London, bébi!

London, bébi!
London, bébi!

Néhány éve én is megpróbáltam Londont. A terv az volt, hogy nincs terv, majd lesz valami. Az elgondolás nem volt rossz, de néhány apróbb akadállyal szembesültem, amire nem számítottam. Azért, hogy elkerüld a hasonló problémákat, ne hagyd abba az olvasást.

Van néhány alapvetés, amit tisztába kell tenned magadban, mielőtt belevágsz az egészbe. Nyilván, ha fix állásra mész ki és már tárt karokkal fogad a főnök, akkor nyert ügyed van, és ez a cikk csak nyomokban szól neked. De ha igazi szerencsevadász vagy, mint én, és lesz ami, lesz, akkor az alábbiakra  mindenképpen figyelned kell:

REPÜLŐJEGY CSAK ODA

Ez az egyik legdurvább része. Viszonylag ritkán ikszeli be azt a boxot az ember online repjegy-vásárlásnál, hogy csak egy útra. Amikor ezt kipipálod, és rányomsz a továbbra, akkor egészen a fizetés opcióig van még néhány perced végiggondolni, hogy egészen biztosan fel vagy-e erre készülve. Oké, még utána is van visszaút, de azért amikor jön az SMS, hogy levonták a számládról az összeget, akkor tényleg megtetted az első lépést.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Kevin Gong)

CUCCOK KIVÁLOGATÁSA

Maximum egy bőröndnyi cucc a tanácsos, a többi csak teher és felesleges. Ami nem kell, mehet a Máltai Szeretetszolgálatnak, vagy el kell ajándékozni az ismerősöknek. Indulj ki abból, hogy ha mondjuk télen mész, akkor nyári ruhát ne vigyél magaddal, majd megveszed a fizetéseidből ott az új ruhatáradat. Kicsit ez is segít abban, hogy építsd az önbizalmadat, hogy össze fog jönni. Aztán maximum majd nem jön be és kabátban jössz haza júniusban, ha végleg elfogyott a pénzed. 

A LONDONI ISMERŐS

Mindenkinek van egy ismerőse Londonban. Kapard elő azt az osztálytársat, akivel évek óta nem beszéltél, írj rá a haverod haverjára, aki tudod, hogy ott él. Legyen valaki, akihez tudsz fordulni, ha bármi gáz van. Nem szabad ebből erkölcsi kérdést csinálni, és az esetek többségében még egy 1000 éve látott ismerős is örülni fog neked, mert végre lesz valaki, akivel tud személyesen is beszélni pár szót magyarul, egy pint sör mellett. 

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Anders Adermark)

MENNYI AZ ANNYI?

Mindenképpen legyen elég pénzed, ha elindulsz. Ez alatt mondjuk azt értem, hogy számold ki, hogy minimum két-három hónapra elegendő összeg legyen a számládon. Ha nincs legalább ennyid, akkor nagyon meleg is tud lenni a helyzet. Úgy számolj, hogy ha nagyon meghúzod magad, akkor is kell legalább heti 200 font. Ez nagyjából fedezi a szobabérlést (90-100 font) és az egyéb alapkiadásaidat (tömegközlekedés, telefon, kaja). 

SOSE SZÁMOLJ ÁT!

Ha olyan szerencsevadász vagy, mint én voltam, akkor azzal kalkulálj, hogy a havi minimálbér hozzávetőlegesen 1000 font.  Ebből kell majd megoldani mindent az elején, de aztán ez elvileg könnyen és gyorsan változik.  Természetesen felfelé. Örök hiba, hogy mindenki átszámolja forintba a bolti árakat. Ne tedd! Londonban vagy, itt a helyi pénztárcákra, a helyi fizetésekhez szabott árak vannak. Ha 300 forintos hot dogot akarsz enni és 150 forintos kólát inni, akkor inkább el se indulj. 

CV-BEN AZ IGAZSÁG (?)

Hazudj, mint a vízfolyás. Ha bolti eladó, felszolgáló, konyhai alkalmazott szeretnél lenni, a legnagyobb lelki nyugalommal írd bele az életrajzodba, hogy korábban Magyarországon milyen ehhez hasonló munkáid voltak. Soha senki nem fogja ellenőrizni, hogy így van-e. Ha viszont teljesen más munkáid voltak, akkor azokat szedd ki belőle. Ha túlképzett vagy, nem vesznek fel, de akkor sem, ha a CV alapján nem tűnik úgy, hogy van valami minimális rutinod. A lényeg az, hogy az első munkát megszerezd Londonban, nagyjából bármi áron.  A második már könnyebb lesz, ha látják, hogy van már NI-numbered (helyi adószám, később lesz róla szó) és dolgoztál már brit munkahelyen.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/GotCredit)

ARC

Na, abból nagyon gyorsan vegyél vissza. Lehet, hogy otthon egy lokális Jézus Krisztus voltál a saját szakmádban, itt azonban egyelőre egy senki vagy. Helló, ez itt London, a világ egyik leggyorsabban pörgő városa, és még éppen egy magyarországnyian állnak sorba mögötted.

