Muszáj maszáj, mert baromi meleg van!

Muszáj maszáj, mert baromi meleg van!
Muszáj maszáj, mert baromi meleg van!

Történetünk a mesés Fekete-Afrika szívében játszódik. A Kenya-hegytől a Kilimandzsáróig húzódó régió valaha az őslakosok tulajdonát képezte. A Maszájföldnek nevezett területen a törzs egyes csoportjai folyamatos vándorlással biztosítottak jó legelőt állataiknak, családi közösségüket bátor megjelenésükkel védelmezték és gyarapították.

Így él a XIX. századtól napjainkig a kontinens talán legharcosabb törzse. Bár számos forró pillanaton vannak már túl, a vadállatokkal és a konkurens törzsekkel megvívott ütközetük során, a sokszor pokoli meleggel szemben azért nap, mint nap meg kell küzdeniük.

Az alábbiakban Llugangónak, egy igazi maszáj harcosnak a tanácsait olvashatjátok, hogyan védekeznek a törzs tagjai a meleg ellen, vagyis mit csinál egy maszáj, ha muszáj!

 • Hol vannak már a régi szép idők, amikor a lázadó 60-as években Mick Jagger beleüvöltötte a mikronba, hogy Paint it black – azaz fesd feketére. Ezt mi maszájok valószínűleg félreértettük, ugyanis rendszerint vörösre festjük magunkat, amely több dolog miatt is hasznos:
  A.) Már messziről felismerik az embert, így egy rosszul sikerült sivatagi téblábolás után van esélyünk arra, hogy saját törzsünk tagjai előbb ránk találnak, mint egy csapat oroszlán.
  B.) Soha nem kell pironkodnod amiatt, ha valami kényes szituációba keveredtél. Mivel egyformán vörösek vagyunk senki nem gondolja rólad, hogy kishitű lennél, vagy ilyesmi. 
  C.) DE AMI A LEGFONTOSABB! AZ AGYAGPOR IGENIS VÉD A MELEG ELLEN! A tűző napon állva legalább 3 percnyi fórt kapunk még mielőtt cafatokra égne a bőrünk.
 • Vesszenek a lakótelepek és egyéb civilizációs botorságok! Ki hallott már arról, hogy negyven ember egymás alatt-felett aszalódik egy betontömbbe zárva? Még csoportos szexuális játéknak is alkalmatlan helyszín, nemhogy egy gazdaságilag megalapozott élet színtere lenne, ráadásul borzalmasan meleg is. A kereszthuzat, na az meg szinte lehetetlen. Ellenben egy kunyhóban! A kis viskót, vagy vityillót kellemesen átjárja az üde afrikai szellő. Ha pedig jól álcázzuk, még egy bivalycsorda sem rohan át rajtunk, de ellenkező esetben sem kapkodunk fejünkhöz, inkább simogatjuk a pocakunkat, mert megvan a vacsora.

 • Tempózz bátran! Leginkább akkor ha a Tana folyót átszelve egy hatalmas krokodil állkapcsa csattog a lábad mögött. A mozdulatsor több szempontból is hasznos. 
  Elsősorban a gyors rotáció miatt egyfajta léghűtőként funkcionálnak karjaid, így jobban elviselhető a dög meleg, meg a rohamtempó. 
  Másodszor, az évek alatt számtalanszor megismételt tréning csinos kis külsőt farag rajtad, így a törzs hölgytagjai nemcsak a hőst, de Adoniszt is látják benned.
  Harmadrészt pedig nem árt néha felkavarni az álló vizet.
 • Kinevetem az európai kisgyerekeket, amikor azt látom az UNICEF követek otthonról hozott fotóin, hogy homokozóban játszanak. A homok ugyanis egyszer és mindenkorra nem játékszer! Leginkább egy természet adta jelenség, veszélyes is lehet, de jó dolgokra is használható. Mi például, amikor már semmi más lehetőségünk nincs elmenekülni a meleg elől, egyszerűen beássuk magunkat alá. Itt leginkább arra kell figyelni, hogy szembe szájba ne kerüljön, az elég veszélyes lehet. Továbbá ügyeljünk arra is, hogy ne meztelenül feküdjünk a homok alá, mert ha a sivatagi szél elhordja felőlünk, még megbotránkoztatjuk a törzs prűd tagjait.
 • Fontos a folyadékbevitel! Itt leginkább a vízre gondolok, már, ha van. A kenyai forróság ugyanis napok alatt kiszárítja bármelyik hozzánk közel eső tavat, így kénytelenek vagyunk az ínséges időkben a városok éjjel nappali kisboltjainak hűtőiből vadászni.
Tetszett? Oszd meg!