Ahol örök nyár az élet – Isten hozott Mexikóban!

Ahol örök nyár az élet – Isten hozott Mexikóban!
Ahol örök nyár az élet – Isten hozott Mexikóban!

Élnél olyan helyen, ahol szinte sose megy 25 fok alá a hőmérséklet? Ahol sosincs tél, csak meleg idő? Sokáig vágytam arra, hogy egy meleg éghajlatú országban élhessek, és a ma már lassan másfél éves mexikói mindennapokban ezt meg is tapasztaltam. Erről mesélek most.

Egy álmom vált valóra, amikor a hideg Angliát magunk mögött hagyva a Karib-tengerhez költöztünk tavaly februárban. Sose szerettem a telet és a hideget. Mióta az eszemet tudom, olyan helyen akartam élni, ahol mindig meleg van. 

Így miután megtapasztaltam milyen évekig nyár nélkül élni, keresni a strandokat egy olyan országban, ahol nincs, most, majdnem másfél év folytonos nyár után itt a trópusokon, Mexikóban, a saját bőrömön érzem az örök nyár előnyeit és hátrányait. Isten hozott a mexikói trópusokon!

 Kezdjük az előnyökkel:

 • Sose fázunk! 
  Nincs a reggel van, ki kell kelni az ágyból, kidugom a lábujjam a takaró alól és érzem, hogy szörnyű hideg van kezdetű gondolat, ami átfut az agyamon, miközben vacogva próbálok felöltözni. 
  Errefelé az időjárás-jelentést nem sűrűn kell nézni, ugyanis fejből lehet tudni milyen lesz aznap az idő. Napközben kellemes 30-32 fok (télen, nyáron), éjszaka, ha szerencsénk van, lehűl egészen 23 fokra, de nyáron már 28 foknak is örülünk éjszaka. Szóval, valljuk be, ez azért kellemes. Mindennap, ha kinézek, süt a nap, látom a pálmafákat, lesétálok a tengerpartra, és élvezem a 27-28 fokos vizet.

Tengerpart pálmafákkal és örök napsütésselTengerpart pálmafákkal és örök napsütéssel(Fotó: Fodor Andi)

 • Jobb közérzet, pozitív emberek és jó hangulat
  Az orvos is ezt írná fel, ha stresszes vagy. Két-három hónap valami szép meleg helyen, és elmúlik minden gondod. Van benne valami. Ha jó az idő, a kedvem is egyből jobb, és biztos sokan vannak ezzel még így. Ha pedig mindig jó az idő, akkor a napom is mindig plusz 10 ponttal kezdődik. Ilyen egyszerű. Nincs vacogás, lefagyott ujjak, borult és szürke égbolt hónapokig, nincs kedvtelenség. Csak napsütés van, néha egy kis trópusi vihar és a mindig kellemes tengeri szellő. Ez fogad minden reggel. Az emberek boldogabbak, nyitottabbak, így közös programokat szervezni és barátkozni is sokkal könnyebb.
 • Nyári ruha decemberben is!
  Olyan jó, hogy kis helyen elfér minden, így könnyű csomagolni. Akárcsak mosni, hiszen minden nagyon hamar megszárad. Már szinte nem is tudom mi az a téli kabát és takaró! 
 • Napozás korlátlan mennyiségben
  Éljen az örök barnaság! Nincs sápadt, fakó színünk, nem kell aggódni, hogy megkopik a barnaság. Pedig jóformán nem is napozunk. Csak kint vagyunk a szabadban szinte állandóan. Meg is látszik azt hiszem. Ráadásul nem pattanásosodik és zsírosodik a bőrünk, hála a sok napfénynek.
 • Pálmafa a kertben, örökké zöldellő környezet
  Olyan, mintha állandóan nyaralnánk. Ezt nem is magyarázom túl. Inkább mutatok egy képet. Lehet ez nem előny?!

Felhőtlen boldogság a tengerparton. Tenger, napfény, más nem is kellFelhőtlen boldogság a tengerparton. Tenger, napfény, más nem is kell(Fotó: Fodor Andi)

 • Olcsóbb rezsi, nem kell a meleg víz
  Nem kell aggódni, hogy elfogy a meleg víz, hiszen nincs is szükségünk rá. Annyira jólesik a hideg vizes fürdő, főleg a nyári hónapokban! De akkor az igazi, akkor érzed, hogy igazán nyár van, amikor megnyitod a hideg vizet és negyedórán keresztül csak meleg víz folyik belőle. Így próbáljak meg a kutyának friss, hideg vizet adni és azt napközben sűrűn cserélni...
 • Nincs fűtésszámla, legfeljebb hűtésszámla! 
  Felesleges komoly hőszigetelés a házra. Néhol azonban már-már oly mértékben laza a szigetelés, hogy az ajtó alatt olyan lyukak vannak, amin a bogarak is könnyen ki-be tudnak mászkálni.
 • Izzadás
  Gondolkoztam, hogy ezt a pozitív vagy negatív listába tegyem. De végül is ide került, ugyanis, amikor az ember ide költözik, először baromi sokat izzad, ami nem jó. Majd rájön, hogy már egyre kevesebbet, mert hozzászokik, ami jó. Aztán azt is észreveszi, hogy ha izzad, az sem büdös, mert egy idő után szagtalanná válik, ugyanis már kiadtuk magunkból az összes felgyülemlett méreganyagot. Úgyhogy ez végül is tök jó. Idővel.
 • Diétás életmód olcsón és egyszerűen 
  Nemcsak a léleknek, de a testnek is jót tesznek a trópusok. Meleg van, ezért a szervezetünk"fénnyel táplálkozik", vagyis nem kell annyi kaja, mint télen, amikor mint a medve téli álmot alszunk. Tehát kevesebbet eszünk, étrendünkben mindig sok trópusi gyümölcs van, ami olcsó és jó. Viszonylag kevés erőráfordítással kvázi karcsúbbak maradunk. Na meg persze a pénztárcának is jót tesz, ha nem eszünk annyit.

