KARNEVÁLRA FEL! – IRÁNY NOTTING HILL!

KARNEVÁLRA FEL! – IRÁNY NOTTING HILL!
KARNEVÁLRA FEL! – IRÁNY NOTTING HILL!

London egyes utcái szinte életre kelnek minden augusztusban, amikor a londoniak és a turisták százezrei ünneplik Európa legnagyobb utcai fesztiválját a Notting Hill Karnevált. Az első néhány londoni évemben kihagytam, de most már úgy gondoltam, ott kell lennem, hogy legalább egy kicsit részese lehessek ennek a magával ragadó zenei, kosztümös, táncos és színes kavalkádnak. Így lekaptam polcomról a már-már porosodó velencei álarcomat, mert még ha nem is Velence, de karneválnak karnevál, és...

Fotó: Fekete SzilviFotó: Fekete Szilvi

Az eseményre minden évben augusztus utolsó hétvégéjén került sor. Az karnevál utolsó napja idén augusztus 31-én hétfőn volt, amely Angliában, Wales-ben és Észak-Írországban nemzeti ünnep, amivel vélhetőleg a kiadós nyarat búcsúztatják, nevén szólítva Summer Bank Holiday.

A karnevált a Londonba vándorolt karibi népek szervezik, egy zenés-táncos felvonulás. Minden évben minimum egy millió látogatója akad ezeken a napokon Notting Hill utcáinak. A londoni karnevál története még az 50-es években kezdődött, hiszen eredetileg azért rendezték meg, hogy a háború utáni időszakban enyhítsék a feszültséget a londoni fehérek és a Karib-térségből származók között. 1964 telén még a St. Pancras-i városháza szolgált helyszínéűl, de akkora sikert aratott, hogy rákövetkező évre már az utcán és nyáron vonulhatott fel az ünneplő tömeg, mind az 1000 fő.

(Fotó: Flickr/Adrian Scottow)

Lássuk be, hogy nem véletlen az óriási érdeklődés, hiszen három napon keresztül fergeteges hangulatot áraszt magából a környék, calpyso és soca zenével (karibi zenék), csábító élelmiszer standokkal és hatalmas bulikkal.

Ebben az évben szombat este hagyományosan a Panorama-val (Steelpan zenekarok versenye) vette kezdetét az őrület az Emslie Horniman Pleasance Parkban.

Vasárnap a családoké és gyerekeké volt a főszerep, hisz a fesztivál hivatalos első napja mindig a Családi Nap. Ilyenkor rengeteg táncos, játékos program várja látogatókat.

Na, de az igazi, a várva-várt, a felülmúlhatatlan… a feledhetetlen karneválra hétfőn került sor. A Great Western Road-tól egészen a Ladbroke Grove-ig kosztümös táncosok végtelen sora volt látható, akik DJ-kkel és Steelpan bandákkal “megpakolt” kamionokat követtek. Aki ezzel se tudott betelni, még jószerivel válogathatott az útvonal menti 38 kisszínpad közül.

...amit mi sajnos ezúttal is kihagytunk.

Az ok egyszerű, annyira nem vagyunk oda az egész napos esőzésért. Szóval majd jövőre, de egyszer biztosan. Csak ne legyen ilyen... tudod, londoni idő.

(Fotó: Flickr/A Pillow Of Winds)

Ha (még így is) sikerült kedvet csinálnom a fesztiválhoz és jövőre, vagy máskor te is megnéznéd magadnak, akkor íme néhány dolog, amit jó, ha tudsz, hogy zökkenőmentes legyen az ünneplés:

  • Kizárólag busszal közelítsd meg a helyszínt, hiszen a környéken néhány metro állomás le lesz zárva, és amúgy is nagy tömeg várható ilyenkor a tube-okon.
  • Viselj kényelmes lábbelit!
  • Pakold meg a fesztivál táskádat! Víz, törlőkendő, keksz, ami szükséges lehet.
  • Ne feledd a Családi Napot, vidd a gyerkőcöket is!
  • Az ismerősöket, barátokat ne a karneváli tömegben keresd, beszéljetek meg előre máshol találkát és már csak együtt rontsatok az emberek közé.
  • Szerezd be az esemény térképét és válaszd ki az ideális “látni fogom az egész felvonulást” pontot.
  • Ne feledkezz meg a kisszínpadokról sem!
  • Próbáld ki a karibi konyhát!
  • Sajnos tömeg lévén sok a zsebtolvaj és az egyéb balhé, így jobb az elővigyázatosság.
  • Végül, ha még ez a három nap se volt elég, és még erőd teljében vagy, akkor irány az after party!

Most viszont beszéljenek helyettem a képek, hiszen ezt látni kell!

Illetve az idei promo videó...

Részletes információk (programok, térképek stb.) a Notthing Hill Carnival hivatalos oldalán található.

Részvétel: INGYENES

Tetszett? Oszd meg!