Bécs kezdőknek és haladóknak

- 1. rész: Amit nem lehet kihagyni

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 1. rész: Amit nem lehet kihagyni
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 1. rész: Amit nem lehet kihagyni

Idestova négy és fél éve a második otthonom Bécs. Ennyi idő alatt volt lehetőségem valamelyest megismerni  és nem egyszer vezettem körbe vendégeket az osztrák fővárosban. Mégpedig azért, mert - arra gondolva, sose tudni, mit hoz a jövő, hova kerülünk esetleg később - szóltam a közeli barátoknak, rokonoknak, hogy jöjjenek mielőbb látogatóba. Most van ugyanis lehetőségük olcsón megúszni egy bécsi hétvégét: a szállás és az étkezés biztosított, én pedig a lehetőségeimhez mérten - ha per pillanat éppen nincs túl sok munka a nyakamon - el is tudok menni sétálni velük. 

Így lassan megismertem a főbb látnivalók mellett a kevésbé híres érdekességeket is, mára pedig már néhány igazán különös csemegét is tudok ajánlani azoknak, akik több időt töltenek itt, vagy másodszor-harmadszor térnek vissza az osztrák fővárosba. Sőt, akár olyanoknak is, akik már itt laknak - bizony mi sem tudunk mindent, van még néha egy-egy felfedezésre váró hely!

Schönbrunn, 2014. augusztusSchönbrunn, 2014. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

De térjünk vissza a látogatókhoz.

Mindig nagy öröm, ha vendégek vannak a háznál, azt azonban őszintén el kell mondanom, hogy egy idő után már kezdtem unni ugyanazt az útvonalat. Így lassan azokat, akik beszélnek németül vagy legalább angolul és jártak-keltek már a világban,  egy idő után nyugodtan"elengedtem" a városba egyedül, én pedig csak alkalomadtán csatlakoztam. Van ugyanis az a pár turisztikai attrakció, amit senki sem hagy ki, függetlenül attól, hogy csak egy pár órát vagy két-három napot tölt Bécsben. 2006-ban, évekkel az ideköltözésem előtt, magam is részt vettem egy ilyen bécsi másfél napos szervezett kiránduláson, és kutyafuttában is meg tudtak mutatni kb. mindent, ami igazán lényeges. Megnézni őket több tucatszor azonban már kezd unalmassá válni természetesen.

Schönbrunn, 2014. szeptemberSchönbrunn, 2014. szeptember(Fotó: Laslavic Tímea)

Bécs valóban gyönyörű és az év túlnyomó részében özönlenek ide a turisták a világ minden tájáról. Decemberben, a karácsonyi vásárok idején aztán végképp ellepik a várost. Van kínálat bőven, idősebbeknek, fiatalabbaknak és gyermekeknek is egyaránt,  ingyenes és sok pénzbe kerülő program is - csak válogatni kell. Nehéz röviden összefoglalni az osztrák fővárosról pár dolgot, mégis megpróbálom. 

Turisták sokasága Bécsben, 2015. szeptemberTuristák sokasága Bécsben, 2015. szeptember(Fotó: Laslavic Tímea)

A fontosabb és hallomásból sokak által ismert látnivalókat gyűjtöm majd össze Bécs kezdőknek cím alatt, az extra csemegéket pedig Bécs haladóknak cím alatt. Természetesen mivel nem minden fekete vagy fehér, lesz majd középhaladó, haladó stb szint is. Az első és második részben lássuk tehát mi az, ami a "must see"-listán szerepel és amit egyetlen hosszú nap alatt egy egyszerű útvonalat követve meg lehet nézni - ingyen! - egy kellemes, de azért megerőltető séta alatt. Kell azért metró is, így ha Bécsben tartózkodunk, érdemes pl. 48 vagy 72 órás érvényességű jegyet váltani és letölteni a mobiltelefonunkra a tömegközlekedési vállalat ÖBB Scotty elnevezésű útvonaltervezőjét - nagyon praktikus!

