II. Erzsébet a legnagyobb király(nő)

90 éves és hónapokig bulizik

II. Erzsébet a legnagyobb király(nő) - 90 éves és hónapokig bulizik
II. Erzsébet a legnagyobb király(nő) - 90 éves és hónapokig bulizik

Április 21-én ünnepeljük a királynő 90. születésnapját. A király vagy királynő hivatalos születésnapi ünnepségét azonban mindig egy júniusi szombaton tartják, tulajdonképpen azért, mert akkor garantáltan jobb az idő a “Birthday Parade”-re. Viktória királynő fia Eduárd király például november 9-én született. De hát ki akarna bármit is ünnepelni egy borongós őszi ködös napon? (Mondjuk én: ha pezsgő van, minden van, de kétlem, hogy a királyi család is így gondolkodna.) De hogyan ünnepel a királynő, vagyis egy kilencven éves dédnagymama?

Azért is fontos ez az ünnep, mert nem csak a 90. születésnapról van szó, hanem ezzel II. Erzsébet megdöntötte a Viktória királynő által felállított leghosszabb uralkodási rekordot, és regnálásának több mint hatvan éve alatt béke uralkodott a királyságban. A kerek évforduló alkalmából már hónapokkal ezelőtt elárasztották a boltokat a királynő arcképével ellátott csecsebecsék, bögrék, táskák, pólók, konyharuhák, kötények, szalvéták. De akkor lássuk, hogy pontosan mi is ennek a hosszú heteken át húzódó ünnepségsorozatnak a pontos menetrendje:

Április 21-22.

Hogy ne szomorkodjon a később tartandó születésnapi partiért, április 21-én pontban délben a Hyde parkban 41 díszlövéssel, míg délután egy órakor a Towerben 62 díszlövéssel köszöntik a királynőt.

Április 20-án a Windsor Kastélyban veszi kezdetét a születésnapi ünnepség, ahonnan a királyi kutyák sem hiányozhatnak. Holly és Willow, a két corgi, Erzsébet királynő családtagja, de Diana hercegnő egyszerűen csak mozgó szőnyegeknek nevezte őket. A pletykák szerint a kutyák mindenkit kiakasztanak a palotában, annyira neveletlenek, miközben még saját limuzinnal és sofőrrel is rendelkeznek. 

Királynő és a corgikKirálynő és a corgik(Fotó: BBC)

De hogy a pihenés ne legyen teljes, a királynőnek már a születésnapja előtt is hivatalos teendői akadnak. Ezen a napon ellátogat Windsorba, a fennállásának ötszázadik évfordulóját ünneplő postához, amit az Egyesült Királyságban Royal Mailnek, vagyis királyi postának neveznek. Utána átsétál az Alexandra Gardensbe, ahol egy új zenekari pavilont ad át.

Másnap szintén átadások és megnyitók következnek Windsorban. A királyi sétányon lehet látni a királynőt, ahogy férjével és kíséretével együtt végiggyalogolja a pár kilométeres távot. Az igazi hardcore rajongók egész éjjel sátorban alszanak a parkban, hogy másnap reggel a kordon mellől integethessenek neki. Igen, ez nem a legmeghittebb esemény, de hát egy királynőtől nem is azt várjuk, hogy a konyhában iszogasson a barátnőivel, és éjfél körül mulatós zenére pörögjön fejen az asztalon, miután elfújta a gyertyákat a tortán.

Harmadik nap pedig még mindig Windsorban fogadja ebédre a királynő Barack Obamát.

Május 12-15.

Hogy az idei születésnap fontosságát még jobban érezzük, és ha a háromnapos móka Windsorban nem lett volna elég, májusban kezdetét veszi a két hivatalos születésnap közül az első. De ez sem egy egyszerű kis parti, hanem mindjárt négy napon keresztül tart! Minden este egy másfél órás műsort rendeznek a királynő tiszteletére, ami a születésétől a II. világháborún keresztül az esküvőn, koronázáson, és a több mint hatvan éves uralkodásról szól, valamint a lovak szeretetéről, a Commonwealth (nemzetközösség), a Navy, a légierő és a katonaság iránti elkötelezettségről. 

