A katalán népszavazás dátuma: 2017. október 1.

A katalán népszavazás dátuma: 2017. október 1.
A katalán népszavazás dátuma: 2017. október 1.

2017. szeptembere úgy fogja beírni magát a történelembe, mint a hónap, amikor a spanyol és a katalán kormány közti kapcsolat elérte mélypontját. Mindezt az váltotta ki, hogy a Katalán Parlament szeptember 6-án megszavazta a referendumról szóló törvényt. Rövid összefoglalót készítettünk az eddig történtekről. 

A katalán kormány hivatalos népszavazást tart október 1-jén. A kormány elnöke, Carles Puigdemont, és a katalán miniszterek szeptember 6-án éjjel írta alá azt a törvényt, amely értelmében a polgárok október 1-jén kötelező népszavazás alkalmával döntenek Katalónia jövőjéről. Tették mindezt annak ellenére, hogy az ellenzék és a spanyol kormány többször figyelmeztette őket, hogy a törvény aláírásával a spanyol jog szerint büntetőjogi felelősségre vonhatók. 

Csütörtökön a kormány még két rendeletet fogadott el, amelyek szintén a népszavazásról, ill. az azt követő lépésekről szólnak.

Ezzel szinte egyidőben a népszavazást hirdető kampány is elindult. A reklámfilm egy kettéváló vonatsínt ábrázol, miközben a narrátor azt mondja: 

"A döntés képességével születtél. Feladod azt? Most jobban mint valaha, Katalónia jövője a kezedben van. Vegyél részt benne! Október 1-jén népszavazás lesz."

A referendum.cat oldal a jogi hátteret volt hivatott megmagyarázni, miközben a kormány olyan önkéntesek jelentkezését is várta, akik a választóbizottságokban foglalnának helyet. Emellett pedig külföldi megfigyelők is regisztrálhattak, akik felügyelni szeretnék a népszavazást.

Az oldalt pár nap után töröltette a spanyol kormány, már nem elérhető. 

Madrid válasza nem váratott magára

A spanyol kormány természetesen az Alkotmánybírósághoz fordult, mely összesen négy rendeletet függesztett fel: a népszavazási törvényt, a szavazásról szóló rendeletet, a logisztikai valamint a választási bizottságok létrehozásáról szóló törvényeket. 

Spanyolország főügyésze, José Manuel Maza azt is bejelentette, hogy a bűnüldöző szervek megakadályozzák a népszavazás megtartását.

– Az ide vonatkozó parancsokat a bírósági rendőrségnek küldik be, hogy beavatkozzanak és megakadályozzák az illegális népszavazás előkészítésével vagy ünneplésével kapcsolatos erőforrásokat – mondta.

José Manual MazaJosé Manual Maza(Fotó: wikimedia.org)

Ennek ékes példája volt, hogy a spanyol Guardia Civil egy Tarragona közelében lévő nyomda munkatársainak autóit, táskáit és motorkerékpárjait kuttaták át, mert úgy gondolták, ebben a nyomdában nyomtatják a népszavazási listákat. Az akció azonban teljes kudarcba fulladt, mivel ez a nyomda nem dolgozott együtt a katalán kormánnyal. 

De a katalánok nem álltak meg

A katalán parlament szeptember 8-án elfogadta azt a törvényt, amely alkotmányi keretet ad a függetlenségi nyilatkozat után, ha az igenek nyernek a népszavazáson. Ez a törvény 71 szavazatot kapott a 135-ből.

La Diada

Korábban írtunk már a katalánok nemzeti ünnepéről, amit minden évben szeptember 11-én tartanak. Az idei felvonulásra 1 millió ember érkezett. Az idei Diada egy utolsó kiáltás volt, ahol a béke, a szabadság és függetlenség voltak a főszereplők.

(Fotó: Flickr/Ajuntament de Sant Llorenç d'Hortons)

Gyerekek, szülők, nagyszülők és dédszülők gyűltek össze, hogy egy hatalmas pluszjelet formázva kiálljanak a demokrácia és a szabadság mellett. 

– A szavazás még soha nem volt bűncselekmény – mondta Jordi Cuixart, az Òmnium Cultural elnöke. – A félelmeink és fenyegetések ellenére saját törvényeink vannak, amelyek a nemzetközi jogszabályokon alapulnak. A spanyol bíróságok már nem védik a katalán nép kollektív érdekeit ... A demokráciát akarják elhallgattatni.

A Nobel-békedíjas és a tunéziai Emberi Jogi Liga képviselője, Ahmed Galai is jelen volt ezen a napon. A katalán függetlenség kulcsfontosságú támogatójának beszédében több dolog is elhangzott, ami megihlette a tömeget. Az én kedvencem ez:

"A népszavazás a demokrácia."

Ügyészi vizsgálat

Katalóniában jelenleg 948 polgármester van. Közülük szeptember 13-ig 712-en jelentették be, hogy bekapcsolódnak a referendumba, azaz megengedik a polgároknak, hogy szavazzanak. Az ügyész az ő kivizsgálásukat rendelte el, miközben hozzátette, hogy ha valaki nem jelenik meg a bíróságon, azt a rendőrség letartóztatja. 

A népszavazás megállítására irányuló erőfeszítésében Spanyolország nemcsak az ügyészségeket mobilizálta, hanem a rendőrséget is. A nemzeti rendőri erők forrásai azt mondták, hogy a szavazás előtti időszakban növelni fogják a tisztek és más képviselők jelenlétét Katalóniában. Ezenkívül egyes ügynökök szabadságát elhalasztották annak érdekében, hogy a testületek az elkövetkező hetekben teljes erőbedobással dolgozhassanak. 

Mindeközben Madridban - az érem másik oldala

A madridi bíróság felfüggesztett egy eseményt, amely támogatja az október 1-i katalán népszavazást. A madridi önkormányzat lehetővé tette, hogy a Madrileños por el Derecho de Decidir (Madridi rezidensek a döntési jogért) egy települési helyszínt használjon az eseményre. Azonban egy helyi bíróság úgy határozott, hogy az eseményt nem lehet egy város tulajdonában lévő helyszínen tartani, azzal az indokkal, hogy az októberi népszavazás illegális és a spanyol Alkotmánybíróság felfüggesztette.

A szervezők azonban bejelentették, hogy a rendezvényt mindeképpen megtartják, de nem fogják használni a városi helyiségeket. Azt állítják, hogy egy népszavazás"alapvető demokratikus jog", és kiállnak a katalánok önrendelkezési joga mellett, ami szerintük"legitim törekvés".

Külföldi elismerés? 

Az elmúlt hetekben egy nagyhatalom és több külföldi szereplő nyilatkozott a népszavazással kapcsolatban. Az Egyesült Királyság kijelentette, hogy a népszavazás ügydöntő lesz. Szeptember 14-én az Egyesült Államok bejelentette, hogy együttműködik majd Katalóniával, ha az független állammá válik. Ugyanezen a napon az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker azt mondta, hogy Brüsszel"tiszteletben tartja az igen eredményt" egy katalán függetlenségi népszavazáson.

Hogyan tovább? 

Jelenleg senki sem tudja. A spanyol rendőrség plakátokat távolít el az utcákról, az internetszolgáltatók blokkolták a referendumról szóló új weboldalt, az újságoknak megtiltották, hogy bármilyen reklámot közöljenek a népszavazással kapcsolatban. A katalán kormány pedig bejelentette, hogy ha nyernek az igenek, a népszavazás után 24 órával kikiálltják a független Katalán Köztársaságot. 

Kevesebb, mint egy hét van hátra. 

Forrás itt

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!