A londoni BKV

busz, kocsi, vonat – Melyikkel a legolcsóbb egy hétvégi kirándulás?

A londoni BKV - busz, kocsi, vonat – Melyikkel a legolcsóbb egy hétvégi kirándulás?
A londoni BKV - busz, kocsi, vonat – Melyikkel a legolcsóbb egy hétvégi kirándulás?

Korábban ódákat zengtem az angol, pontosabban a londoni tömegközlekedésről. Na de, mi van akkor ha itt a hétvége, végre egy kis nyugalomra vágysz, frissebb levegőre, a környezet közelségére és netán leugranál a tengerpartra, kiszabadulnál kicsit a világvárosi, pörgős életből? De mivel indulj útnak? Mi az ami mellett a legtöbb időd és pénzed marad a kikapcsolódásra?

Általános sztereotípiák szerint, a busz olcsó, a vonat gyors, az autó drága.
De nézzük ezeket a gyakorlatban, és utána hadd döntse el mindenki maga, hogy melyik utazási formát választaná szívesebben Angliában.

Vegyünk egy egyszerű példát:
A héten úgy döntesz, hogy hétvégén lemész egy tengerparti városba kicsit bóklászni, várost nézni, strandolni (ha olyan az idő), enni-inni, bulizni… A város legyen Portsmouth és élj Londonban. Feltételezzük, hogy nem egyedül indulsz útnak, így számoljunk minimum két fővel.
Amit én ilyenkor elsőként szoktam, fogom a telefonom, megnyitom a Google Navigációt és bepötyögöm az útvonalat.

AZ EREDMÉNY: AUTÓVAL  MÁSFÉL-KÉT ÓRA

Ugye nem hangzik rosszul? Csupán egy Baja-Szeged távolság és már a tengerparton sétálhatsz, szívhatod magadba az üde, friss, sós levegőt. Az üzemanyagot nézve átlagban £20-ból nagyon könnyen megúszod az oda-vissza utat. Nagy előnye a kocsinak továbbá, hogy akkor indulsz, amikor akarsz, nem késel le semmit, az út alatt senki sem szórja tele a hajad chips-szel, nem kell a párod fülére tapasztani a füled, hogy mások mellett is megértsd amit mond és még sorolhatnám. De ezt gondolom nem kell bemutatnom.

Itt már Portsmouthban...Itt már Portsmouthban...(Fotó: Fekete Szilvi)

Az érdekesség kedvéért, nézzük a másik két esetet is, hisz azok milyen olcsók, vagy mégse?


MENJÜNK BUSSZAL!

London utcáin sokszor találkozni coach-okkal (távolsági járatok). Az egyik legnépszerűbb ezek közül a National Express. Ez a társaság £6-os kezdőárral reklámozza magát, ami elég kecsegtető ajánlat, nemde? Így ezen felbuzdulva nézzük csak, mégis mennyi az annyi, időben és ár tekintetében.

Az első ideális járat fél kilenckor indul (de ez a belvárosi állomás, szóval előbb még juss be) és fél 11-re érkezik a beach-re. Az utolsó busz visszafelé este kilenckor indul, és fél tízre érkezik a coach állomásra, ahonnan még persze haza kell valahogy jutnod. Így a legjobb esetben, tömegközlekedést is beleszámítva, 6 (4 óra coach + 2 óra helyi közlekedéssel számoltam) órát fordítottál utazásra a napból.
És mennyibe kerül ez? Itt fogsz meglepődni! Egy út ára szinte már meg is duplázta a lelkesen hirdetett £6-ot! Szóval £11.30 oda és £11.30 vissza, és számoljunk továbbra is két fővel, így összesen £45.20 csak a távolsági busz.

(Fotó: Flickr/Steven Hughes)

MENJÜNK INKÁBB VONATTAL!

Vonattársaságokra is van számos példa, de most nézzük a Virgin Trains-t.

Keresésemre a single (egy útra) jegyek mellett kidobja a napi jegyeket is és köztük a legolcsóbbakat sorolja első helyre. Szóval a következő a találat:
A vonat belvárosból indul reggel fél nyolckor és másfél órát zötyögünk rajta (zötyögni, az túlzás, mert az angol vonatok rendkívül kényelmesek, tiszták és csendesek, meg sem érzed, hogy utazol, szóval a komfort teljes mértékben mellettük szól) és már Portsmouth-ban is vagyunk. Az utolsó szerelvény háromnegyed kilenckor indul vissza Londonba, a Waterloo állomásra, ahova este fél 11-kor érkezünk és ezután még mindig hátra van a tömegközlekedés. Szerencsére a Virgin Trains nem olyan becsapós, hogy hatalmas táblákon hirdesse a hihetetlenül alacsony jegyeket, így már semmi jogunk fennakadni a kapott eredményen. Egy főre a retúr jegy £36.10 és ha ketten vagyunk, máris megugrottuk a £70-ot.

(Fotó: Flickr/Takashi Hososhima)

Végső soron, nem mondom, hogy az autó olyan rendkívül olcsó lenne, hiszen először is meg kell venni, aztán ott van a biztosítás, a road tax (útadó) és a MOT (éves műszaki vizsga). De ha jóval gyakrabban adjuk fejünket ilyen kirándulásokra, mint mások, ezen felül szeretjük a kényelmet és az se baj, ha kicsit spórolunk a pénzzel és idővel is, akkor mindenképp a vezetést ajánlom.

Saját autó híján se kell kétségbe esni, lehet bérelni is. Ez persze kicsit megemeli útiköltséged, minimum  £20-tal, de nekem még így is szimpatikusabb ez az utazási forma.

Szóval én az autó mellett szavazok. És Te?

Tetszett? Oszd meg!