Végigkortyolnád a legjobb magyar borokat Londonban?

Végigkortyolnád a legjobb magyar borokat Londonban?
Végigkortyolnád a legjobb magyar borokat Londonban?

Most megteheted!

Első Londoni Borfesztivál | 2016.  június 17-18. | Oval Space, London 

Már alig egy hét választ el London Első Magyar Borfesztiváljától, mely apropó kapcsán az esemény ötletgazdájával, Somogyi Péterrel beszélgettünk. Európa legnagyobb rendezvényszervező cégének, a londoni székhelyű Sterling Publications Plc. magyar osztályának vezetőjeként, majd saját rendezvényszervező irodájának ügyvezetőjeként Péter a nemzetközi és hazai konferenciaszervezés minden csínyját-bínját ismeri már. Közelgő Első Londoni Borfesztiválukkal pedig csakhamar útjára indítják Európa egyik legmeghatározóbb borfesztiválját, melyen a magyar borok mellett a magyar konyha remekei is teret hódítanak.

Somogyi Péter, a fesztivál atyjaSomogyi Péter, a fesztivál atyja(Fotó: Manager Magazin)

– Miért épp Londoni Borfesztivál? Honnan jött az ötlet, és ki a csapat mögötte?

– London köztudottan a második magyar főváros lassan, így a magyarokat tömörítő brit metropolisznál nem találhattunk volna tökéletesebb helyszínt az Első Londoni Borfesztiválnak.

Ötletünk, a magyar borkultúra ünneplése annyiban már adott volt, hogy barátaimmal régóta rajongunk a minőségi borokért és fesztiválokért. A bor iránti erős elköteleződésünknek köszönhetően pedig rengeteg hazai pincészettel szoros kapcsolatokat ápolunk. Londoni Borfesztivál eseményünk is ennek a közös munkának az eredménye, mely több mint hat hónap előkészület és tervezés után állt össze véglegessé. Szervező csapatunk gerincét a Vezértalálkozó Konferenciaszervező Kft., a magyarországi kiemelt üzleti események szervezője adja, londoni kollégákkal kiegészülve. 

– Mekkora munkát igényel Londonban megszervezni egy magyar borfesztivált?

– Nagyon nagy odafigyelést és rengeteg kitartást igényel a szervezés. A legfontosabb, hogy csapatunk tökéletesen összedolgozzon, mert a munka végtelenül összetett, több szálon fut, ezek a szálak pedig a munka során szétválnak, majd újra összetalálkoznak. Ez kell tudni kellőképpen kézben tartani! Szerencsére szervezői jártasságunk nagyban segít már ebben.

– A fesztivál remek alkalom a hazai borok nemzetközi népszerűsítésére. Vagy boraink már ismertek Londonban?

– Londonban gyakorlatilag csak a Tokaji borok ismertek, és abból is rendkívül szűkös a kínálat. A Borfesztivál célja, hogy bővítse a már jelen lévő piaci borok skáláját, valamint, hogy új borrégiókat mutasson be Angliában. Első Londoni Borfesztiválunkon kiemelten a Villányi, Badacsonyi, Somlói és Szekszárdi borvidékeket mutatjuk be az érdeklődőknek. Fő célunk pedig az őshonos magyar borfajták, mint a Furmint, Juhfark bemutatása és népszerűsítése. Ezeken kívül meggyőződésünk, hogy a világ legjobb rozéi is nálunk készülnek. 

– Mi alapján válogattátok ki a pincészeteket?

– Közvélemény-kutatást végeztük a londoni magyarok körében, és az ott feltérképezett, jelzett igények alapján állítottuk össze a meghívandó borászok listáját. Ez adta a magját a mostani együttműködő borászainknak, illetve a szakmai munkát Herczeg Ágnes, a londoni Wine & Spirit Education Trust (WSET) diplomása, WSET Certified Educator, valamint Fine and Rare Wine Specialist címeket is magáénak tudó borszakértő végezte el, így a legújabb technológiákat használó, nemzeti trendeket is követő borászok jelennek majd meg a fesztiválon. 

A fesztivál házigazdája, Herczeg Ágnes nemzetközileg is elismert borszakértőA fesztivál házigazdája, Herczeg Ágnes nemzetközileg is elismert borszakértő(Fotó: Nánási Pál)

– És a fellépőket: Budapest Bár, Quimby, United? Itt is végeztetek előzetes közvélemény-kutatást?

