Tokiói gyilkosságok

Tokiói gyilkosságok
Tokiói gyilkosságok

Ha olvastuk a régi Tokió prostituáltjainak temetőjéről szóló cikket, tudhatjuk, hogy a város kies helyei számos hasonszőrű emléket őriznek. Ezeket a helyeket nagy valószínűséggel elkerüljük, hacsak érdeklődésünk nem vezet oda valamilyen oknál fogva. Nem kell túl messzire mennünk a Japán fővárosban ahhoz, hogy a város eme oldalának mementóiba ütközzünk. Tokióban járva jó eséllyel áthaladunk a Tokyo Station forgalmas vasútállomásán. Ha figyelmesek vagyunk, az állomás sötét múltjába is bepillantást nyerhetünk!

A Tokyo JR állomás Marunouchi üzleti negyedében, Chiyoda kerületen belül található. Ha jártunk már a városban, egész biztos áthaladtunk a forgalmas állomáson, amely több mint 100 éves fennállása óta a metropolisz egyik kiemelkedő építménye. Az állomás számos újjáépítésen ment keresztül egészen 2014-ig, amikor is visszanyerte eredeti formáját. A hosszú évtizedek alatt az épület sok mindent megélt, köztük számos földrengést, két világháborút és két japán miniszterelnök meggyilkolását. Igen, kettőét is. 

Shinkansen vasúthálózat személyzete, Tokyo JRShinkansen vasúthálózat személyzete, Tokyo JR(Fotó: Fickr/David McKelvey)

Gondoltam, megviccelem az állomási információs pultnál lévő lányt, és megkérdezem tőle: elnézést, meg tudná mondani merre van Hara Takashi (原 敬) gyilkosságának helye? Szegényke szemében épp megfogalmazódni látszott:"すいません、ki a faszomですか?" a száját viszont a magyar káromlás nem hagyta el. Költői volt a kérdés, hisz ő honnan is tudhatta a választ, míg nekem a térképem segítségével valljuk be, könnyebb dolgom volt:

Pokémon helyett Tokyo sötét múltja GO!Pokémon helyett Tokyo sötét múltja GO!(Fotó: Dóczi Tamás)

Szóval a Marunouchi déli kijárathoz vettem utam, ahol az említett Hara Takashi (1856 - 1921) gyilkosságának emlékhelye található. A kupolában, a jegyvásárló automaták melletti fekete emléktáblát olvasva megtudtam, hogy 1921. november 4-én az akkori miniszterelnököt, Hara Takahashit mellkason szúrta egy szélsőjobboldali merénylő az állomás déli kapuja előtt, amikor az elnök épp egy Kyotóba tartó vonatra szállott volna fel. Az első keresztény japán miniszterelnök, Hara békítő politikát folytatott az akkori japán gyarmati igazgatás alatt álló országokkal, kivált Koreával szemben: kulturális engedményeket tett, például újra bevezette a koreai tantervbe a koreai nyelv és történelem oktatását (a japán annektálást követően ugyanis ezt kiiktatták, a japán gyarmati oktatás pedig a japánt tette kötelezővé). Igazából egyik oldalról sem rajongtak a liberális japán miniszterelnökért, a koreaiak nem tartották elég engedékenynek, míg a japánok túlzottan annak vélték. Jóllehet a gyilkos japán vasúti segédmunkást, Nakaoka Koichit (中岡 艮一) még a helyszínen elfogták, a korabeli japán lapok pedig derekasan hírül adták, hogy Harát egy galád koreai ölte meg. Bármi gyanús történt akkoriban, mindig a koreaiak voltak a hunyók. Ahogy talán még ma is... Alább az emléktábla, illetve a gyilkosság helyét jelző pötty a burkolaton:

Ahogy beléptünk a Marunouchi déli kapun, nem kell túl messzire mennünk, hogy egy másik japán miniszterelnök, Hamaguchi Osachi (濱口 雄幸, 1870 - 1931) gyilkossági kísérletének helyszínére érjünk. Az 1929 - 1931 között hivatalban lévő Hamaguchi életének 1931. november 14-én az ugyancsak szélsőjobb Aikokusha (愛国社,"Patrióták Társasága") titkos társaság egyik tagja, Sagoya Tomeo (佐郷屋 留雄) szeretett volna véget vetni. Hamaguchi egy Okayamában tartott nagyszabású katonai hadgyakorlatot szeretett volna megtekinteni. Míg Harát a koreaiakkal való cimbizés, addig Hamaguchit gazdaságpolitikája miatt nem szerették túlzottan. 


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!