Keserűvölgy legendája

Tokió egyik leghíresebb városrésze

Keserűvölgy legendája - Tokió egyik leghíresebb városrésze
Keserűvölgy legendája - Tokió egyik leghíresebb városrésze

Shibuya (vagyis Keserűvölgy) Tokió egyik legismertebb és egyben megkerülhetetlen városrésze. Valószínűleg az itt található gigantikus kereszteződés és a még annál is gigantikusabb kivetítői, pulzáló neonfényei, és a temérdek ember képe él bennünk Japán kapcsán. Itt mindez ragyogóan megfigyelhető. Az írásjegyeket nézve - 渋谷 - már régóta tanakodok azon, miért is nevezik Keserűvölgynek a helyet, a shibu 渋 (keserű, fanyar, durva, egyébiránt a 涩 (sè) írásjegy japán változata), a ya/tani 谷 pedig völgy, szoros értelemmel bír. Shibuya valóban egy völgyben fekszik, mégpedig a Daikanyama (代官山) heggyel határos, az írásjegy összetétel pedig számos olvasatban - Shidaya/Shibue/Shibukawa /Shibutani/Shibuya stb. - családnév is lehet. 

(Fotó: Dóczi Tamás)

Az elnevezést illetően négy ismert teóriáról tudunk: 

Furcsa lenne a sok-sok ezer járókelő nélkül elképzelni.Furcsa lenne a sok-sok ezer járókelő nélkül elképzelni.(Fotó: Dóczi Tamás)

2., Volt itt korábban egy folyó, ami miután elapadt - vélhetően a földrész magas vastartalmából adódóan - rozsdás, vöröses színt hagyott maga után - シブ色 (shibu iro), ezt követően a folyót Shibuyagawára (シブヤ川), Shibuya-folyóra keresztelték. Létezik egy かなしぶ/鉄渋 -"rozsdás víz" összetétel, mely alapján az esetleges "Rozsdásvölgy-folyó" némi hihetőséget kölcsönöz ezen elgondolásnak. 

(Fotó: Dóczi Tamás)

3., Egy folyam haladt át a területen egykoron, melyet egyszerűen Shibuya-folyóként ismertek (渋谷川). Bár a folyó kiszáradt, a név ennek ellenére továbbélt. Egyébiránt ma is létezik egy folyó, amit Shibuya-folyóként ismernek, de ez nem az a Shibuya-folyó, amiről a Shibuyát korábban elnevezték. Wakatta

(Fotó: Dóczi Tamás)

4., A Heian-kor vége felé (i.sz. 794-1185), e terület földbirtokosa, bizonyos Kawasaki Shigeie (河崎重家) megfékezett egy támadót, aki - az akkori fővárosban lévő - kiotói császári palotába tört be. Bátorságának elismeréséül a Shibuya (渋谷) családnevet adományozták neki és családjának. A családnak pedig ezen a területen volt a rezidenciája, amely végül rá is ragadt a városrészre.

Shibuya impresszióShibuya impresszió(Fotó: Dóczi Tamás)

Shibuyával egyébiránt az Edo-korig (1600–1867) nem túl sok izgalom történt, kivált még meg nem nyitották a Yamanote vasútvonalat (山手線) 1885-ben. A '80-as évektől kezdődően lett a divat központja, majd a '90-es évektől a tokiói éjszakai élet egyik meghatározó színtere is, a vásárlásról nem is beszélve. 

Shibuya egy üveggolyó perspektívájábólShibuya egy üveggolyó perspektívájából(Fotó: Dóczi Tamás)

Gyakorta járok ide fotózni. Shibuyánál - a világ legforgalmasabbnak tartott kereszteződésében - mindig akad valami érdekes látnivaló, vagy fotogén arcok, az egyik utcából a másikba történő népvándorlás megfigyelése mindig érdekes dolog. Alább pedig egy timelapse videóban igyekeztünk plasztikus képet festeni arról, hogyan is kell elképzelni a dolgot.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!


Tetszett? Oszd meg!