A Bánságban születtek

- I. rész: Illy Ferencz, az olasz presszó atyja

A Bánságban születtek - - I. rész: Illy Ferencz, az olasz presszó atyja
A Bánságban születtek - - I. rész: Illy Ferencz, az olasz presszó atyja

A városok általában büszkélkednek neves szülötteikkel, jobb helyeken pedig turisztikailag keményen ki is használják azt, hogy egy bizonyos településen látta meg a napvilágot ez vagy az a személyiség. Vannak azonban olyan esetek is, amikor kevésbé ismert egy-egy ilyen tény, amikor talán még a helybéliek sem tudják, hogy egy fontos szülötte van a városuknak vagy a térségüknek. A Bánságban születtek sorozatban például azokról lesz szó, akik Románia ezen csücskében jöttek a világra. Sajnos ezek a sztorik kevésbé ismertek a nagyközönség előtt, mindenesetre turisztikai szempontból zömében kiaknázatlanok. 

Így például szinte mindenki ismeri az Illy kávét, de annál kevesebben tudják azt, hogy a modern, gőznyomásos presszógép feltalálója magyar volt és Temesváron született. Illy Ferencz 1893-ban Temesváron látta meg a napvilágot: édesapja magyar, édesanyja német volt. Később Olaszországba került és ott tette le az alapkövét egy igen sikeres üzletnek, amelyet ma a családja visz tovább. Az Illy kávé ma lépten-nyomon megvásárolható Európa-szerte, és nemcsak az öreg kontinensen, hiszen az Illy-termékeket a világon összesen 140 országban forgalmazzák. A Wikipédia egyenesen az olasz presszó atyjának nevezi Illyt.

Illy Ferenc 1930-banIlly Ferenc 1930-ban(Fotó: Wikimedia.org)

Illy Ferenc iskoláját a Temesvári Piarista Főgimnáziumban kezdte, majd kereskedelmet tanult. Fiatalon került az Osztrák-Magyar Monarchia fővárosába, Bécsbe. Mivel az első világháború kitörésekor besorozták katonának, részt vett a harcokban a keleti és a déli fronton is. A háború végén, a monarchia szétesése után helyzetét és jövőjét bizonytalannak láthatta, így Olaszországba, Trieszt városába költözött, a nővéréhez. Ott ismerte meg leendő feleségét, Vittoriát, egy ír származású zongoratanárnőt, akivel családot alapított és így végleg ottragadt az olasz félszigeten.

Ekkor következett be egy olyan fordulópont az életében, amely aztán végleg meghatározta azt: egy kávéval foglalkozó cégnél helyezkedett el. Ott az első találmánya az őrölt-pörkölt kávénak olyanszerű csomagolása volt, hogy a kávé az aromáját megőrizze – ez a későbbi vákuumos tartósításnak volt az egyik módja. 1933-ban alapította meg a saját cégét, az Illy Cafet, amelyet örökösei mindmáig fenntartanak. Igazán híressé a mai presszógép ősének a feltalálása tette, 1935-ben: rájött, hogy a kávékeverék jobban megőrzi az aromáját, ha gőzzel préselik ki az íztartalmát. Szabadalmaztatta is a találmányát, az Illetta nevű gépet, szinte forradalmat indítva annak idején a kávéfőzés terén. Ez a gép ma is használatos, modernizált formában.

Egy Illy presszógépEgy Illy presszógép(Fotó: Wikimedia.org)

A család közben természetesen elolaszosodott. Illy Ferencz 1956-ban Triesztben hunyt el, Francesco Illyként. 2008-ban bekövetkezett haláláig a fia, Ernesto vezette a céget, később pedig a harmadik generáció vette át a világmárkát: Andrea és Ricardo Illy, a temesvári Illy Ferencz unokái. (Ricardo Trieszt városának polgármestere, valamint országgyűlési képviselő is volt.)

Temesvári tartózkodása alatt a család többször is elköltözött. Szekernyés János temesvári helytörténész szerint Illy Ferencz szülőháza a Józsefváros elnevezésű negyedben, a Scudier tér 2. szám alatt volt, de ez az épület már nem létezik, ugyanis a XX. század elején egy bérházat húztak fel a helyére. Az biztos, hogy a józsefvárosi római-katolikus templomban keresztelték meg, feketén-fehéren szerepel az archívumokban.

Temesvár főterénTemesvár főterén(Fotó: Laslavic Tímea)

Temesváron az elmúlt években a városvezetés rákapcsolt a témára és 2013-ban díszoklevelet állított ki a Bega-parti város nagy szülöttének, átvételéért azonban nem a leszármazottak jöttek el, hanem a cég egyik képviselőjét küldték az alkalomra. A város mégis abban reménykedett egy ideig, hogy a család végül vevő lesz majd arra az ötletre, miszerint múzeum-szerű, panorámás Illy-kávézót kellene létrehozni a szülővárosban. Már a helyet is kiszemelték erre, egy régi víztornyot, amely ma teljesen kihasználhatatlan. Igaz, hogy a külvárosban található, a fekvése mégsem a legrosszabb, hiszen a Bega folyó partján van, szemben a város régi kikötőjével. A jelek szerint azonban egy darabig semmi sem lesz ebből a tervből. Így Illy Ferencz emlékét a szülővárosában, Temesváron 120 évvel a születése után egyelőre csak az archívumok őrzik, valamint néhány olyan vendéglátóipari hely, amely kínál ilyen kávét.

Kávéológia

A sorozat további részei:

A Bánságban születtek - Összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!