Étkezési szokások, boltok és ünnepek Dániában

Étkezési szokások, boltok és ünnepek Dániában
Étkezési szokások, boltok és ünnepek Dániában

A mai interjú előző részében a közlekedés, az egészségügy és a munkavállalás volt a fókuszban. Dániai barangolásunkat most az étkezési szokások, az ottani bolthálózat, az ünnepek és a hagyományok bemutatásával folytatjuk. Beszélgetőtársam továbbra is Varga András (25), aki három éve él Aarhusban, az ország második legnagyobb városában.

Étkezési szokások

A dán konyha elég szegényes. Olyannyira, hogy nemrégiben egy külön stábot bíztak meg azzal, hogy találjanak ki egy nemzeti ételt, mert egyszerűen nem volt ilyen. Amit kitaláltak, az sertéshús irdalva, megsütve, a bőre megpirítva, mindez párolt káposztával és mini krumplival tálalva. Ez lett a nemzeti ételük. Nálunk az iskolában van egy napi menü, mert látják, hogy a külföldiek étkezési szokásai teljesen mások. Levessel, főzelékkel nem nagyon találkoztam. Húsokban nagyon otthon vannak, és mindenhez adnak salátát. Még a lasagnához és a hamburgerhez is. Emellett folyamatosan kávéznak.  Nagyon gyengére készítik ugyan, de cserébe elég sokat isznak belőle. 

Dániában három gyorsétteremlánc található. a McDonald's, a Burger King és a Sunset Boulevard. Ezen felül nagyon sok szendvicsbár van (ezeket dánok üzemeltetik) és kebabosok vannak (ezeket arabok üzemeltetik) ahol pizzát is lehet kapni.  De kifőzdét sehol sem láttam. Sem egy éttermet, ahol menüztetés lett volna, mint nálunk. Pedig egy ilyen hely jól tudna működni a belvárosban, mivel sok a külföldi, akik délben is ennének valami meleget. (Magyarok, valaki? - a szerző)

Házhoz pizzát és kebabot lehet rendelni. Egyéb ebédkiszállító cég szintén nincs.

Az otthoni alapanyagok közül itt nem létezik a hagyományos értelemben vett magyar túró. Van valami hasonló, de sós, és más az állaga. A tejföl viszont nagyon finom!

Sütikből nem túl széles a választék, de ami van, az szintén roppant ízletes. 

Ha Dániában valaki spórolni akar, akkor azt mindenképpen az élelmiszeren tegye. Legjobban úgy éri meg, ha nagy tételben (5 kg) veszünk rizst, húst, zöldséget, amit majd később felhasználunk. 

A dán nemzeti ételA dán nemzeti étel(Fotó: Flickr/Anita)

Bolthálózat

Élelmiszerboltok közül vannak a kisboltok, mint a Netto, vagy a Fakta. Ezek többnyire reggel 8-9-től este 9-10-ig vannak nyitva. A szupermarketek, mint a Føtex és a hipermarketek, mint például. a Bilka szintén minden nap nyitva vannak, csak hétvégén rövidebb ideig. Ezen felül van egy éjjel-nappalinak megfelelő bolthálózat is, a 7-Eleven.

Cigit és szeszes italt is a boltokban lehet kapni, de itt is kérhetik a személyi okmányokat, mert korhatárhoz van kötve a kiszolgálás. 18 év alattiak (16-tól) csak 16,5%-os alkoholtartalom alatti italokat vásárolhatnak. 

Ünnepek

A dánok többsége valamilyen keresztény vallási felekezethez tartozik, így a húsvét és a karácsony a két legnagyobb ünnep. Ezekre az alkalmakra még külön sört is készítenek. Egyszer érdemes megkóstolni, mert nagyon finom. Igaz, az alkoholtartalmuk 5% fölött van.

Minden iskolában és munkahelyen megtartják a Julefrokost, amit úgy lehetne lefordítani, hogy „nagy karácsonyi vacsora”. Azután mindenki elmegy szabadságra. Ezt minden szociális rétegben megtartják.

Névnapot nem ünnepelnek, születésnapot viszont annál inkább. Ha egy társasházban valakinek születésnapja van, akkor az egész házat feldíszítik kis papírzászlókkal. Az erkélyre kitűzik a dán lobogót, és a ház bejárata előtt a földbe szintén apró dán zászlókat szurkálnak.

Mivel Dánia alkotmányos monarchia, így országosan a királyi család számos tagjának születésnapját megünneplik.

A királyi családA királyi család(Fotó: theroyalpost.com)

Hagyományok

Három éve, mióta itt vagyok, még nem találkoztam olyannal, hogy népzene vagy néptánc. Ellenben van egy érdekes hagyomány, ami nemtől független, inkább életkorhoz kötött: ha 24- 25 éves korára még nem házasodik meg valaki, azt megszórják fahéjjal.

Illetve egy olyan szokással találkoztam még a középiskolások körében, mint nálunk a szerenád. Mikor vége az iskolának, egy hétig bulikamionok járják a várost, ahol a végzősök énekelnek és ordibálnak.

Így néz ki valaki, akit megszórtak fahéjjalÍgy néz ki valaki, akit megszórtak fahéjjal(Fotó: imgur.com)


A beszélgetés első része:

Közlekedés, egészségügy, munkavállalás Dániában

Tetszett? Oszd meg!