Stephansdom– Kezdőknek 

Vendégeimmel az U3-as metróval szoktuk megközelíteni a város szívét (más irányból az U1-es felel meg a célnak).  Leszállunk a Stephansplatz-nál, kibújunk a föld alól és már ott is van előttünk az egyik híres látnivaló, a Stephansdom, azaz a monumentális magasságú Szent István Székesegyház, amely itt tartózkodásom óta folyamatosan külső  felújítás alatt van.

Magyarországi mesterek építették, itt található a város legnagyobb harangja, a legmagasabb tornya, (mely 137 méter magas) és saját rádiója is van. A templom előtt már rögtön a nagy bécsi forgatagban találjuk magunkat: rengeteg turista, jegyárusítás mindenféle koncertre, lovashintók. Forgalmasabb napokon elég nehéz bejutni a templomba, de nem lehetetlen: szépen, szervezetten sorba kell állni, jobb oldalon be, bal oldalon ki, perselypénzt illik hagyni és gyertyát is lehet önkiszolgáló rendszerben vásárolni és elhelyezni, a templom látogatása azonban egyébként ingyenes. Sokszor bérmentesen nézhetők meg a Stephansdomban színvonalas koncertek is, fontos tudni azonban, hogy ilyenkor az oldalsó bejáratokat kell használni. A Stephansdom nem nagyon fér bele a képekbe úgy, hogy még mi is rajta legyünk, hiába távolodunk el tőle, egyszerűen túl nagy, ráadásul a Stephansplatz tipikusan az a hely, ahol általában csak... csoportképet lehet készíteni, akkora a tömeg. Így vagy mi (és mások) látszunk majd a fotón, vagy a torony és az ég.

Stephansdom, 2013. decemberStephansdom, 2013. december(Fotó: Laslavic Tímea)

Hofburg – Kezdőknek és középhaladóknak

Bécs egyik gyöngyszeme az egykori császári palota épületegyüttese. A Stephansdomtól mindössze pár perc gyalog: ha előre megyünk, az a Kärntnerstrasse, a belvárosi bevásárlóutca; de ha jobbra tartunk, a Graben (neves világmárkák üzleteivel teletűzdelt) utcán megyünk végig és ha ott balra letérünk, már látszik is a Hofburg, a leglátogatottabb bécsi attrakció. Csak menni kell a tömeg után, mindenki arra tart!

A Hofburg előtt mindig friss lósz.rszag van, mert számos hintó parkol az egyik bejárata előtt. Ez is hozzátartozik azonban Bécs belvárosának a varázsához. Három fontos múzeum működik az épületegyüttesben: a Kaiserappartements (a császári lakosztályok), Silberkammer (a császári ezüstgyűjtemény múzeuma) és a Sisi Museum (Erzsébet királynő emlékének szentelt múzeum). Mindhármat többször is láttam már és el kell mondanom, hogy abszolút érdemes meglátogatni őket, de csak akkor, ha két napnál többet töltünk Bécsben - azaz középhaladóknak ajánlott ez a program. Időigényes, szükség van egy jó pár órára - nem érdemes végigrohanni rajtuk, különösen, hogy magyar nyelven is kapható audioguide (részletek az árakról itt, részben magyar szöveg is van az oldalon). Ugyancsak a császári palota épületegyüttesében található a Spanyol Lovasiskola, de a Nemzeti Könyvtár is. Ha van időnk, hamar megnézhetjük a Rózsaparkot is, és akkor már egy karnyújtásnyira vagyunk a Polgármesteri Hivataltól és a Parlamenttől (ezekről picit bővebben egy következő részben).

