7 dolog, amit szeretek Angliában

7 dolog, amit szeretek Angliában
7 dolog, amit szeretek Angliában

Angliáról van,akinek a változékony, esős időjárás ugrik be.Van, aki fanyalog amiatt, hogy mennyire távolságtartóak és hűvösek az angolok. Persze olyanok is akadnak,akik szeretnek itt élni, mondván nyugodtabb és kiszámíthatóbb az élet. És hogy én miért szeretem ezt az országot? Itt egy teljesen szubjektív lista a kedvenceimmel:

1. London -  egyszer mindenkinek bele kell kóstolnia a város hangulatába, akár csak pár napra is. Első alakalommal egy péntek este érkeztem meg Nagy-Britannia fővárosába, megcsodáltam méltóságteljes fényeit, majd másnap egyből egy tüntetés kellős közepébe csöppentem. Volt szerencsém megnézni a levegőből (London Eye) és vízről is, a Temzén hajózva. Itt tényleg mindig történik valami, nyüzsgő, pörgős, igazi multikulti város.

(Fotó: Flickr/Juan Salmoral)

2. A vidéki Anglia -  zöldellő mezők, lágy lankák, birkanyájak, elbűvölő kis falvak (pl. Castle Combe, Malmesbury, Avebury). Érdemes kiszakadni Londonból, és megnézni a vidéket is.I gaz,más tempójú az élet, de bőven tartogat sok szépséget az angol táj.

(Fotó: Flickr/Stuart Pinfold)

3. A királyi család – a Windsor-ház tagjai sokat szerepelnek a médiában. Minden fontosabb  eseményről tudhatunk a lapok és az internet segítségével. Engem személy szerint nem érdekel a hírességek, színészek magánélete, de ez más. Teljesen képben vagyok azzal kapcsolatban, hogy merre jár Erzsébet királynő, hogy van Vilmos herceg és bájos neje, Katalin hercegnő. Legutóbb éppen a kis Charlotte keresztelője volt nagy esemény.

(Fotó: Flickr/Michael Garnett)

4. Városi parkok - minden  városban található legalább egy nagyobb zöld terület, padokkal, örökzölddel, virágokkal. Rendkívül hangulatosak és nagyon sokat dobnak a város összképén. Nem tilos leheveredni a fűre egy-egy melegebb napon, sokan az ebédre szánt szendvicset, salátát is itt fogyasztják el. Ja, és a mókusok: teljesen megszokták az ember közelségét, várják, hogy etessék őket.

(Fotó: Simon Orsi)

5. Pubok – sokkal több, mint egy kocsma, és nem csak attól, hogy meleg ételt, hamburgert, sült krumplit is felszolgálnak. .A közösségi élet színtere ez, szívesen jár ide idős és fiatal. Bizonyos napokon pub kvízt tartanak, ahol a tisztelt közönség tesztelheti tudását.

(Fotó: Simon Orsi)

6. Multikulti – az ország, de főleg London sok különféle népnek nyújt második otthont ideiglenesen vagy hosszútávra. Egy alkalommal egy londoni házibulin a házigazdával 12 különféle nációt számoltunk össze, a kazahtól a lengyelig, franciától ausztrálig. Az angol nép befogadó, türelmes és persze örül a munkaerőnek.

(Fotó: Flickr/Rob Schofield)

7. Édességek – tudom, máshol is lehet kiváló csokikat, kekszet kapni. Én mégis nagyon szeretem az itteni kínálatot, a Cadbury csokikat, a csokis kekszeket, vagy a flapjacket, ami egy müzli szelethez hasonló édesség, bár nagyobb kivitelezésben kapható és jóval édesebb.

(Fotó: Flickr/Paul Townsend)

+1. Szándékosan nem írtam az angol konyháról. Általános vélekedés szerint az angol konyha hm… hagy némi kívánnivalót maga után. Tapasztalatom szerint az átlag angol nem túl gyakran főz, inkább bedob valamit a mikróba vagy házon kívül eszik. Sok a takeaway étterem, ahova csak beugrik az ember és hazaviszi, amit rendelt. Rengeteg  a kínai, thai, olasz vagy indiai étterem is, tehát a nemzetközi ízek is színesítik az angol konyhát. Azért lehet találni finom angol fogást is, (v)együk például a tradicionális Yorkshire puddingot – ami nem édes, hanem sós étel –, vagy a shepherd's pie-t, amit darált húsból, krumpliból és zöldségekből készülő egytálétel.

Yorkshire puddingYorkshire pudding(Fotó: Simon Orsi)

Tetszett? Oszd meg!