A japán újév hagyományai

A japán újév hagyományai
A japán újév hagyományai

Miután a karácsonyi ünnepek szerte a világban lecsengtek, a valódi ünnepi hangulat csak épphogy elkezdődik Japánban. A karácsony - mint a halloween is - egy mókás matsuri-szerűség, ami az országban minden kulturális tartalom vagy tradíció nélküli dolog. Az igazi év végi, azaz év eleji Japán hagyományos ünnep az oshōgatsu (お正月), ergo az újév. 

A január harmadikáig tartó ünnepségsorozat alapvetően egy csendes, nyugodt családi ünnep, ami hagyományosan nem a tűzijáték és bulik kíséretében zajlik. Többnyire otthonukban ünneplik az emberek az év vége/újév kezdete közben a nenmatsu nenshit (年末年始). S hogy mit csinálnak ilyenkor a japánok, illetve mit láttam belőle? Következzék alább:

Kadomatsu egy közeli onsen (fürdőháznál)Kadomatsu egy közeli onsen (fürdőháznál)(Fotó: Dóczi Tamás)

Elterjedt ilyenkor a kagami mochi (鏡餅) kétemeletes mochi tortája narancs csúcsdísszel. A kamik (shintó istenségek) számára felajánlott áldozati étel, amit a családok házi oltáraikban helyeznek el. Az ide tartozó repertoár kelléke még a hagoita (羽子板) fa ütő, amit hajdanán a hanetsuki (羽根付き), főként újév idején játszott tollaslabda-szerű japán játékhoz használtak a lányok. Ez szintén a rossz szerencse elhessegetésére szolgált. További kellék a hamaya (破魔矢),"démon-zúzó nyíl", mely utóbbit többnyire csak szentélyekben lehet kapni az újév első  három napjában. 

A reggeli zōniA reggeli zōni(Fotó: Dóczi Tamás)

Az óév kiharangozása 

Jóllehet én kb. délben láttam meg az első napsugarakat, érdekességképpen a ragyogó időben először mutatta meg magát a Fuji a portám közelében.Jóllehet én kb. délben láttam meg az első napsugarakat, érdekességképpen a ragyogó időben először mutatta meg magát a Fuji a portám közelében.(Fotó: Dóczi Tamás)

Újévi szentélylátogatás 

Tavaly januárban az egyik leghíresebb tokiói buddhista templomban, a Sensoujiben jártunk, ott készítettük ezt a képet egy üveggolyóval.Tavaly januárban az egyik leghíresebb tokiói buddhista templomban, a Sensoujiben jártunk, ott készítettük ezt a képet egy üveggolyóval.(Fotó: Dóczi Tamás)

Újévi ajándékszatyor 

A látszólag derűsen lángra lobbant hölgy a valóságban nem lobbant lángra, csak pont a tűzrakás előtt állt. A háttérben a szentélyt látogatók hosszú sora kígyózik.A látszólag derűsen lángra lobbant hölgy a valóságban nem lobbant lángra, csak pont a tűzrakás előtt állt. A háttérben a szentélyt látogatók hosszú sora kígyózik.(Fotó: Dóczi Tamás)

A japán újévnek sajátos ünnepi hangulata van. Ha az újévi napsugarakat fogadni nincs is ambíciónk, Tokió híres szentélyeit a nagy tömeg ellenére is érdemes lehet felkeresni, ha más nem már az amazaké miatt is.

Újévi templomlátogatók gyújtanak füstölőket Sensoujinél.Újévi templomlátogatók gyújtanak füstölőket Sensoujinél.(Fotó: Dóczi Tamás)


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!