– Igen, minden apró részletre kiemelt figyelmet fordítottunk, így a koncert témakörben is közvélemény-kutatást végeztünk. A Quimby abszolút első volt, hiszen figyelembe vettük, hogy már az elmúlt két évben is volt egy-egy londoni koncertjük, így bizonyítottan be tudják hozni a közönséget. A Budapest Bár és a United is jó helyen végzett a kutatásunk alapján, nem mellesleg egyes fellépők néhány kollégánk személyes kedvencei is egyben.

– A koncert menüben ott az elmaradhatatlan magyar néptánc, de például David Merlini szabadulóművész show-ját is végigizgulhatják a résztvevők. Az nagyot szólhat!

– Természetesen, ez is volt a cél! Fontos, hogy az eseménynek legyen egy íve, továbbá, hogy minden korosztály megtalálja a magához illő programot. Ezért mi is úgy látjuk, hogy elmaradhatatlan a néptánc, ami mellett jól megfér David Merlini elismert művész is. De például Rippel Ferenc is ellátogat majd hozzánk. Szóva tartogatunk kellően érdekfeszítő és lenyűgöző műsorszámokat!
Valahogy mi magunkkal szemben is mindig magasra állítottuk a mércét, és ezt a rendezvényt – mint ahogy a többi általunk szervezettet is – csak profi munkával lehet megvalósítani.

– Borkóstolás, gasztronómia, élő koncertek 2 napban. Az eddigi jegyvásárlásokból hogy látjátok? Széles az érdeklődés? Nemcsak a magyarok kíváncsiak a magyar borokra?

– Valóban, nemcsak a magyarok kíváncsiak a magyar borokra. Jelenleg a fesztiválra jelentkezők 1/3-a külföldi, és számuk folyamatosan bővül. Úgy érezzük, fesztiválunkkal kiválóan időzítettünk, hiszen most nagyon nyitnak az új ízekre a külföldiek, így a gasztronómia egyik fontos alappillérére, a borokra is. Ízkülönlegességekből és jó borokból pedig Magyarország köztudottan nem szűkölködik.

 Ha már jegyvásárlás, tudnunk kell egyéb információt is, mint ami az oldalatokon elérhető? 

– Igen, ugyanis a napokban fejlesztettünk a jegyeinken, illetve a koncepciónkat is bővítettük. A nagy érdeklődésre való tekintettel létrehoztunk egy bérletet, amellyel a rendezvény korlátlan időpontokban látogatható. Ez a Full Fest nevet kapta, és mindent tartalmaz az általunk nyújtott élmények, kóstolók és koncertek közül. Valamint, ha valaki még nem látta volna az oldalon, a Hello Magyarok! olvasóinak, követőinek pédául 10%-os kedvezményt biztosítunk a jegyek árából! Hasonlóképpen a fesztivál Facebook oldalán közzétett nyereményjátékunk győzteseit ingyenes belépőkkel ajándékoztuk meg. 

– Helyszínválasztásotok az Oval Space-re esett, tehát nem kis tömeget szeretnétek megmozgatni.

 Pontosan. Az Oval Space egy hatalmas, 5000 m²-en fekvő, London-szerte rendkívül népszerű koncerthelyszín, a legjobb hely erre a célra. Ugyancsak itt szervezik a londoni whisky fesztivált (London Whisky Weekender), valamint a kézműves sörfesztivált (London Craft Beer Festival) is, ezért az Oval Space egyértelmű választás volt részünkről is. 

Hangulatkép: Oval Space, LondonHangulatkép: Oval Space, London(Fotó: I. Emerging Wine Festival/I. Londoni Borfesztivál kreatív)

– A magyar borok és gasztronómia népszerűsítésén túl mi még a célotok a fesztivállal?

 Össze szeretnénk hozni a külhoni magyarokat. Kb. 3000 főre számítunk a 2 nap alatt, ezáltal kétségkívül ez lesz a legnagyobb magyar buli Londonban! Kiemelt célunk még a magyar kultúra, és a kultúra kiemelt területeként most a gasztronómia népszerűsítése is. A Magyar Mangalicaszövetséggel együttműködve a legfinomabb mangalica falatokkal csábítjuk el a közönséget. Visszajelzéseikből ugyanis nyilvánvalóvá vált, hogy követőink erre is nagy érdeklődést mutatnak. Várunk tehát mindenkit nagy szeretettel, finom borokkal, ízekkel, hangulatos előadásokkal és ütős koncertekkel az Első Londoni Borfesztiválon! Nemsokára találkozunk!


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!