Hofburg, 2014. augusztusHofburg, 2014. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Museumsquartier – Kezdőknek

Elhagyjuk a Hofburgot a főkapuknál és átkelünk az úton. Két múzeum között találjuk magunkat: balra a Kunsthistorisches Museum, azaz a Művészettörténeti Múzeum található, jobbra pedig a Naturhistorisches Museum, azaz a Természettörténeti Múzeum. Középen Mária Terézia szobra, mivel ez a Maria-Theresien-Platz; de most nem időzünk el sokat itt, ugyanis egy másik helyre, a Museumsquartierbe szeretnénk eljutni, ezért pedig tovább kell mennünk és ismét át kell kelnünk az úton. (Ha metróval közelítjük meg, akkor: U2 - Museumsquartier vagy U3 - Volkstheater megálló.) 

A múzeumok negyede a kultúra és a pihenés egyvelege, a bécsi fiatalok egyik közkedvelt helye, ugyanis mivel Ausztriában nem tilos alkoholt fogyasztani az utcán, a tér hangulatát a szupermarketből megvásárolt olcsóbb sörrel, a földön helyet foglalva is élvezhetik az emberek. Mert itt ez sem tilos - úgy pl. mint Velencében. Ezért este a Museumsquartier általában dugig van helybéliekkel és turistákkal. Akinek nem kell spórolnia, az az itt lévő tucatnyi múzeum teraszainak egyikén foglalhat helyet és fogyaszthat el valamilyen nedűt - fontos tudni ugyanis, hogy itt minden egyes múzeumnak megvan a saját kocsmája. Itt található például a MUMOK, a Leopold Museum (Egon Schiele- és Gustav Klimt-rajongók, figyelem!) és az Architekturzentrum, valamint a Zoom Kindermuseum is (a teljes kínálat Itt, részben magyarul is elérhető információk). Csak dőljünk hátra a téren található, műanyagból készült és színes kanapéféleségeken, és élvezzük a helynek a hangulatát - mert határozottan van egy hangulata. Ha pedig visszatérünk még Bécsbe, vagy több időt tudunk ennek a helynek szentelni, akkor látogassuk meg az itteni intézmények valamelyikét. 

Museumsquartier, 2013. áprilisMuseumsquartier, 2013. április(Fotó: Laslavic Tímea)

A Leopold Museum kocsmája, 2013. áprilisA Leopold Museum kocsmája, 2013. április(Fotó: Laslavic Tímea)

Mariahilferstrasse - Kezdőknek

Bécs öt kilométeres bevásárlóutcája, amelyet a vendégek általában nem hagynak ki (én újabban már egyre inkább). A Museumsquartier egyik kapujánál kezdődik és a Westbahnhofnál, azaz a Nyugati Pályaudvarnál ér véget. Nemrég felszámolták a forgalmat és sétálóutca lett belőle. A Mariahilferstrasse mindig, de mindig dugig van emberekkel, de főleg árleszállításkor és az ünnepek táján. Ezt a múzeumok után szoktam útba ejteni, innen pedig utunk tovább a Bécsi Operához, a Karlsplatzhoz és a Belvedere palotához vezet. Ha egy másik irányba indulunk el a Hofburgtól, akkor meglátogathatjuk a Polgármesteri Hivatalt és a Parlamentet. A következő részben.

Mariahilferstrasse, 2011. decemberMariahilferstrasse, 2011. december(Fotó: Laslavic Tímea)

Addig is: összefoglalás. Megnézzük a Stephansdomot, elindulunk a Hofburg felé, útba ejtjük (vagy nem) a Rózsaparkot, elhaladunk Mária Terézia szobra mellett és meglátogatjuk a Museumsquartiert. Vásárolunk egy keveset a Mariahilferstrassen és ha még nem fáj a lábunk, akkor folytathatjuk bécsi sétánkat. Vagy... extra tipp: szálljunk villamosra és nézzük meg az osztrák főváros főbb nevezetességeit gyorsan és kényelmesen. De erről majd később.

INTERAKTÍV VÁROSTÉRKÉP

TÖMEGKÖZLEKEDÉSI ÚTVONALTERVEZŐ


A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!