Szerencse lánya

Egy hétvége a makaói kaszinókban

Szerencse lánya - Egy hétvége a makaói kaszinókban
Szerencse lánya - Egy hétvége a makaói kaszinókban

Makaó  a kaszinók városa, Ázsia Las Vegasaként tartják számon. Én nem vagyok egy szerencsejátékos, és a  kaszinókat pénznyelő, sötét, füstös szobáknak képzeltem el. A  valóság ettől azonban nagyon messze áll: elvarázsolt a  kaszinók világa és büszkén kijelenthetem: én nyertem!

Makaó csupán egy órára van az úgynevezett turbó jettel Hong Kongtól. Ez a  kis állam 1999-ig portugál gyarmat volt, ma 740 ezer lakosa van. Elmentünk várost nézni, de semmi igazan különlegeset nem láttunk. Makaó egy kedves kis portugál épületekkel tarkított város. Ám amikor besötétedett, akkor kelt igazan életre a város. Az óriási hotelek fényárban úsztak és minden kaszinóban emberek ezrei próbálnak szerencsét. 

Portugál épület egy kínai kisvárosbanPortugál épület egy kínai kisvárosban(Fotó: Pataki Niki)

A városban turistáskodni a 40 fokban nem olyan jó élmény, így mindenképpen egy olyan hotelt kell keresni, aminek gyönyörű a medencés része. Rutinos Hong Kong-i kupon-felhasználóként nem okozott nehézséget pénztárcabarát módon egy csúcs szuper szállodát találni.

Az egyik legjobban kiépített hotel  a Venetian nevet viseli, ahol valóban Velencében érezheti magát az ember. Olaszul éneklő lány hajtja a gondolát, ami egy boltokkal tarkított részen kialakított vízfelületen megy végig. Elképesztő, hogy milyen mesterséges világok hozhatóak létre, még a mennyezet is olyan mintha igazából a szabad ég alatt lenne az ember. A város főutcáján végig sétálva pedig olyan nevezetességeket mellett haladhatunk el, mint a római kolosszeum kicsinyített mása. A kaszinók mellett a másik turista látványosság a Broadway musicalek. Makaó nagyon büszke arra, hogy a New York-i Broadway repertoárjával teljesen azonos musicaleknek, előadásoknak és koncerteknek ad otthont. 

Ha nem sötét és büdös, akkor milyen is egy igazi makaói kaszinó? Hatalmas, gyönyörű, és függőséget okoz. Fényképezni tilos, amit én nagyon sajnáltam, mivel sok kínai ember borzasztóan beleéli magát a játékba, ezt pedig szívesen megörökítettem volna. Több olyan 5 csillagos hotelban is jártunk, ahol olyan óriási helyen terül el a kaszinó, hogy fél óráig bolyongtunk, mire körbe jártunk. Ahogyan az ember eltölt egy kis időt a kaszinóban, egyszerűen megszűnik az időérzék. A kaszinó a nap 24 órájában, az év 365 (vagy 366) napján nyitva áll és reggel 4-kor ugyanúgy tele volt, mint délben. Én is kipróbáltam magam, bár csak kis téteket játszottam meg. A “valódi” játékok olyan 10 ezer forint körül kezdődnek, ezt az összeget azonban pár másodperc alatt el lehet veszíteni. Láttam legalább tíz félét, de nem sokat ismertem belőle, csak a rulettet és a black jacket. Én 300  hongkongi dollárral játszottam összesen, és 510-zel jöttem el a végén.  Mi a titok? 

A tiltott fénykép :)A tiltott fénykép :)(Fotó: Pataki Niki)

Természetesen elsősorban szerencse kell. Ez mellett pedig szerintem igaz az a mondás, hogy "a bank mindig nyer.", így amint nyertem egy kisebb összeget egyszerűen tovább álltam. Én úgy láttam, hogy ez a legnagyobb hiba: nem bírnak leállni az emberek, mindig többet akarnak nyerni, amit persze nem fognak. Ez a folyamatos játékszellem erősen összeköthető azzal, hogy folyamatosan manipulálják a játékosokat.

Minden körülmény arra késztet, hogy maradjunk, ne menjünk haza. Teljesen elvarázsolják az emberek érzékszerveit: finom illatok, gyönyörű környezet. Itt a wc is annyira pazar volt, hogy szívesen beköltöztem volna, a csinos hostess lányok pedig megállás nélkül hoztak mindenfajta frissítőt és kedvesen próbáltak csevegni is. Továbbá megállás nélkül hallani a nyerőgépek csilingelését, ami azt az érzést kelti, mintha valaki megütötte volna a főnyereményt.  A valódi szándék pedig az, hogy itt otthon érezzük magunkat és mindig szívesen jöjjünk vissza.

De ne dőljünk be ezeknek a trükköknek. :)

Mint pénzügyet tanult, friss egyetemista még egy tippet tudok mondani: ne egy helyen akarjuk eljátszani az összes pénzünket, főleg ne egy játékon vagy nyerőgépen. Minél több helyre osztjuk el az összeget, annál nagyobb az esélyünk arra, hogy valahol nyerjünk, illetve így a kockázatot is jelentősen mérsékelhetjük.

Végül egy tanács: ez csak egy játék. :)

Tetszett? Oszd meg!