Bécs kezdőknek és haladóknak

- 4. rész: Négy évszak a Schönbrunni kastélynál

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 4. rész: Négy évszak a Schönbrunni kastélynál
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 4. rész: Négy évszak a Schönbrunni kastélynál

Bécsi városnézős sorozatunk első három részében ellátogattunk az osztrák főváros fontosabb látnivalóihoz, így például megnéztük a Stephansdomot, a Hofburgot, a Museumsquartiert, a Belvederet, a Hundertwasser-házat, sőt még a Mariahilfestrassen is jártunk. Na de hol maradt el a Schönbrunni kastély, Bécs egyik jeles épületegyüttese, illetve az őt körülvevő gyönyörű és hatalmas kert?

Itt mindig sokan vannak: Schönbrunni kastély, 2013. augusztusItt mindig sokan vannak: Schönbrunni kastély, 2013. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

A Schönbrunni kastélyt minden évszakban mással kecsegtet. Az én tanácsom valahogy így szólna:

"Tavasszal látogass el a schönbrunni kastély mögött lévő állatkertbe, nyáron járd be az épületet körülvevő gyönyörű kertet, ősszel etess mókusokat a tenyeredből a rozsdabarna avarban, télen pedig nézd meg az épületet belülről. Majd igyál meg egy forralt bort az udvarban szervezett karácsonyi vásáron."

Szobor a schönbrunni kastélynál, 2014. augusztusSzobor a schönbrunni kastélynál, 2014. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Kellemes programmal kecsegtet Schönbrunn kicsiknek és nagyoknak, kezdőknek és haladóknak  egyaránt. Profin meg van szervezve az egész, mint minden turisztikai látványosság az osztrák fővárosban. Kezdőknek való program fényképezkedni előtte és egy rövid sétát tenni a körülötte lévő kertben, de ha már mondjuk középhaladók vagy haladók vagyunk, akkor úgy mélyebben is megismerkedhetünk az egész komplexummal.

TAVASZ: LÁTOGASD MEG A BÉCSI ÁLLATKERTET!

Középhaladóknak való program. Szükség van egy jó pár órára - inkább egy fél napra. Nem lehet (és nem is érdemes) gyorsan letudni. Főleg, hogy a bécsi állatkert egy nagy élmény. Németül Tiergarten Schönbrunn a neve és ez volt a világ első állatkertje! Mária Terézia férje, Lotaringiai Ferenc a kastélyt körülvevő kert részeként alapította meg a hátsó udvarban: először 1752-ben látogatták meg az ő vendégei.

A bécsi állatkertben, 2015. szeptemberA bécsi állatkertben, 2015. szeptember(Fotó: Laslavic Tímea)

Mára a világ egyik legmodernebb állatkertje. És hatalmas! Elég fittnek kell lenni ahhoz, hogy be tudja járni az ember - ezért ajánlatos inkább tavasszal, mint például nyáron megnézni, hogy legalább a melegtől ne kelljen szenvedni. Több, mint 500 fajból összesen 3000 állat látható az  állatkertben. Nagy attrakciók az Akvárium és Terrárium, a Sarkkörház, a Sivatagi ház és a Madárház, valamint a Tiroli ház és a Panoráma kisvonat is. Az állatok közül az én személyes kedvenceim a pingvinek és a jegesmedvék, valamint az orangután. De van itt szinte minden és az év minden időszakában szerveznek különböző (ismeretterjesztő, kézműves stb.) programokat is a gyermekeknek, többek között például meg szokták ünnepelni a legkisebb, itt született pandamaci születésnapját - a pandák lévén a bécsi állatkert szimbólumai. A megközelítésről (két bejárata is van), az órarendről és a jegyek áráról itt olvasható bővebb információ (magyar nyelven is). Tippek: A bejáratnál feltétlenül emeljünk le a polcról egy térképet és kövessük figyelemmel, másképp teljesen biztos, hogy valamit kihagyunk, mert igen kacskaringós az út! Nézzük meg az állatkert honlapján, hogy mikor vannak az etetések, mert nagyon érdekesek! 

NYÁR: JÁRD BE A KERTET, CSODÁLD MEG A FÁKAT, VIRÁGOKAT!

Inkább kezdőknek, mint középhaladóknak való program, hiszen ha csak egy-két napra is jöttünk Bécsbe, minimum egy villámgyors sétát megtehetünk azért a kastély körül, a Schönbrunner Schlossparkban . Ha ráérünk, mélyebben is elvegyülhetünk a fasorok között. A barokk stílusú kert egy-egy része csak fizetés ellenében látogatható, de még így is marad éppen elég látnivaló annak is, aki nem szeretne a zsebébe nyúlni. 

A Schönbrunni Kastély kertjében, 2014.augusztusA Schönbrunni Kastély kertjében, 2014.augusztus(Fotó:Laslavic Tímea)

A helybéliek is nagyon jelen vannak a parkban, sétálnak, kocognak (igen!) vagy a padon üldögélnek, beszélgetnek, olvasnak. Barokk stílusú kert lévén itt komoly munkával karbantartott színpompás virágyások és gondosan formára nyírt fák vannak, nem hiányoznak a lilaakác- és rózsalugasok, de még a tavirózsák sem. Vannak kutak és szökőkutak is, a vizen pedig kacsák úszkálnak... Ha igaz, a parkot minden évben millióan látogatják. A kastélyt tulajdonképpen ki kell kerülni ahhoz, hogy a kertjében találjuk magunkat, és innen jobbra és balra is le lehet térni a fák közé - sőt van egy labirintus is, ami a gyerekek között nagyon nagy sikernek örvend (fizetés ellenében, részletek itt). A Schönbrunni kastély kertjében tartják meg minden évben a Bécsi Filharmonikusok nyári szabadtéri koncertjét, amelyen ingyenesen lehet részt venni. Mindig nagy a tömeg, de ez éppen ettől különleges!  Tipp: Ha nem csak egy gyors sétára van időnk, menjünk el a Neptun-kútig, pihenjünk egy keveset és aztán másszuk meg a dombot is: fenn a tetőn található a Gloriette, ahonnan szép kilátás nyílik a kertre. A cukrászdában együnk meg egy szelet Sacher tortát vagy mást!

