Bevezetés New Yorkba

Bevezetés New Yorkba
Bevezetés New Yorkba

New York City a város, amely soha nem alszik. A város, ahol egyáltalán nem érezzük magunkat kívülállónak. A város, ahol egy pillanatra sem tudunk elbújni, ha egy kicsit egyedül akarunk lenni. A város, ahol ha egy rahedli pénzünk van, azt csinálunk, amit csak akarunk.

A legfontosabb amit New York Cityről tudni kell az az, hogy RENGETEG ember van! Igen, nagy betűvel írom, mert szó szerint meg lehet fulladni a városban, annyi ember él, jár-kel itt. Amikor elmentem Bostonba, Washingtonba vagy Philadelphiába és a városban járva készítettem a képeket, majd azokat az olyan ismerőseimnek is elküldtem, akik szintén itt élnek. Azonnal jött is tőéük vissza a válasz sms a következő kérdéssel, hogy"Hol vannak az emberek?" Itt akkora tömeg van folyamatosan az utcákon, hogy szó szerint sokszor utat kell magadnak vágnod, és csak átgázolva másokon jutsz el A-ból B-be. A metrókon utazva sokszor nemhogy ülőhelyet, de még állóhelyet is csak nehézkesen lehet találni, ha Manhattanben utazunk. Ez leginkább a reggeli és az esti időszakra jellemző. Amikor más városokban járok, magam is meglepődve látom a különbséget, hogy itt, New York Cityben mennyire sok ember van összezsúfolva. 

A városnak folyamatosan van egy alapmoraja. Nem viccelek, tényleg éjjel-nappal zaj van az év 365 napján. Az ember valahogy mindig úgy érzi magát, mintha feltekerték volna a hangerőt, és egy soha véget nem érő zajt hallana. Nonstop valahol valamilyen építkezés, útépítés, felújítás, javítás van. Éjjelente is egy megmagyarázhatatlan morajlást lehet folyamatosan hallani, ami szerintem a 24 órában közlekedő metrók, az építkezések, az autók és a szirénák sajátos kakofóniája. A városban járva szinte minden utcasarkon lehet találni egy éjjel-nappal nyitva tartó kisboltot, így hát ha az éjszaka közepén hirtelen vágyat érzünk egy csokira, de éppen nincs otthon, akkor egyszerűen csak kiszaladunk a sarokra és veszünk egyet. Itt a klubok és a kocsmák is minden nap hajnali négy óráig nyitva tartanak, tehát ha úgy akarod és a pénztárcád is engedi, akkor a hét minden napján elmehetsz szórakozni.

(Fotó: MIó Judit)

New Yorkban tényleg az lehetsz, aki csak akarsz. Itt aztán senki nem fog téged megbámulni, ha éppen pizsamában mész el a sarki boltba vásárolni, vagy a miniszoknyához sportcipőt húzol és magadra dobsz mellé egy szőrmekabátot. Kiállhatsz tüntetni teljesen egymagad bármiért, amiért csak szeretnél, a kutya nem fog téged ezért kiröhögni. Maximum néhány turista készít majd rólad pár fotót és ezzel az egész le is van tudva.

New York City az a hely, ahol az álmaid valósággá, vagy akár rémálommá is válhatnak. Hogy melyik fog bekövetkezni, az már csak rajtad múlik.

Tetszett? Oszd meg!