Gyereket vállalni Spanyolországban

- 1. rész: Az alapok

Gyereket vállalni Spanyolországban - - 1. rész: Az alapok
Gyereket vállalni Spanyolországban - - 1. rész: Az alapok

Cikkem megírását az ösztönözte, hogy tavaly, azaz 2015. december 24-én Málagában megszületett a kislányunk, és két hónap távlatából nézve a dolgokat, jó lett volna, ha abszolút tisztában vagyok a spanyol egészségügy és terhesgondozás menetével. Remélem, hogy tudok segíteni a hasonló cipőben járóknak.

De kezdjük az elején!
Álmomban sem gondoltam volna, hogy babánk lesz itt, a spanyolországi Málagában. Persze, szerettük volna, hogy legyen gyerekünk, és így váljunk halhatatlanokká, de bennem az a képzet élt, hogy majd otthon, Magyarországon fog ez megvalósulni - de nem így lett. Az első sokk után elkezdtünk azon agyalni, hogy akkor hogy is lesz ez, mit is kell csinálni, hova kell menni és hasonlók. 
Mielőtt 2014-ben kiköltöztünk, kiváltottam mindkettőnknek az Európai Egészségügyi Kártyát, ami feljogosít az egyes európai uniós országokban sürgősségi orvosi ellátásra. Ezzel a kártyával mentem el a Centro de Salud nevű egységbe, ahol az akkori minimális spanyolommal elmagyaráztam, hogy miért is vagyok ott, regisztráltak, kaptam egy azonosító számot, majd elindultam a spanyol terhesgondozás rögös útján.

Első utam a matrónához vezetett, aki egyfajta kombója a védőnőnek és a szülésznőnek. Ez azt jelenti, hogy azon kívül, hogy nyomon követi a terhességet, tart kismama-felkészítőt, tanácsadást, a szülésnél is jelen van, mindenben segít, fájdalomcsillapítót ad be, tehát funkciójában szülésznő. Viszont az otthoni védőnővel szemben ő nem megy házhoz, nem ellenőrizgeti azt, hogy a babaszoba készen van-e, viszont lehet tőle bármikor kérdezni, tanácsadásra is menni lehet hozzá, és ő az aki a szülés utáni sebeket megnézi. Szóval a matróna kiállítja a terheskiskönyvet, felveszi az adatokat, leméri a kismamát és ad egy papírt, amin rajta van, hogy mikor hova kell menni.

A 6. hónap környékénA 6. hónap környékén(Fotó: Vajda Zsuzsanna)

A következő állomás a nőgyógyász, aki megvizsgálja a kismamát, és elküldi vizsgálatokra. Általánosságban elmondhatom, hogy majdnem minden ugyanúgy megy, mint otthon, Magyarországon. Vagyis ugyanazok a vizsgálatok, ugyanúgy vesznek vért bizonyos időközönként, ugyanúgy kell pisit leadni havonta, ugyanúgy menni kell minden hónapban az orvoshoz.

Természetesen vannak vizsgálatok, amiket másként csinálnak, ilyen például a cukorterhelés, de összességében nagyon odafigyelnek a kismamákra. Persze mehet az ember magándokihoz is, de itt, Spanyolországban a legjobb ellátás az állami intézményekben van. Ezért nagyon fontos, hogy a fentebb már említett állami orvosi intézetben (Centro de Salud) regisztráltassuk magunkat, mivel ha komplikáció van a privát kórházban, akkor azonnal az állami intézménybe szállítják a kismamát.

Mint rendes kismama, én is jártam a vizsgálatokra, sőt a harmadik trimeszter elején privát orvost is kerítettem, mivel biztos akartam lenni abban, hogy minden rendben van. De szüléskor az a matróna, nőgyógyász aneszteziológus lesz bent a kismamával, aki épp ügyeletes, itt nincs az a rendszer, mint otthon, hogy a választott orvos vezeti le az eseményt. Véleményem szerint ez így nagyon jó, hisz ugyanolyan gondosan látnak el mindenkit, nincs rangsor a betegek között.

Ami nagyon szuper a spanyol rendszerben az egyrészről az, hogy a kapott regisztrációs számmal nyomon követhető a betegek, így a kismamák kórképe, tehát nem kell mindenhol felvetetnie magát a rendszerbe az embernek, mint Magyarországon. Másik nagyon szuper dolog, hogy amennyiben a szülők házasok, és apuka dolgozik, akkor az ő jogcímén az anyuka és a születendő gyermek is jogosult teljes ellátásra!


A következő részben a szülési lehetőségeket részletezem majd.

A sorozat további részei:

Gyereket vállalni Spanyolországban - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!