Londontól Ciprusig kocsival

- 1. rész:: Akkor tervezzünk egy Európa Túrát!

Londontól Ciprusig kocsival - - 1. rész:: Akkor tervezzünk egy Európa Túrát!
Londontól Ciprusig kocsival - - 1. rész:: Akkor tervezzünk egy Európa Túrát!

Hamarosan itt a karácsony, és - ha hiszed, ha nem -, még hamarabb itt lesz a nyár. Feltéve, ha épp egy szokványostól eltérő, sokkal nagyobb utazásra adtad a fejed, mint egy átlagos, egyhetes kiruccanás, valahova egy mediterrán tengerpartra, és már alig várod, hogy újra meleg legyen. Nem, kicsit sem beszélek butaságokat. Velünk éppen így történt.

2014 elején vettünk egy autót párom édesapjának Angliában, ami jobb kormányos lévén pont tökéletes Ciprusra is. Hogy minél nagyobb legyen a kihívás (és már egyébként is vágytunk egy különlegesebb nyaralásra), úgy döntöttünk, hogy nem hagyjuk az autót egyedül utazni. Nem tettük fel a kompra, hanem nekiálltunk megszervezni életünk egyik legizgalmasabb kalandját. De figyelem, hiába van rá több hónap, az idő rendkívül gyorsan pereg, mert az út földrajzi hossza, komolysága és az intézni valók sokasága egymással egyenesen arányos.

A következő cikksorozatban szeretném veled is megosztani azt az élményt, amit egy ilyen utazás során bárki átélhet. De ne szaladjunk annyira előre: szóljon ez a rész az előzményekről. Előrebocsátom, hogy ez csupán az én szervezési módszeremet tükrözi, de kiindulásnak, mankónak abszolút jó lehet. Szóval akkor vágjunk bele!

A Svájci-Alpokban sem áll meg az időA Svájci-Alpokban sem áll meg az idő(Fotó: Fekete Szilvi)

Az első és legfontosabb, hogy tudd, mennyi időd van utazgatni, hova mennél szívesen és persze milyen járművel.

Nálunk a Ciprusra történő szállítás miatt nem volt kérdés, hogy ebből bizony egy Európa-túra lesz és mivel a szállítani kívánt dolog egyben a közlekedési eszközünk is lett, így egyértelmű volt, hogy autóval tesszük meg a távot. Hogy mennyi időnk volt? Ehhez jól bele kellett dugni a fejünket a naptárba és szabadságok ide-oda, az eredmény kicsivel több, mint két hétben realizálódott, amiből egyet mindenképp szerettünk volna Cipruson tölteni pihenéssel, láblógatással, azaz a hagyományos nyaralással.

Tehát összegezve:

 • kiindulás: London, úticél: Lárnaka (Ciprus)
 • közlekedési eszköz: autó
 • utazás időtartama: 8 nap

Londontól - Ciprusig... amikor Aphrodite sziklái a Temzébe nyúlnakLondontól - Ciprusig... amikor Aphrodite sziklái a Temzébe nyúlnak(Fotó: Flickr/disparkys és Jacob Surland)

JÖHET A PONTÖSSZEKÖTŐS JÁTÉK!

Második lépésként megnyitottam böngészőben a Google térképet. Igen, ilyen egyszerűen, és ennél még egyszerűbben írtam be az útvonaltervezőbe, hogy London-Athén (Igen, Athén még nem Ciprus, de pusztán bürokráciai okok miatt, mert a Törökországon keresztül vitt autót sokkal nehezebb forgalomba helyezni Dél-Cipruson. Ennek oka az északi és déli oldal közti ellentét.). Az utazás ideje autóval 30 óra nagyobb forgalom nélkül, de számoljunk inkább 32-vel. Egy gyors fejszámolást követően 8 napra lebontva ez napi 4 órát jelent. Máris széles vigyor az arcon és ugorhatunk a következő  lépésre.

Itt útvonal-módosítás belefér, attól függően, hogy milyen városokat akarsz mindenképpen meglátogatni. Mi már lelki szemeink előtt láttuk, hogy egy-egy helyen bizony több időt is el fogunk tölteni néhány óránál.

A Grand Canal partján ettünk VelencébenA Grand Canal partján ettünk Velencében(Fotó: Fekete Szilvi)

Na, de nézzük, hogy lehet egy ilyen Google által berajzolt útvonalat felülírni, saját elképzeléseid alapján.

Közelíts rá a kidobott útvonalra és pontról pontra haladj rajta végig, legyen nálad papír és ceruza, hisz közben le kell írnod az egymás után következő városokat. A mi esetünkben ez valahogy így zajlott.

 • London, marad, hiszen onnan indulunk.
 • Dover, mert innen indul a komp Franciaországba.
 • Calais, helyette Dunkirk kikötője, mert ott kezdődik az ingyenes autópálya.
 • Brüsszel, mivel Belgium fővárosa, így alap, hogy nem hagyhatjuk ki.
  Következő nagyobb város Frankfurt lenne Németországban, de nem hunyhatunk szemet…
 • Luxembourg felett sem.
  S mivel első napunk északáját barátainknál akartuk tölteni, így a következő állomás csakis...
 • ...Lichtenau lehet.
 • Innen csupán 1 órára fekszik Stuttgart.

És itt ugrik a majom a vízbe! A leggyorsabb út Athénig Ausztrián át, Magyarországon és Délkelet-Európán keresztül vezet. De mi látni akartuk az olasz csizmát is, így  már előbb kanyarodtunk délnek. Így következő állomásunk naná, hogy…

 • Zürich lehet csak. Innen meg már a bőség zavara az, ami kicsit nehezíti a dolgunkat.
 • Milánó, a divat egyik fővárosa.
 • Verona, de előtte meg kell állni kicsit a Garda-tónál is.
 • Velence, ahol gondolázni kötelező.
 • Firenze, ahol egy hídon is vannak házak. Mi???
 • Róma, nem kérdés, hogy miért.
 • Nápoly, csak mert a Vezúv.
 • Bari, mert onnan megy a komp…
 • Patraszra, ami már Görögország.
 • S végül Athén, ahol a görög istenek megannyi temploma tornyosul.

(Kép: Fekete Szilvi)

Az eredeti két várost összekötő útvonalad bővítheted azokkal a városokkal, amiket most feljegyeztél az “Úti cél hozzáadása” gombbal (+) Ha frissült a térkép már láthatod, hogy jól gondolkodtál-e, beleférsz-e még az elviselhető kilométerek, utazási órák számába. Ha nem, akkor lehet újratervezni. Nem kell az elejétől, elég csak a kényesebb pontoknál.
Látod? Erről beszéltem az elején. Ez sem olyan egyszerű, mint ahogy gondolnád. Annyi dolog van, amit látni akarunk, de sajnos néha más dolgok ezeket felülírják… Ebben az esetben ez a behatárolt idő, nálunk a kompok és a repülő indulása.
Most elárulom, hogy nekünk sem ez volt az első útitervünk. Szerintem nem meglepő.

A fenti városokat bepötyögve: London-Athén 30 óra forgalom nélkül, számoljunk nagyvonalúan 32-vel, de végül mi ezt 54 óra alatt tettük meg.
Igen, +22 órát jelentett az, hogy mi biztosan sütkérezni akartunk az olasz napfényben is. De szerencsére, az 54 óra vezetés is teljesíthető 8 nap alatt, városlátogatásokkal egybekötve.


borítókép: Úton, útfélen a Svájci-Alpokban (fotó: Fekete Szilvi)

A sorozat további részei: 

Londontól Ciprusig kocsival - Összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!