Ismerkedés a dán jó modorral

Ismerkedés a dán jó modorral
Ismerkedés a dán jó modorral

Létezik-e vajon egyetemes meghatározás a ‘jó modor’ fogalmára? Valószínűleg nem, mert ha létezne, akkor az etikett univerzális szabályait szem előtt tartva a legtöbb ember nemzettől, nemtől, kortól és bármi mástól függetlenül megpróbálná a lehető legelragadóbb énjét mutatni, amikor másokkal akármilyen kapcsolatba lép. A valóság viszont csöppet másképp fest. Nap, mint nap szembesülünk olyan  emberekkel, akik szerintünk és sokszor mások szerint is, nem ismerik az általunk felállított értékrendekre alapozott jólneveltség/jó modor előírásait.

Az efféle találkozások még gyakrabban előfordulnak olyankor, amikor külföldön jár az ember, és más kultúrákkal találja szembe magát. Ilyenkor megpróbáljuk értelmezni a különböző viselkedési formákat, és előfordul, hogy néha már azt sem tudjuk eldönteni, hogy hogyan is kellene viselkedni, hogy mindenkinek jó legyen.

Dániában töltött éveim során rájöttem, hogy a jó modor relatív. Sokszor olyan megnyilvánulási formákba ütköztem, melyektől fél métert esett az állam a döbbenettől, és melyek eközben teljesen normálisnak, sőt, esetenként viccesnek minősültek a dánok körében. Most már én is csak bazsalygok ezeken a szituációkon, de bevallom, korábban néha azért felment a pumpa bennem az egekbe.

Az alábbi lista bemutatja a dán illembarbárság nyolc formáját egy külföldi szemszögéből.

1. Kérlek

A ’kérlek’ szó minden nyelvben varázserőkkel bír. Kedvességet és tiszteletet sugároz bármilyen kontextusban. Kivéve olyankor, amikor nincs olyan szó a szótáradban, amellyel ki tudnád ezt fejezni. A dánok nem kérnek. Nincs dán megfelelője a ‘kérlek’ szónak. Talán ez annak is betudható, hogy a dán nyelv az angol szókincs körülbelül tizedét tartalmazza csak. Ezért megszokták, hogy minden cicoma és rizsa nélkül megmondják a frankót és a tartalmatlan körítéstől megkímélik egymást. Na de legalább egy  ’kérlek’-et igazán beszoríthattak volna abba a leszűkített lexikonba!

2. Bók

Nem érdemes az ismerkedést bókolással indítani. Ne dicsérd a ruhájukat, az országukat, a főztjüket vagy bármi mást, mert csak magad alatt vágod a fát. Csupán annyit érsz el vele, hogy az a bizonyos megdicsért fél egyből feszengeni kezd, halvány gőze sincs, hogyan reagáljon a dicséretedre, jobb esetben odavet egy kínos mosolyt, és ezzel vége is a történetnek. Az is megtörténhet, hogy csak simán továbbáll, mert úgy véli, hogy túlfeszítetted a húrt már az első találkozásnál.

3. Egészségedre!

Ha dánok között tüsszentesz, ne várd, hogy bárki is egészséget kívánjon utána. Az együttérzés kifejezésének eme minimális formája ismeretlen számukra. Ha esetleg kicsit megfázva emberek közé dugod a taknyos orrodat, akkor nem az az első kérdésük, hogy hogy jól érzed-e magad, hanem, hogy azért jöttél, hogy mindenki mást is megfertőzz?! Hát köszönjük az együttérzést, jó fejek vagytok!

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Allan Foster)

4. Alkohol

Az alkohol csodát művel ezekkel a skandinávokkal. Olyanok, akikkel képtelen vagy egy mondatnál többet váltani józan állapotukban (hála a kis introvertált fajtájuknak), néhány sör után a legjobb barátaid lesznek - aznap estére. Másnap pedig már megint le vagy ejtve magasról, idegenekként suhannak el melletted az utcán, hisz fogalmuk sincs róla, hogy ki vagy.

5. Buli

Ha dánok közé mész bulizni, ne vedd rossz néven, ha néhányan belemarkolnak a hátsó fertályodba. Számukra ez olyan, mint egy üdvözlő, határozott kézfogás.

6. Egyenlő

Mindenki egyenlő minden szempontból! Ez így alapjában véve jól is hangzik, viszont a gyakorlatban nem tűnik mindig korrektnek a helyzet. Például amikor a nyolcvan éves nénike minden erejét összeszedve kapaszkodik a buszon, mert egyetlen fess fiatalember sem képes átadni a kényelmes helyét neki, vagy esetleg olyankor, amikor egy anyuka málhás szamárként megpakolva, egyik kezében a gyerekével, a másikban a motyójával próbál bejutni egy ajtón, és senki nem nyitná ki előtte, akkor nem ártana kicsit félretenni az egyenértékű életérzést, és kedves kis gesztust gyakorolva segíteni másokon.

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó: Flickr/Dylan Passmore)

7. Gúny

A dánok számára nem gond, hogy ha mások publikusan kinevetik őket vagy gúnyt űznek belőlük. Ez tök jó és teljesen rendben van. Viszont az már annyira nincs, hogy szerintük, ehhez mindenki más is hasonlóan áll hozzá. Számukra a provokáció és a kötekedés csupán csak jó móka, semmi komoly. Ha pedig ezt érzékeny lelkünk rossz néven veszi, akkor mehetünk a sunyiba Isten áldásával, mert senkit nem hat meg az értelmetlen rinyálásunk.

8. Vendégség

Dániában nem értékelendő a meglepetésszerű látogatás. Ha épp vendégeskedéshez van kedved, akkor légy olyan kedves és jelezd legalább egy héttel korábban, függetlenül attól, hogy rokonságról, barátokról vagy szomszédokról beszélünk. Ha az előzetes egyeztetést elmulasztottad, akkor lehet, hogy jobb is, ha otthon maradsz, mert nem biztos, hogy házigazda szívélyes fogadtatásban részesít majd.

Végezetül pedig figyelem:  ha a való életben megtörténik veletek bármelyik a fenti esetek közül, nehogy berágjatok erre a népségre. Ők  így különlegesek, szerethetőek és érdekesek. Nem érdemes a jó modor szabályaira építeni a kapcsolatokat. Hisz ne feledjük: ahány ház annyi szokás.

Tetszett? Oszd meg!