, hogy a területén több nemzeti kisebbség él.
  • Kísérletek egy centralizált spanyol állam létrehozására, és a katalán kormány feloszlatására.
  • Katalónia túlzott költségvetési hozzájárulása Spanyolország egyéb területein történő beruházások és szolgáltatások finanszírozására. Ez az összeg a katalán GDP (bruttó hazai termék) 6,4-8,7 %-a, ami kb. 13,1 milliárd € és 17.8 milliárd € között mozog évente.

Coll azt is elmondta, hogy „a közelmúlt politikai eseményei bebizonyították az első három pontot. A gazdasági válság hangsúlyozta a negyedik pont tisztességtelenségét, mivel jelenleg Katalónia rendelkezik a legnagyobb adósságokkal az autonóm területek közül. Sőt, a közelosztásnak köszönhetően Katalóniában rosszabbak a közszolgáltatások, mint a támogatott területeken.“

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy a katalán kormány az elmúlt években igyekezett elfogadtatni az új költségvetési megállapodást, azonban a spanyol kormány nem volt hajlandó tárgyalni. Mindeközben a katalán lakosság belefáradt az örökös tárgyalásokba és feladta a reményt, hogy ezen a „fronton“ megállapodás szülessen. A spanyol kormány azt is elutasította, hogy egy, a Baszkföldön és Navarrában érvényes, fiskális megállapodást kössenek a katalánokkal. Az emberek belefáradtak, és arra jutottak, hogy az egyetlen járható út a függetlenség.

Amennyiben kíváncsi vagy az egész cikkre, kattints ide. 

Miért ez a nagy felhajtás a regionális választások körül?

A vasárnapi parlamenti választásokat valójában úgy kell értelmezni, mint egy népszavazást. A 135 fős parlamentben az abszolút többséget megszerző fél dönti el a régió további sorsát (függetlenség Spanyolországtól vagy sem).

Miért nem tartottak egyszerűen népszavazást, mint a skótok?

A függetlenséget támogató erők tavaly már megpróbálkoztak egy legális népszavazás megszervezésével, ezt a törekvésüket azonban Madrid blokkolta, és az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek ítélte.

Így ehelyett csak egy „felmérést“ tartottak 2014. november 9-én, ahol a résztvevők 80 %-a tette le voksát a független állam mellett.

Catalonia is not Spain. Nemcsak politikai szlogen. A katalánok tényleg teljesen más mentalitású emberek, mint a spanyolok.Catalonia is not Spain. Nemcsak politikai szlogen. A katalánok tényleg teljesen más mentalitású emberek, mint a spanyolok.(Fotó: wikimedia.org)

Hogyan működik a szavazás?

A katalán parlament 135 helyét 4 választási körzet között osztják el arányosan: Barcelonában 85, míg Tarragonából 18, Gironából 17 és Leidából 13 képviselő kerülhet be a parlamentbe. A pártoknak a szavazatok min. 3 %-át kell elérniük minden kerületben ahhoz, hogy bekerüljenek a parlamentbe. 

Az abszolút többséget 68 szék jelenti. 

Hogyan tovább?

Az első lépések mindenképpen a Junts pel Sí és a CUP közti tárgyalások lesznek, hogy egy jól működő koalíciót tudjanak kialakítani.

Ezután a katalán kormány egyeztetéseket kezd Spanyolországgal és a nemzetközi közösséggel, hogy megtalálják a lehető legjobb utat a független állam kikiáltásához.

Madrid mindezt nem fogja könnyen adni. A spanyol alkotmány kifejezetten megtilt minden olyan törekvést, amely veszélyezteti Spanyolország egységét, és a kormányzó PP nem fog ezen változtatni.

2015. december 20-án azonban általános választásokat tartanak Spanyolországban, így nehéz megmondani, mit hoz a jövő.

Hogyan érinti mindez az itt élő vagy ide kiránduló magyarokat?

Egyelőre sehogy. Hogy az elkövetkezendő másfél év után milyen változásokra kell számítani? Ezt jelenleg csak egy varázsgömb segítségével tudnánk megjósolni.

Egy dolog biztos: a fontos eseményekről a jövőben is beszámolunk. 

+1: Mi lesz így az El Clásicóval?

Néhány nappal a vasárnapi választások előtt Miguel Cardenal, a spanyol kormány sportért felelős államtitkára arról beszélt, hogyan befolyásolhatja egy független Katalónia létrejötte a spanyol sportéletet és azon belül is az egyik legértékesebb helyi klub (vagy nevezzük inkább brandnek?), az FC Barcelona jövőjét. Cardenal víziója szerint az önálló katalán focibajnokság létrejötte után nem lenne több El Clásico (Real Madrid-FC Barcelona meccs), hiszen a Messi, Neymar, Suárez és Iniesta nevével fémjelzett csapat a jövőben a saját nemzeti bajnokságában játszana – és valószínűleg minden évben bajnoki címet is ünnepelhetne. Ez hosszú távon a csapat széteséséhez, a gazdasági források apadásához és nemzetközi szinten elmaradó eredményekhez vezethetne. Szóval, ha valakinek élete álma egy ilyen meccsre eljutni, annak lehetséges, hogy már csak a 2015/16-os szezonban lesz rá lehetősége.

Camp Nou, az FC Barcelona stadionjaCamp Nou, az FC Barcelona stadionja(Fotó: Flickr/Philipp Rümmele)

Tetszett? Oszd meg!