Bécs kezdőknek és haladóknak

- 9. rész: A múzeumok városa

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 9. rész: A múzeumok városa
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 9. rész: A múzeumok városa

Elrepült az idő és már több, mint öt és fél éve a második otthonom Bécs. Így valamelyest volt már időm és lehetőségem megismerni az osztrák fővárost. A Bécs kezdőknek és haladóknak c. sorozat révén az olvasókat Bécs neves és kevésbé neves, de attól még nagyon érdekes látnivalóinak megismerésére invitálom. Nézzük ebben a részben például a múzeumokat, hiszen van belőle egy pár tucat. Itt az ősz, kezd egyre inkább lehűlni a levegő - ajánlom tehát, hogy menjünk be a melegre: váltsunk jegyet Bécs valamelyik múzeumába és merüljünk el az elénk tárt kincsekben, információkban! Én a zömét megnéztem és szinte sosem csalódtam. De hosszú még az út előttem.

Gyertek Bécsbe!Gyertek Bécsbe!(Fotó: Laslavic Tímea)

A legismertebbek közül korábban volt már szó a Császári Palotában (Hofburg) található három múzeumról: a Császári Lakosztályokról (Kaiserappartements), a Császári Ezüstgyűjteményről (Silberkammer) és az Erzsébet királynő emlékének szentelt múzeumról (Sisi Museum). Jó pár órára szükség van ahhoz, hogy bejárjuk őket, de egy két vagy háromnapos bécsi hétvégébe talán már bele is fér. A legérdekesebb számomra az volt, hogy betekintést nyerhettem Sisi eredeti lakókörnyezetébe, láthattam számos személyes tárgyát és a róla készült leghíresebb portrék eredetijét. A császári lakosztályokban és az ezüst- és porcelángyűjtemény megismerésével pedig belepillanthattam a császári élet mindennapjaiba. Jelenleg itt egy olyan ideiglenes kiállítás van, amely Erzsébet császárné egyik szenvedélyét hivatott bemutatni: a lovaglást.

Franz Xaver Winterhalter festménye Erzsébet császárnérőlFranz Xaver Winterhalter festménye Erzsébet császárnéről(Forrás: Wikimedia Commons)

Írtam már korábban a Schönbrunni Kastélyról (Schloss Schönbrunn) az egykori császári család nyári rezidenciájáról, amely Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai attrakciója, évi másfél millió látogatóval. Mivel Ferenc József császár 1916. november 21-én, a schönbrunni kastélyban hunyt el, idén halálának 100. évfordulójáról emlékeznek meg Bécsben és több kiállítás is a Habsburg uralkodó életét és munkásságát mutatja be mostanában. Ennek kapcsán megemlíthetjük a Császári Hintómúzeumot (Kaiserliche Wagenburg) és az Udvari Bútorgyűjteményt (Hofmobiliendepot). Az egyik a schönbrunni kastély udvarában található, a másik a Mariahilferstrasse bevásárlóutca közelében.

Élő szobrok a schönbrunni kastélynálÉlő szobrok a schönbrunni kastélynál(Fotó: Laslavic Tímea)

Említettem már a neves bécsi Múzeumok Negyedét is (Museumsquartier): itt található többek között a MUMOK, a Leopold Museum és az Architekturzentrum, valamint a Zoom Kindermuseum (a teljes kínálat itt). A Leopold Múzeum ennek a negyednek a leglátogatottabbja, az Egon Schiele- és Gustav Klimt-rajongók mekkája. Itt található a világ legnagyobb Schiele-gyűjteménye: az osztrák expresszionizmus egyik legnagyobb festő- és rajzművésze volt, míg Gustav Klimt a szecesszió legkiválóbb alakja és a modern festészet egyik leghíresebb osztrák képviselője. (Figyelem, a Csók elnevezésű híres festmény nincs itt: az a Belvedere kiállítótermeiben látható!) A negyedik emeleti panorámaablakokból szuper kilátás nyílik a térre.

A Museumsquartier másik oldalán a Modern Művészeti Múzeum (MuMoK) kilencezer, főleg a XX. és XXI. század művészetét tükröző darabból álló gyűjteménye vár. Olyan híres modern művészek munkái vannak itt jelen, mint például Andy Warhol, Pablo Picasso és Yoko Ono. 

Aztán a Museumsquartier tőszomszédságában további két attrakció előtt találjuk magunkat: ezek a Természettörténeti Múzeum (Naturhistorisches Museum) és a Művészettörténeti Múzeum (Kunsthistorisches Museum). A bécsi Természettörténeti Múzeumról/Természetrajzi Múzeumról volt már szó korábban, elsősorban (hat évesnél nagyobb) gyermekes családoknak ajánlom, de teljesen lenyűgözi a felnőtteket is. Hatalmas és szerteágazó, interaktív elemeket is tartalmaz a kisebbek érdeklődésének felkeltésére.  