ŐSZ: ETESS MÓKUST A TENYEREDBŐL!

Középhaladóknak, haladóknak való program. Nos, ez egyike azon bécsi tippeknek, amelyek tényleg extrábbak. Erről nem tud mindenki, sőt, nem is vagyok biztos benne, hogy szabad etetni a mókusokat! Véletlenül, a fák között bandukolva jöttünk rá arra, hogy a Schönbrunni kastély parkjában rengeteg a mókus! És a zöme annyira barátságos, illetve bátor, hogy akár az ember tenyeréből is eszik!

Schönbrunni mókuskényeztetés, 2014.Schönbrunni mókuskényeztetés, 2014.(Fotó: Laslavic Tímea)

Ősszel érdemes"felkeresni" őket. Ez tapasztalat, mert tucatszor jártuk ott mókuskeresőben és kétszer bizony előfordult, hogy egy szem mókust sem láttunk. Mindkét alkalommal nyár volt, ellenben amikor ősszel jártunk arra, mindig egy csomó mókust láttunk, ezért arra következtettem, hogy jobb ősszel menni. Annyira, de annyira édesek, annyira kellemes közelről szemügyre venni őket, az ember elolvad, amikor odajönnek hozzá és elfogadják a mogyorót! Láttunk olyat is, hogy a második, harmadik, negyedik szemet már eldugta egy pad alá! :) Na de mit kell tudni ahhoz, hogy mókust etethessünk a schönbrunni kertben? Elsősorban be kell szerezni egy kis mogyorót vagy diót eledelnek. Másodsorban le kell térni a főbb ösvényekről, bár ott is vannak mókusok szép számmal. Harmadsorban szükségünk lesz két egész dióra, vagy legalább két nagyobb kavicsra: ezek egymáshoz ütögetésével hivogathajuk magunkhoz a mókusokat. Hatalmas mennyiségű endorfin fel tud szabadulni, amikor a zaj hallatán messziről látni, amint a mókus felénk rohan. Amikor már nagyon közeledik, ne nagyon mozogjunk: csak lassan és csendben nyújtsuk a tenyerünket! Természetesen valakit állítsunk rá a fotózásra vagy filmezésre, ezeket a pillanatokat feltétlenül meg kell örökíteni! És ha már elegendő mennyiségű mókust megetettünk, illetve elfogyott az eledelünk, tegyünk egy hosszabb sétát a fák között, az avarban. Szerintem ősszel a legszebb a park, gyönyörű, ahogyan a fák a leveleiket hullatják a sárgától a rozsdabarnán át a sötétvörösig minden árnyalatban. Tiszta romantika! Tipp: Csak diszkréten, csendben művelni a mókusetetést, mivel nem tudni, szabad-e. Van egy olyan gyanúm, hogy talán mégsem... 

TÉL: LÉPD ÁT A KASTÉLY KÜSZÖBÉT!

Középhaladóknak vagy haladóknak való program. Télen kiváló! Ekkor karácsonyi vásárt szerveznek a Schloss Schönbrunn előtt. Ott el lehet bámészkodni az épület meglátogatása után (vagy akár előtte is), meg lehet inni egy finom forralt bort (Glühwein). Ha már jól átfagyott az ember, betekintést lehet nyerni az egykori császári család nyári rezidenciájának belsejébe - jegy ellenében (részletek itt). A többi között természetesen magyar nyelven is kapható tárlatkalauz - hangoskönyvként vagy nyomtatott változatban (erről itt olvasni). Ez Ausztria egyik legismertebb műemléke és turisztikai attrakciója: évente 1,5 millió látogató keresi fel. 

A Nagy GalériaA Nagy Galéria(Fotó: Schloß Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. / Agentur Zolles)

A több mint 1400 helyiségéből mindössze néhány tucat nyitott a turisták előtt. Van 40 perces, és van 60 perces túra is. Engem annyira nem varázsolt el, de ez talán azért lehetett, mert korábban jártam már a Hofburgban, a fő rezidencián és ott már betekintést nyertem abba, hogyan is néztek ki annak idején a császári lakosztályok. Azért természetesen érdemes meglátogatni és van jó pár igazán érdekes kiállított tárgy, többek között olyan kuriózumok is, mint I. Ferenc József császár wc-je vagy Erzsébet (Sissi) császárné arany fogpiszkálója. Tipp:  Amit még mindenképpen ajánlok a gyermekes családoknak, az a Kindermuseum, kimondottan gyermekek és családok számára berendezett termekkel (ugyanabban az épületben található). Itt a kicsik egy csomó érdekes dolgot tudhatnak meg a császár gyermekeinek mindennapjairól, például az öltözködésükről vagy az étkezésükről, játékos módon. Be lehet öltözni és fényképeket is lehet készíteni, így számukra is élménydús lehet a schönbrunni látogatás.

A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket!

Facebook • Youtube • Instagram  Twitter  LinkedIn  Google+

Tetszett? Oszd meg!