Bécs kezdőknek és haladóknak

- 7. rész: Tippek állatkedvelőknek és gyermekes családoknak

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 7. rész: Tippek állatkedvelőknek és gyermekes családoknak
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 7. rész: Tippek állatkedvelőknek és gyermekes családoknak

Az osztrák fővárossal az a "gond", hogy rengeteg a látnivaló. Amikor valaki eldönti, hogy ideutazik, szerintem azt is el kellene döntenie – előzetes utánanézés után –, hogy körülbelül mégis mit szeretne megnézni Bécsben. 

Rengeteg opció van: mit szeretnénk inkább? Minél többet sétálni a történelem által átitatott, gyönyörű építészeti remekműveket felsorakoztató utcákon? Meg szeretnénk nézni néhány múzeumot? Milyet? Végig szeretnénk járni néhány régi kávézót, cukrászdát? Gourmandok vagyunk? Vásárolni szeretnék a Mariahilfestrassén vagy valamelyik bevásárló központban? De főleg: hány napot töltünk Bécsben és mennyit vagyunk hajlandóak költeni, mire futná az időből és a pénztárcából, tulajdonképpen?

(Fotó: Laslavic Tímea)

Na és mi van akkor, ha gyermekekkel érkezünk és nekik való programra is szükség lesz? Természetesen ez nem gond. Erre az esetre ott van például a Prater, a híres vidámpark vagy a Zoom Kindermuseum (amelyekről szó lesz még a későbbiekben). Amit viszont tiszta szívemből ajánlok gyermekes családoknak, az bécsi állatkert egy kis schönbrunni mókusetetéssel kiegészítve (amelyről szó volt már itt), illetve a következő kombó: Természettörténeti Múzeum - Tenger Háza. Ebben a sorrendben.

A Természettörténeti Múzeum (Naturhistorisches Museum) egy olyan hely, ahol én már vagy hatszor jártam. Különböző vendégeket kísértem el, és minden alkalommal újra és újra bementem velük én is, mert nagyon megérte. Nem unatkoztam hatodszorra sem, és szerintem lesz még több látogatás is. A múzeum hatalmas, és jó néhány órára szükség van ahhoz, hogy legalább valamelyest bejárjuk – és szó sincs arról, hogy minden vitrinbe benéztünk, vagy legalább a 5%-át elolvastuk volna a címkéknek. Szuper egy hely – de tényleg! Felnőtteknek és gyermekeknek egyaránt kínál látnivalót. Rendkívül igényesen és profin van kitalálva, megszervezve, illetve lévén nagyon régi, rengeteg minden felgyűlt az idők során, van kínálat bőven. A város központjában, a Hofburg és a Museumsquartier között, a Művészettörténeti Múzeummal szemben, a Mária Teréziáról elnevezett téren található és nagyon könnyen megközelíthető. Na de még mielőtt egy 10 eurós jegy fejében belépnénk az ajtón (gyermekeknek ingyenes!), feltétlenül le kell fotóznunk magunkat a múzeum előtt lévő elefántocska szobrával – amelynél mindig sorban állás van. Még esős időben is!

A híres kis elefántA híres kis elefánt(Fotó: Laslavic Tímea)

Most már beléphetünk, és máris eláll a lélegzetünk, mert az épület egyszerűen monumentális. Gyönyörű:

Naturhistorisches Museum WienNaturhistorisches Museum Wien(Fotó: Laslavic Tímea)

A bécsi Természettörténeti Múzeumról azt kell tudni, hogy a Mária Terézia férje, Lotharingiai Ferenc által 1748-ban alapított gyűjteményen alapszik. Az épület létrehozása I. Ferenc József császár nevéhez köthető, és a múzeum 1889-ben nyitotta meg kapuit. Nemzetközi viszonylatban is egy rendkívül fontos intézmény. Nos, a több mint egy évszázad alatt a 8700 négyzetméteres területű múzeumban 30 millió kiállítási tárgy gyűlt össze. Világhírű közülük például a 29 500 éves Willendorfi Vénusz szobrocska, amelyre nem mellesleg egy magyar régész, Szombathy József bukkant rá 1908-ban Alsó-Ausztriában; illetve egy Diplodocus dinoszaurusz több tízmillió éves csontváza is látható az 39 terem egyikében. 

Dinoszaurusz-csontvázakDinoszaurusz-csontvázak(Fotó: Laslavic Tímea)

És mit látni még ebben a múzeumban? Hát nagyon sok mindent. Vicces volt, amikor első alkalommal jártam ott (az édesanyámmal), és nem vettünk magunkhoz szórólapot-térképet, ezért az első négy teremben lévő ásványokat, drágaköveket és meteoritokat (a világ legtöbb meteoritja itt található) jó hosszasan megnézegettük, aztán egyszer csak rájöttünk, hogy szedni kell a lábainkat, másképp zárásig nem tudunk mindent megnézni. Az épületben szinte minden állatfajból láthatunk kitömött vagy más módszerrel tartósított példányt: halakat, emlősöket, madarakat, hüllőket, de van geológiai, paleontológiai és antropológiai kiállítás is, ez utóbbiban természetes méretben láthatóak nem-tudom-miből-készült különböző ősemberek - amelyek annyira élethűek, hogy szinte megszólalnak.