Csak hogy a méreteket érzékeltessem: a műsoron 1 500 szereplő vesz részt számos országból (Omán, Chile, Azerbajdzsán, Chile, Fidzsi-szigetek, Ausztrália, Új-Zéland stb.), a hírességek közül pedig többek között Kyle Minogue lesz ott. A rendezvényre 30 ezer jegy fogyott már el szinte pár nap alatt. Minden estén részt vesz nézőként a királyi család egy-egy tagja, a királynő viszont csak az utolsó estén lesz jelen.

Június 10-12.

Ez a hivatalos ünnepség időpontja, nem hivatalosan pedig a királynő férje, Fülöp edinburgh-i herceg (aki egyébként Erzsébet királynő harmad-unokatestvére) 95. születésnapja, amit csak családi körben ünnepelnek. Igazi love story az övék, és láthatóan ugyanúgy szeretik egymást, mint amikor összeházasodtak. Fülöp herceg mindig mindenben támogatta Erzsébet királynőt, a királynő pedig azért is szerette annyira, mert nagyjából a férje az egyetlen, aki hétköznapi emberként kezeli. Egyszer például hazafelé autóztak, Fülöp herceg vezetett, és egy segédtiszt ült a hátsó ülésen. A herceg szokás szerint rosszkedvű volt, és nagyon gyorsan hajtott. A segédtiszt nem mert panaszkodni, de látta, hogy Erzsébet királynő is ugyanígy rémüldözik az anyósülésen. Végül a királynő szólt a férjének, ami magyarul így hangzott:

"Fülöp drágám, kérlek hajts lassabban, kicsit mintha gyorsan mennénk!"
"Még egy szó Erzsikém, és kiteszlek, aztán gyalogolhatsz hazáig! "

A segédtiszt annyit kérdezett utána II. Erzsébettől, hogy miért hagyta ennyiben, ő pedig csak annyit válaszolt:"hallotta, ha még egy szót szólok, kirak a kocsiból, és mehetek gyalog". Valószínűleg tényleg Fülöp herceg lehet az egyetlen ember, aki így mer vele beszélni. 

Június 10-én egy hálaadó istentisztelettel kezdődik a hétvége a Szent Pál-székesegyházban, ahol csak a meghívott vendégek vehetnek részt. 

A nyilvános ünnepség másnap délelőtt egy hatalmas parádéval veszi kezdetét. Ez a hivatalos Trooping the Colour díszes lovasfelvonulás a királynő részvételével, a The Mall úton (a Trafalgar tértől a Buckingham-palotáig vezető út), az Egyesült Királyság és a Commonwealth katonaságával. Bár ez a hagyomány a 17. század óta él, csak később kötötték össze az uralkodó születésnapjával. Persze órákkal az ünnepély kezdete előtt le kell foglalni a jó helyeket végig a Whitehall és a The Mall úton. A parádét hagyományosan a BBC élőben közvetíti. Délután 1-kor pedig a Buckingham-palota erkélyénél lehet integetni az egész királyi családnak. 

Másnap, június 12-én egy hatalmas bulival, piknikkel és ebéddel zárul a hétvége. A jegy 150 fontba kerül, és nagyjából 10 ezer embert várnak az eseményre. A bevételnek majdnem a felét jótékonysági célra fordítják. Ugyanekkor városszerte több helyen is piknikeket szerveznek, lezárják az utcákat, mindenki hoz asztalt, sátrat, innivalót, ételt, miközben teniszeznek, fociznak, és mint minden rendes angol ember hétvégén, isznak. Sokat. A kerületek hivatalosan is rendeznek pikniket, de a kisebb utcákban a lakók ezeket maguk szervezik. Ezen a napon hivatalos útlezárást is lehet kérni a helyi önkormányzattól. Az ünnep fontosságát mi sem mutatja jobban, minthogy David Cameron június 10-11-ére kitolta az este 11 óráig tartó italkimérési engedélyt éjjel 2-ig. Angliában a pubok nagyon szigorúan veszik a hétközben 11-ig, szombaton pedig éjfélig tartó italmérési engedélyt. A pubok természetesen tovább is nyitva maradhatnak, csak már nem szolgálhatnak fel szeszes italt. 
Összességében az idei ünnepség nagyobbnak ígérkezik a jubileuminál is. Nos, aki Londonban jár a nyáron, tervezzen előre, és jöjjön velünk ünnepelni.

Isten óvja a királynőt!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!