Főzelék csalánból

avagy csalánszedő séta Bécs közelében

Főzelék csalánból - avagy csalánszedő séta Bécs közelében
Főzelék csalánból - avagy csalánszedő séta Bécs közelében

Lehet, hogy vannak olyanok is, akik nem tudják, hogy a csalán ehető? Bizony nagyon finomat lehet főzni a korai, zsenge leveleiből. Nemcsak tea készülhet belőle, hanem egészséges főzelék is, olyan, mint a spenót – az íze kicsit más, de ugyanakkor nagyon hasonló is (a fokhagymának köszönhetően). Mi minden tavasszal készítünk ilyet – legalább egyszer!

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

Sőt a csalánt ingyen (is) be lehet szerezni, ha kedvünk támad egy kis sétára valamelyik olyan helyen, ahol azért a portól, a kipufogócsövek termékétől és... a kutyák vizeletétől mentes a terület. Kellemes tavaszi program lehet a csalánszedő erdei vagy vízparti kiruccanás! Ha pedig nincs időnk vagy kedvünk ilyesmire, akkor vásároljunk a piacon az idős néniktől.

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

A nagymamám készített néha annak idején főzeléket csalánból. Mi furcsa módon akkor kezdtünk el érdeklődni ez iránt, amikor Bécsbe költözve friss levegőre vágytunk és a repülőtér közelében lévő Fischamend falu mellett, a Duna-parton sétálva láttuk a csalánt mindenhol. Ha nem kora tavasszal, hanem később kaptunk észbe, akkor csak a növény hegyét (vagy “szívét”) szedtük le, a felső két vagy négy levelet, csak azokat, amelyek még zsengék voltak, mert a nagyra megnőtt növény már nem fő meg eléggé és az íze nyers lesz, valamint fás. Én takarítási kesztyűvel estem neki a munkának. A kerti célra gyártott jobb lett volna, de nem volt. Egyébként szabad kézzel is szedhető!

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

Elég nagy mennyiségű növényre van szükség egy ebéd elkészítéséhez: ha négy személynek készítünk ételt, akkor egy jó nagy zacskóval számoljunk. Közben – meg főleg utána – pihenjünk is, élvezzük a természetet, beszélgessünk. Ha hazaértünk, munkának láthatunk. Friss, általunk szedett növényből főzni elég nagy élmény már manapság, főleg, ha városiak vagyunk.


Íme az elkészítés módja:


Mossuk meg jól a csalánt, öblítsük le többször is. Mi többször találtunk egy-két hangyát is a levelek között...

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

Továbbá a recept a spenótével azonos. Azaz felteszünk egy fazék vizet főni, benne egy csipet sóval. Amikor már forr a víz, belekerül a csalán is a fazékba. Hagyjuk forrni egy keveset.  

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

Egy másik fazékban vagy egy mélyebb serpenyőben egy kevés olajat felforrósítunk és rántást készítünk liszttel. Forró tejet adunk hozzá és egy masszát nyerünk, ebbe kerül bele a már megfőtt és konyhai robotgéppel vagy késsel felaprózott csalán. Állandóan keverjük és hagyjuk egyet lobbanni. Só, bors kerül még bele és a végén a felaprózott fokhagyma, esetleg pár kanál tejföl is. Innentől kezdve már csak két-három percet hagyjuk tűzön az ételt.  

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

Mi bundáskenyérrel vagy tükörtojással szoktuk elfogyasztani. Jó étvágyat!

Fotó: Laslavic TímeaFotó: Laslavic Tímea

(Ne dobjuk ki a vizet, amelyben a csalán főtt, hanem öblítsük le vele a hajunkat, mert a csalános víz erősíti a hajat! Vigyázat, a lé rettentően fest – fazekat, kádat egyaránt azonnal mosni kell! Én szóltam...)


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Tetszett? Oszd meg!