Tengerparton futás reggelente: diétás, olcsó és mindig jó idő van hozzáTengerparton futás reggelente: diétás, olcsó és mindig jó idő van hozzá(Fotó: Fodor Andi)

Hátrányok:

 • Sose fázunk! De komolyan, sose!
  Ami előny, egyben hátrány is. Bizony néha jó lenne kicsit fázni, na jó, nem fázni, de legalábbis aludni tudni éjszaka azokon a forró, izzadós nyári éjszakákon. Néha tud hiányozni, még ha csak két napig is az, hogy az ember leheveredik a kanapéra, betakarózik, bekuckózik. De ez ebben a melegben szinte lehetetlen. De ugyebár mindig az kéne, ami nincs. 
 • Nyár a nyárban
  Amikor már amúgy is állandóan meleg van, ami télen épp kellemes akkor jön a naptár szerinti nyár. Szellő semmi, lehűlés sem akar jönni, még éjszakára se. Helyette 3-4 hónapig izzadunk, mint a ló a magas páratartalom miatt, és csak túlélni akarjuk. Várjuk a telet, amikor"csak" kellemes 20-23 fok van éjszaka és már a meleg vizet is meg kell nyitni a zuhanyzáshoz.
 • Tengeri pára és sós levegő, ami mindent tönkretesz 
  Köszönhetően annak, hogy a tengerparton lakunk, nálunk szinte semmi sem él hosszú életet. Legyen az egy olló, tv, vagy fabútor, de bizony még a gumi is megadja magát a ruhákban a fogason! Minden berozsdásodik, kinyúlik, megfakul, azaz tönkremegy, szó szerint megeszi az idő. Az például elég kellemetlen tud lenni, amikor van egy új légkondid, a távirányítóba beteszed az elemet, hogy üzemkész legyen, majd amikor két héttel később bekapcsolnád, rájössz, hogy nem fog menni, mert az elem beleolvadt a távirányítóba. Ilyenkor még mindig nem tudom, hogy sírjak vagy nevessek.

Bizony, ez a csoda is okoz gondokat.Bizony, ez a csoda is okoz gondokat.(Fotó: Fodor Andi)

 • Hippisedő ruhák
  Ugyanaz a ruhatár, télen-nyáron: nyári lenge ruha. Gondolj bele milyen sűrűn kell a ruhákat mosni, plusz add hozzá a tengeri sós levegőt. Szerinted milyen hamar mennek tönkre és használódnak el? Sebaj, éljen a természetes hippi stílus! De legalább sűrűn újulhat a ruhatára az embernek. 
 • A divat ára
  Szép, hosszú, leengedett haj és csinos szűk ruhák. Ezek az elsők, amelyektől valószínűleg meg fogsz válni az izzadás és az állandó meleg miatt, hacsak nem ülsz állandóan légkondizott lakásban és kocsiban, de akkor mi értelme a trópusokon lakni? Ok, ha pasi vagy, akkor ez a téma valószínűleg nem érint, de ez is hozzátartozik a képlethez. Szóval a divat marad majd a téli vakációra, vagy amikor hazalátogatsz.
 • Koszos lakás, sok por
  Nem tudom más hasonló országokban hogy van, de itt azt veszem észre, hogy állandóan vízköves, poros minden és takarítani kell. A lakásokban nincs padlószőnyeg, hanem általában világos fehér csempe, ami nyilván a legkényesebb. Áh, azt hiszem nekem is kell egy mexikói bejárónő, mint a filmekben!
 • A hangyák és bogarak állandóan lesben állnak.
  Mivel nincs tél, nincs lehűlés, ami kiírtaná a sok bogarat. Ezért szépen élnek és virulnak, sőt egyre népesedik a családjuk, és előszeretettel mászkálnak be a lakásba, ha nincs szúnyogháló, vagy ha nagyobb rés van valahol az ajtón, falon. Semmit nem szabad kint hagyni a konyhában, mert a hangyácskák egyből rátámadnak és azt veszed csak észre, hogy a pulton egy mangónak látszó tárgy van némi hangyakörettel.
 • Mindig ugyanaz van.
  Tavasszal, télen, nyáron. Olyan, mintha megállt volna az idő. Nem érzed, ha közeleg a karácsony, vagy ha épp tavasz van.
 • És egy utolsó: Lányok, készüljetek az örökös szőrtelenítésre!
  Errefele nincs olyan időszak, amikor el lehet rejteni a selymesen szőrös lábakat. 

Ezek után fogja csak fel az ember, hogy nem is olyan rossz helyen nőtt fel. Magyarországon, azért mégiscsak mind a négy évszak jelen van, még ha mostanában nem is annyira látszik. Úgy nőhettem fel, hogy tudom milyen érzés a hóban hóangyalkát csinálni, majd várni a tavaszt és látni, ahogy a fák zöldbe borulnak. Aztán ott a nyár, amikor pancsolhatunk a strandon, vagy a Balatonban. És eljön az ősz is a sok színes falevéllel, az időszak, amikor az utcán sétálgatni még épp kellemes, de közben egy kis jó forralt bor már jólesik. Ez mind maga a csoda, csak amikor ott vagyunk és látjuk, nem értékeljük. Valószínű így van, mert legtöbbször észre sem vesszük. Vagy ha csak az egyik, vagy csak a másik végletben élünk, akkor nem is tudunk ezekről.


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!