Miért éppen Nottingham?

Miért éppen Nottingham?
Miért éppen Nottingham?

Amikor a férjem először közölte, hogy költözésünk újabb állomása Nottingham is lehet, hisz behívták interjúra az egyik nagy céghez, az első reakcióm a kétségbeesés volt. Mint a Miért éppen Alaszka? című sorozat főhősében, bennem is végigfutott, hogy „miért?, miért én?, miért oda?”.


Mi van ott, ami engem érdekelhetne? Engem, aki mindig is Londonban vagy London vonzáskörzetében éltem. Aki rekreációs szinten jártam be a Trafalgar térre és a Covent Garden-be egy órát utazva, csak azért, hogy ott kávézzak. Engem, aki imádja a színházakat, kiállításokat, eldugott kis piacokat, a tömeget, a multikulturális sokaságot…


És, izé, hol is van pontosan?

Nottinghamről csak Allan Rickman zseniális Robin Hood-béli alakítása jutott eszembe (Nottinghami sheriff ugyebár), de ez nem sok mindent árult el a várossal kapcsolatban.

Férjem megkapta az állást, felköltözött, ránk jellemzően én pedig anélkül mentem bele a dologba, hogy akár egyszer is jártam volna ott személyesen. Aztán amikor először mentem meglátogatni, minden szorongásom elszállt.

Levegős, kellemes város, hangulatos belvárossal, széles utakkal, történelmi épületekkel, rendszeres vásárokkal. Nyilván a legvonzóbb az volt benne, hogy esetleges új lakásunk a főtéren, egy Starbucks felett lett volna. Mindketten kávéimádók vagyunk, és már elképzeltük, ahogy csak leugrunk pizsamában egy gőzölgő italra reggelente.

Nem így alakult, de talán jobb is. Valószínűleg nem díjazták volna a kávézó dolgozói.

Két évet voltunk ott, de idén, négy év elteltével már tudatosan Nottinghamben kerestünk lehetőséget a hosszú távú letelepedésre.  

Természetesen Robin Hood szobor is vanTermészetesen Robin Hood szobor is van(Fotó: Todd Andrea)

A Nottingham-i kastélyA Nottingham-i kastély(Fotó: Todd Andrea)

Tehát miért éppen Nottingham? Mi az, ami teljesen megfogott benne?

Először is, Nottinghamben sokkal olcsóbb lakni, mint London környékén. Tulajdonképpen mindenhol olcsóbb lakni, mint London környékén, de Nottinghamben pl. fele annyi a lakbér, mint amit Londonban fizettünk. Lehet válogatni tágas házak és modern belvárosi lakások között a londoni árak töredékéért. Szobákat már 200 font/hónap áron lehet találni, de pl. egy 4 szobás, a városközponttól 30 perces sétával elérhető ház is csupán 600 font/hónap.   http://www.rightmove.co.uk/


Munkalehetőségnek sem utolsó. Bár nem dicsekedhet akkora választékkal, mint mondjuk London, de azért bőven vannak itt nagy cégek, amelyeknél el lehet helyezkedni. Az Imperial Tobbaco, Specksavers és a Boots, mind irodákat üzemeltet itt, de aki kezdőként mondjuk a vendéglátóipart célozza meg, az sem csalódik, hisz a város tele van éttermekkel, bárokkal, pubokkal és kávézókkal.