LEGYÉL LÁNY

A munkakeresés közben a hölgyek előnyben vannak. Míg én durván 120-130 életrajzot küldtem szét vagy vittem be személyesen mindenféle vendéglátóipari egységekbe, üzletekbe és ennyiből összejött két próbamunkám (egyik helyre sem vettek fel végül), volt olyan lány ismerősöm, aki délelőtt nekiállt életrajzokat szétszórni és délután már volt melója. 

ZSOKÉK ELŐNYBEN

Ha frontvonalas vendéglátós munkát keresel (azaz felszolgáló akarsz lenni), akkor a legjobb, ha zsokétermettel vagy megáldva. Na, én nem ilyen vagyok. A londoni éttermekben, kávézókban ki van centizve az asztalok közötti távolság, így előbb vesznek fel, ha gyors, slank és fürge vagy. Némi kézügyesség sem árt persze. Az angol alig számít, ha alapszinten ugatod, már felvesznek. Egyébként is: Londonban csak elvétve élnek angolok.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Ronnie Macdonald)

NI-NUMBER

Ahogy már említettem: a helyi adószám. Enélkül nem tudsz elhelyezkedni. Első dolgod az legyen, amint megérkeztél, hogy azonnal időpontot kérsz egy NI-number interjúra. Nekem a legkorábbi időpont két héttel későbbre szólt. Addig kevés helyet fogsz találni, ahova felvesznek, amíg nincs meg a számod. Az NI-interjúra rohadt pontosan érkezz, mert, ha csak öt percet is késel, akkor kérheted a következő két hét múlva esedékes időpontot. Így jártam én is. Szóval inkább előző nap próbáld le az útvonalat a Job Centerig, hogy tudd, van-e éppen lezárás a közelben, meg kb. mennyi idő alatt érsz oda.

BANKSZÁMLA

A legegyszerűbb talán a Santandernél elintézni, a többi banknál sokat kekeckednek. Kell egy ID, amire a magyar személyi tökéletes lesz és egy proof of address, azaz bizonyíték arra, hogy Londonban laksz. Itt a legegyszerűbb az, ha a főbérlődtől (landlord) kérsz egy igazolást arra, hogy hol laksz. Meg egy nagy kanál türelem még nem árt, mert ugye a városban nem élnek angolok, és a szimpatikus pakisztáni ügyintéző hölgy nem minden szavadat érti tökéletesen. Ja, és legyél rettenetesen határozott. Eszedbe ne jusson eljönni addig a bankból, amíg meg nem nyitják neked a számlát.

SZERENCSE

Talán a legfontosabb. Nem egy kalappal kell, hanem egész kalapboltnyival. Ha személyesen házalsz az életrajzoddal, akkor azért kell imádkoznod, hogy valakit a következő egy-két napban rúgjanak ki onnan, vagy mondjon fel egy kolléga. Ha nem így lesz, akkor annyi új CV érkezik be néhány nap alatt, hogy a tiéd már csak a paksaméta tetejétől jelentős távolságra helyezkedik majd el. Ez ugye nem túl jó dolog. Ja, és azt se felejtsd el, hogy miután esetleg felvesznek, minden nap jön pár ember ugyanígy a saját életrajzával, és azért rimánkodik titokban, hogy téged rúgjanak ki. Szóval becsüld meg a helyed, ha már nagy nehezen megszerezted.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Henning Mühlinghaus)

RETÚR

Sosem ciki hazajönni. Megpróbáltad, nem jött be. De legalább megpróbáltad, az a fontos.  Gondold végig, mit csinálhattál rosszul és egy kis idő múlva érdemes nekivágni újra, ha nem ment el tőle végleg a kedved. Mert London egy nagyon jó hely, élhető, szerethető, könnyed és minden van, amit szeretnél. Szóval nem csak a pénz miatt éri meg felkerekedni, hanem azért is, mert valóban néhány nap után kisimulnak az itthon megszerezett ráncok, elmúlik a stressz és csak sodródsz a tömeggel, miközben próbálod kialakítani a saját életedet.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!