Antropológiai kiállítás a Természettörténeti MúzeumbanAntropológiai kiállítás a Természettörténeti Múzeumban(Fotó: Laslavic Tímea)

A bécsi Művészettörténeti Múzeum/Szépművészeti Múzeum Európa egyik leggazdagabb és Bécs egyik leglátogatottabb múzeuma. Az 1891-ben megnyitott létesítmény lépcsőházának mennyezetén Munkácsy Mihály hatalmas freskója fogadja a látogatókat: egy jó fél napot, vagy akár egy egészet is rá kell szánni arra, hogy ennek a múzeumnak a kínálatát kellőképpen meg tudjuk ismerni. Mindkét épület a Mária Terézia téren, egymással szemben áll és ráadásul teljesen egyformák: a két épület a tükörképe egymásnak. Képtára a nyugati művészettörténet számos remekét őrzi többek között Raffael, Vermeer, Velazquez, Rubens, Rembrandt, Dürer, Tizian és Tintoretto mestermunkáit, valamint a világ legnagyobb Bruegel-gyűjteményét. Ez a múzeum idén fennállásának 125. évfordulóját ünnepli.

A Mária Terézia térA Mária Terézia tér(Fotó: Laslavic Tímea)

És még a felét sem említettem meg a múzeumoknak, sőt, még csak  a legfontosabbaknak sem! A sorozat harmadik részében például arról is szóltam, hogy a Belvedere Palota és a Kunsthaus Wien/Museum Hundertwasser  is kihagyhatatlanok! A Belvedere Palota két kastélyában az osztrák művészet remekei láthatók. Az egyik legnagyobb érdeklődésnek örvendő kép Gustav Klimt világhírű Csókja, mely rengeteg turistát vonz. 

BelvedereBelvedere(Fotó:Laslavic Tímea)

Hundertwasser bécsi építész munkássága iránt érdeklődők pedig mindenképpen látogassák meg a Hundertwasser Múzeumot, amely a régi Thonet-gyárban kapott helyet. De ott van még az Albertina is, amely szinten egy leg: ez a múzeum a világ egyik legnagyobb és legértékesebb grafikai gyűjteményeinek rendelkezik, de nem csak grafikát állít ki. Itt látható többek között Monet Tavirózsák című műve, de van itt Degas és Renoir is. Nem szóltam még az Iparművészeti Múzeumról (MAK) sem, amely a középkortól napjainkig mutat be bútorokat, üvegtárgyakat és porcelánt, ezüstöt és textilneműt. A látogatók megtekinthetik a bécsi műhely értékes remekeit, a neves és már fentebb említett Thonet hajlított formájú bútorait. 

Thonet hintaszék 1860-bólThonet hintaszék 1860-ból(Forrás: Wikimedia Commons)

Egy másik kiemelkedő múzeum még a  Bécsi Műszaki Múzeum (Technisches Museum). Kicsiknek-nagyoknak abszolút felejthetetlen élmény, különösen azért, mert erősen interaktív. Megismerhetjük a technika történetét és mindezt számos működő darabbal, számos területet felölelően: természeti jelenségek, mindennapi élet, munka és ipar, szárazföldi, vízi és légi közlekedés, hangszerek, posta, médiavilág, bányai kitermelés és még sorolhatnám... Van az épületben számos régi és új gépkocsi és egyéb jármű (bicikliktől kezdve a mozdonyokon át a repülőgépig), egy valódi kohó, számos létesítmény makettje stb. Nőknek is tiszta szívemből ajánlom, egészen biztosan nem fog unatkozni még az sem, akinek nincs technikai érzéke (akárcsak nekem)!

És sorolnám tovább a múzeumokat. Hiszen még meg sem említettem ugyanis a Művészettörténeti Múzeum szárnya alatt lévő Császári Kincseskamrát (Kunstkammer Wien), amelyben többek között az osztrák császári koronát is őrzik. És ott van a Bécsi Múzeum (Museum Wien) is  a Karlsplatzon. Meg a szintén a Művészettörténeti Múzeumhoz tartozó Neue Burgban az Udvari Vadász- és Fegyvertár és a Régi Hangszerek Gyűjteménye. De van Bécsnek egy Hadtörténeti Múzeuma (Heeresgesichtlisches Museum) is. És van úgynevezett Mozart Ház (Mozart Haus): itt lakott és itt írta meg Figaro házasságát Mozart. Említésre méltó még a Sigmund Freud Múzeum is, amelyet abban a házban rendeztek be, amelyben a pszichoanalitikus iskola alapítójának a rendelője működött. A Práterben van egy a világhírű Madame Tussaud's múzeumai közül is. És van még számos kisebb múzeum, olyanok, amely azokat várják, akik egy-egy talán szűkebb réteget érintő terület iránt érdeklődnek: pl. óramúzeum, pálinkamúzeum, temetkezési múzeum, numizmatikai múzeum, gyógyszerészeti múzeum és még sorolhatnám...

Egy ábécé sorrendű lista itt található. Csak éppen el kell döntenünk, mit szeretnénk látni és mennyi időt tudunk múzeumokra szánni, mert kínálat van bőven... Bécs biztosan nem szenved hiányt múzeumokban! Csalódni bennük pedig kötve hiszem, hogy fog valaki. 


A sorozat további részei: 

Bécs kezdőknek és haladóknak - Összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!