Zajlik az élet. A hangulatos szórakozóhelyek változatos felhozatala esténként rendre megtelik emberekkel. Minden korosztály és érdeklődési kör megtalálja a számára legvonzóbb helyet. Legyen az karaoke bár vagy egy kissé elvont, horrorisztikus pub. A belváros egy kényelmes sétával bejárható, ami nem utolsó szempont, ha intézkedni, vagy vásárolni kell. Nyüzsgés van, de nem zavaró. A várost haladó szellemben fejlesztik. Például itt vezették be először a Braille jeleket a bevásárlóközpontokban, ezzel is megkönnyítve a látáskárosultak tájékozódását. A bevásárlás egyébként is maga egy élmény. A legnevesebb divattervezők, Vivien Westwood és Paul Smith boltjai mellett békésen megférnek a retro használt ruha boltok, és a jótékonysági üzletek.
Mivel két egyetem is van a városban, így sok a fiatalok által indított kezdeményezés, legyen az frissen végzett divattervezők által nyitott bolt, vagy egy vagány városi falatozó. Minden napra akad egy új dolog. Engem például felvillanyoz a lakásunk közelében nyílt Kitty Cafe, annak ellenére, hogy legtöbb ismerősömet kirázza a hideg, ha arra gondol, hogy macskákat kelljen simogatnia kávézás közben. Mint mondtam, mindenki megtalálja a saját kis kedvenc zugát, és az ellentétek nem zavarják egymást.

Pubok és kávézókPubok és kávézók(Fotó: Todd Andrea)

Anglia legrégebbi pubja és fogadójaAnglia legrégebbi pubja és fogadója(Fotó: Todd Andrea)

A kultúra sem fog hiányozni. A nottinghami stadionban a legnagyobb világsztárok is koncerteznek (két hokimeccs között). Ráadásul, míg Londonban nem keveset kell utazni egy-egy fellépésért, Nottinghamben mi pl. 20 perces sétával eljutunk a koncertekre. Mint pl. szeptember 17-én a Florence and the Machine fellépésére. További részletek itt
Egyébként pedig színházi és zenei fesztiválok, vásárok, előadások sokasága közül csemegézhetsz. Csak hogy párat kiemeljek: A Drezdai Filharmonikusok koncertje, Michael Palin 30 éves turnéja (A Monty Python egyik legismertebb tagja, ha nem ugrik be rögtön), a Több, mint testőr londoni produkciójának turnéja, vagy a Diversity társulat street dance fellépése is a városba látogat. Részletes program itt


Központi fekvése miatt az ország legszebb régiói is könnyen elérhetőek.

A dombvidék és a tóvidék is viszonylag közel van, Skócia sincs túl messze, és az egynapos kirándulás a tengerhez sem szokatlan. A híres sherwoodi erdő, ahol Robin Hood tevékenykedett is a közelben található. Hatalmas mérete miatt rengeteg kikapcsolódási lehetőséget nyújt, piknik, séta, bicajozás, vagy a bátrabbaknak akár a "go-ape" fákon való ugrálás is adott. A királyi erdő a jégkorszak végén alakult ki, és jelenleg 423.2 hektáron várja a látogatókat. Többek között a minden év augusztusában megrendezett Robin Hood fesztiválra is.

Nottinghamtől 30 percre délre található East-Midlands reptér, ahonnan a világ 90 városába egyenes járattal utazhatunk. Budapestre például 2 óra 50 perc alatt repítenek el bennünket.

Vonattal 2 órán belül, akár 40 fontért (ha előre le van foglalva) London belvárosában lehetünk. Ez nem is olyan nagy ugrás ahhoz képest, hogy mondjuk egy külső zónából szintén majd egy óra beutazni Londonba.

Manchester, mely Anglia egyik kulturális központja, szintén kb. két óra vonattal, de csupán 27 fontba kerül a jegy.

Nyilván, ha nem bánjuk a buszon való zötykölődést, akkor ennél jóval olcsóbban is megúszhatjuk az utazást. Londonba például 21 font, és három óra az út a National Express légkondicionált járataival. 


Aki magyar szóra vágyik, annak lehetősége van a csatlakozni a Hungarian Community in Nottingham vagy akár a Hungarian Society at the University of Nottingham csoportokhoz. Ez sem mellékes, hisz mindig jól esik magyar szót hallani külföldön, és tudni, hogy van közösség, akikre számítani lehet.


Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy ez a végső állomás számunkra? Az őszinte válasz az, hogy nem tudom. De egy biztos, míg itt vagyunk, unatkozni biztos nem fogunk!


Todd Andrea

Nottingham, Egyesült Királyság

Tetszett? Oszd meg!