Ősember az antropológiai tárlatbanŐsember az antropológiai tárlatban(Fotó: Laslavic Tímea)

Eléggé interaktív a múzeum, sok mindent meg lehet érinteni és ki lehet próbálni,"simogathatunk" például eredeti dinoszauruszcsontot, van lehetőség megtapasztalni, mekkora súlya van egy meteoritnak, mekkora lyukat tud okozni egy bizonyos méretű és bizonyos sebességgel a földre leeső ilyesmi, a gyermekek"felpumpálhatnak" egy vulkánt: zaj és mozgás is keletkezik az erre kiépített dobogón, illetve egy nagy monitoron látni, ahogyan a magma feljön a csatornában, végig lehet röntgenezni, CT-zni és MRI-zni egy csontváz életnagyságú képét, készíthetünk magunkról Neanderthal-szabású fotót, virtuálisan beöltözhetünk különböző régi figurákba és így tovább...

Tipp: Amikor a dinoszauruszok termében vagyunk, és ott van előttünk a rekonstruált, hatalmas dinó (amely mozog is és hangokat is hallat), ne a dinoszauruszt nézzük, hanem inkább a tátott szájjal őt bámuló gyerekeket – fantasztikusak a kicsik!

Dinoszauruszok termeDinoszauruszok terme(Fotó: Laslavic Tímea)

Ígérem, senki sem fog csalódni ennek a múzeumnak a meglátogatásakor - csak gazdagabb tud lenni egy igazi élménnyel, illetve természetesen okosodik is.

Az már csak hab a tortán, hogy a múzeum kínálatában éjszakai tárlatvezetések is szerepelnek (minden hónap első péntekén), be lehet kukkantani a kulisszák mögé is (minden hónap első vasárnapján és harmadik szerdáján), hétvégenként fel lehet menni a tetőre, de van digitális Planetárium is, gyermekszínház és így tovább... Egy szó mint száz: haladóknak – különösen 6 éven felüli gyermekkel – szerintem kötelező program Bécsben. És ne feledjük: szánjunk rá egy jó három-négy órát, illetve húzzunk kényelmes cipőt!

***

A Tenger Háza (Haus des Meeres) szintén a belvárosban található, a neves Mariahilferstrasse közvetlen közelében, az Eszterházy parkban. Egy állatkert ez, melynek különös épület ad otthont: Bécs egyik légvédelmi tornya. Figyelemre méltó, hogy miként tudták a teljesen más célra épült létesítményt állatkertté átalakítani. 

Légvédelmi toronyból állatkertLégvédelmi toronyból állatkert(Fotó: Laslavic Tímea)

Mert nem csak egy akvárium ez (bár elsősorban víziállatokat láthatunk), hanem egyben terrárium is, sőt, két zárt erkélyszerűség megépítésével egy Trópusi Házat és egy ú.n. Krokiparkot is kialakítottak (ahol krokodilok is laknak) s mindeközben ezen az emeleten a majmok a közvetlen közelünkben vannak, szabadon mászkálnak, akárcsak a különböző trópusi madarak is: ők ott repkednek a fejünk fölött. Még egy kis vízesést is kiépítettek.

A meleg és párás Trópusi HázbanA meleg és párás Trópusi Házban(Fotó: Laslavic Tímea)

Színesebbnél színesebb madarakat látniSzínesebbnél színesebb madarakat látni(Fotó: Laslavic Tímea)

Tizenegy emeletes a torony, ebből kilenc emeleten vannak állatok. Az utolsó előtti emelet eseményeknek és egy, a toronyépület történetéről szóló kiállításnak ad otthont, a legutolsó emeleten pedig panorámás kávézó működik. Nyitott terasza is van, erről jó kilátás nyílik egész Bécsre, és szép időben akár az Alpokig is ellátni (erről itt írtam). Tipp: Menjünk fel a lifttel a legfelsőbb szintre és onnan jöjjünk lefelé. Ha fordítva haladunk, a végére nagyon kifáraszthat a lépcsőzés! 

Őket percekig lehet bámulniŐket percekig lehet bámulni(Fotó: Laslavic Tímea)

Gyermekekkel kitűnő program és az a jó benne, hogy esős időben vagy télen is szuper lehetőség, főleg, hogy a Tenger Háza az év 365 napján nyitva tart (jegyek: 16.70 euró felnőtteknek, gyermekeknek olcsóbb). Meg lehet előre nézni azt is, mikor vannak az etetések, hogy plusz élményben legyen részünk! A"kínálat" a következő: halak, köztük piranhák, cápák; teknősök, kígyók, békák, gyíkok, pókok, krokodilok, majmok, madarak és denevérek; különféle éjszakai állatok (ők egy mesterséges cseppkőbarlangban laknak). 

A Tenger Háza tízezer állatnak ad otthont a világ minden földrészéről. Én többször is meglátogattam, és mindig voltak újdonságok is. Illetve általában elég zsúfolt volt, mert nagy az érdeklődés – főleg a gyermekes családok részéről, ha turisták, ha nem – és mindig vannak különleges programok is. 

Élvezet a gyermekeknekÉlvezet a gyermekeknek(Fotó: Laslavic Tímea)

A Tenger Házának meglátogatására elég egy bő óra, esetleg kettő – attól függ, mennyit időzünk el egy-egy állatkánál – lényeg a lényeg azonban, hogy ha több, mint két napra érkezünk Bécsbe és gyermek is van velünk, vagy a Természettörténeti Múzeumot, vagy a Tenger Házát feltétlenül iktassuk be a programba! A felnőtteknek inkább az első fog tetszeni, a kicsiknek ez utóbbi. Egy biztos: mindkettő megéri!


Kiemelt fotó (címlapfotó): Puppi, az immár 30 éve a Tenger Házában lakó teknős

A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!