5 dolog, amitől azonnal beleszeretsz Montreálba

5 dolog, amitől azonnal beleszeretsz Montreálba
5 dolog, amitől azonnal beleszeretsz Montreálba

Vannak városok, amelyeket könnyű megszeretni, és vannak, amelyeket nehezebb, de talán olyanok is akadnak, amelyeket egyáltalán nem lehet. Ezek közül Montreál tipikusan az a fajta, amit nagyon könnyű szeretni, ami már első pillantásra elvarázsol. Egy kicsit Európa, egy kicsit Észak-Amerika, Montreál egész egyszerűen elbűvölő.

1)      Víz és parkok mindenütt

A város a Szent Lőrinc-folyóban lévő szigetekre épült, így alapvetően adott a sok víz mindenhol. Rengeteg a park, a kisebb tavak és sok a fa mindenütt. Csakúgy mint futók, biciklisek, görkorcsolyázók vagy épp sífutásra edző kerekes síléces emberek. Az ősz pedig egyenesen varázslatos lesz, ahogyan a juharfák levelei elkezdenek pirosodni. A zöld területeken csak úgy hemzsegnek a mókusok, vadludak, de már mormotát is láttam meglehetősen közelről. A városban és környékén nemzeti parkok találhatóak, amelyek tömegközlekedéssel is elérhetők.

Idilli béke az Ile de la Visitation parkbanIdilli béke az Ile de la Visitation parkban(Fotó: Takácsy Dorka)

2)      Magaslatok

Valamiért fontos nekem, hogy egy városban legyenek magaslatok, ahonnan körül lehet nézni, rá lehet látni a városra. Montreál ebből a szempontból is csillagos ötös, számtalan helyről lehet megcsodálni a látképet. Hogy csak néhány pontot említsek: Mont Royal, az Óratorony, a Jacques Cartier híd, a Szent József Oratórium stb.

Kilátás a Mont RoyalrólKilátás a Mont Royalról(Fotó: Takácsy Dorka)

3)      Közlekedés

Egy másfél milliós városról beszélünk, ami nagyjából azért optimális méret, nem túl kicsi, de nem is olyan nagy, hogy az egész életedet a közlekedés töltse ki. Észak-Amerikában nem túl gyakoriak az ennyire kiépített és használható tömegközlekedési hálózatok, nem véletlenül mondják Montreálra, hogy Kanada legeurópaibb városa. 4 metróvonal van, HÉV és sok buszjárat. (Nyári időszakban a közúti közlekedésben azért vannak fennakadások, mivel ilyenkor történnek az útfelújítások, hiszen télen a nagy fagyok miatt azt nem lehet.) Összességében tehát minden viszonylag könnyen és zökkenőmentesen megközelíthető.

Lionel-Groulx metróállomás: a földön a metróajtókhoz igazított segítség, hová álljunk, hogy ne torlaszoljuk el az ajtót, és hogyan szálljunk be gyorsan.Lionel-Groulx metróállomás: a földön a metróajtókhoz igazított segítség, hová álljunk, hogy ne torlaszoljuk el az ajtót, és hogyan szálljunk be gyorsan.(Fotó: Takácsy Dorka)

4)     Stíluskavalkád

Montreálban a legkülönfélébb stílusok keverednek egymással, ami egy elegáns kavalkádot eredményez. A belvárosban a francia klasszikus épületek dominálnak (a homlokzatok egy tetszőleges francia kisváros belvárosát idézik), ugyanakkor a széles sávok, gigantikus sugárutak és hatalmas autók miatt egy percig sem felejthetjük el, hogy ez bizony Amerika.

A városban míves, virágos kapubejárók és előkertek vannak, az utcákon pedig mókusok ugrálnak.

A társadalom nagyon kevert, Montreálban, Québec központjában a francia nyelv a domináns, és ezzel Párizs után Montreál a nyugati világ legnagyobb francia ajkú városa. Értem ezalatt főleg azt, hogy bár elvileg minden feliratnak ki kéne lennie írva angolul, az esetek nagy százalékában csak franciául van kint. Beszélve ez egyáltalán nem érződik, az emberek teljesen kétnyelvűek, a boltba belépve mindkét nyelven köszönnek (Hey, Bonjour) és amelyiken válaszolsz, úgy folytatják. A két fő nyelv mellett számtalan egyéb nyelvet is beszélnek, sok az olasz például, de a világ minden nációja képviselteti itt magát. Éppen emiatt a sokszínűség miatt az emberek hihetetlenül toleránsak, senkit nem néznek ki. Sőt, igazából nem is nagyon néznek meg, pedig sokan közlekednek komplett egzotikus népviseletben például a metrón, ami otthon minimum fürkész tekinteteket vonzana. 

Utcakép Villeray negyedbenUtcakép Villeray negyedben(Fotó: Takácsy Dorka)

5)     Kulinária

Ugyanebből a nemzeti sokféleségből fakad a rendkívül gazdag, sokszínű gasztronómia. Szinte minden, amit valaha valahol ember evett, egészen biztosan megtalálható itt, autentikus és fúziós, modern formában is. Nem mehetek el említés nélkül amellett a tény mellett, hogy igen erős a „Bring your own wine” vonal is, tehát rengeteg étterembe beviheted és ihatod a saját borodat, sörödet. Az alkoholok pedig a Québecre vonatkozó különleges rendelkezések miatt olcsóbbak itt, mint Kanadában bárhol. (Québec egy kicsit állam az államban, ez ebben az esetben alacsonyabb járulékos adóterheket jelent.) Persze Québec gasztronómiája is méltán népszerű, a helyi specialitást, a poutine-t szinte mindenhol lehet kapni, és megszámlálhatatlanul sokféle verzió létezik belőle.

Egy poutine, ez itt éppen csirkés. Nem kifejezetten gyönyörű, de nagyon finom.Egy poutine, ez itt éppen csirkés. Nem kifejezetten gyönyörű, de nagyon finom.(Fotó: Takácsy Dorka)


+1 Fesztiválok

Montreálban aztán tényleg mindig történik valami, egymást érik a változatos rendezvények. A legkülönfélébb kultúrák legkülönbözőbb ünnepeit is megülik, a kanadai nemzeti ünnepekről nem is beszélve. Így aztán nem meglepő módon mindig van ok a vidámságra, ezeken kívül pedig gasztronómiai, zenei és könyvfesztiválok is várják az érdeklődőket. 

Esti fények a Bassin de Bonsecoursnál, a YUL EAT gasztronómiai fesztiválon, és zipline-on csúszó emberek.Esti fények a Bassin de Bonsecoursnál, a YUL EAT gasztronómiai fesztiválon, és zipline-on csúszó emberek.(Fotó: Takácsy Dorka)

További fotóválogatás Montreál sokszínű arcából:


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!