A 6 férfitípus Dél-Olaszországban, akikhez közel kerültem

A 6 férfitípus Dél-Olaszországban, akikhez közel kerültem
A 6 férfitípus  Dél-Olaszországban, akikhez közel kerültem

Az olasz férfi 18 évesen elég, ha szép, 25 évesen elég, ha már külön él a Mammától, 35 évesen álljon a saját lábán végre, 40 évesen ne haljon meg infarktusban, 50 évesen már csak hobbiból dolgozzon és 80 évesen legyen elbűvölően kedves, ellenállhatatlan humorral.


1. Francesco 18 éves és hetente kétszer van alkalmam beszélgetni vele. Ilyenkor csak nézem a göndör, fekete haját és az olajos barna szemét, és próbálok arra gondolni, hogy „elég, ha szép vagy…” Ő a tökéletes példája annak az olasz fiatalnak, akinek fogalma sincs a világról, de nem is érdekli semmi. Leginkább onnan tudja, hogy milyen nap van, hogy mi lesz ebédre. Mamma a hét minden napján megbízhatóan ugyanazt főzi. Mint elmondta, ennek leginkább anyagi okai vannak, hibátlan koncepcióval főznek a pugliai asszonyok fillérekből. Francesco imád enni!


2. Tommaso 25 éves. Ennyi idősen már sikerül itt annyi ismeretségre szert tennie, hogy valakinek a valakije bevegye az üzletbe. Ezzel itt délen meg is van az életre szóló karrier. Van saját kereset, van munka, viszont nincs magánélet, hiszen mindenki ismer mindenkit, papát, mamát, testvért… Ő már képes egyedül bevásárolni a saját pénzéből, de még kb. ugyanannyira érdekli a körülötte lévő világ, mint Francescot. Nem beszél nyelveket, nem látott semmit a világból, viszont már jegygyűrű van az ujján. A sorsa meg van pecsételve. Tommaso imád szerelmesnek lenni!


3. Antonio 35 éves. Szétfeszíti a büszkeség, hogy a saját lábán áll és eltartja a családot egyedül. Nem apuka cégét viszi tovább, hanem saját vállalkozása van. Sugárzó derűvel szállít élőket és holtakat. Otthonról kórházba,  kórházból temetőbe, szükség esetén vissza.  Akinek csak tud, ad munkát, de részt vesz a családi üzletben is. A gyerekek még kicsik, de már gondoskodik a jövőjükről, félretesz óvadékra is. Antonio imád élni!

Képünk illusztrációKépünk illusztráció(Fotó/Flickr: Alex Proimos)

4. Fabio 40 éves. Ő már az úgynevezett „szeparáció” hátrányait élvezi, jobban mondva próbálja túlélni, és nem beledögleni. Itt Olaszországban nem csak úgy hipp-hopp elválunk, hanem 3 évig külön kell élni előtte. Az olasz férfi nem nagyon válik délen, kivéve, ha a felesége félrelép. Ennek az az oka, hogy válás után a férj majdnem minden vagyona a feleségre száll, ezt az olasz nők tökéletesen ki is használják. Az ő jelszavuk:"férjhez menni minden áron, és akkor nincs több gond az életben." Fabio szíve ennek ellenére sem keményedett meg, sőt! Befogad kutyát, macskát, segít mindenkinek, ahol tud, mert a dolce vita mégiscsak 40 felett kezdődik itt. Udvarol fűnek-fának, ő az ellenállhatatlan latin szerető megtestesítője. Soha többé nem veszed rá, hogy nősüljön. Fabio imád szabadnak lenni!


5. Pietro 50 éves. Tanult, intelligens és messze földön híres a szakmájában. Ő a pugliai ortopédia vezető professzora. Az éjszaka közepén is képes bemenni megnézni egy bonyolultabb műtétet és mindenkihez van pár kedves szava. Ő már bejárta a világot, ismeri az életet. Kisfiúsan lelkesen mesél nekem Budapestről, amit gyalog járt be, hogy lássa a házak homlokzatát is, mert szeret a részletekben vájkálni akkor is, ha nincs a kezében szike.  Elégedett, boldog férfi, aki amikor hazamegy, kinyit egy üveg vörös bort, és kíváncsian néz a holnap elé. Pietro imádja a jó borokat!


6. Carlo és Cosimo 80 évesek. Ők már igazán tudják élvezni az életet. Valaha  közös ügyvédi irodájuk volt, ma közös padjuk van a tengerparti sétányon. Nap mint nap elegánsan felöltöznek, nyakkendőt kötnek, és megnézik a nőket elölről-hátulról. Ha rossz napod van, vagy egyszerűen szép szavakra vágysz, akkor csak végig kell sétálni előttük és máris csodálatosnak érzed magad. Carlo és Cosimo sosem fog meghalni, minden olasz férfi Carlo és Cosimo lesz 80 évesen. Imádnak udvarolni!

(Fotó: Flickr/Andrea Donato Alemanno)

(Fenti kiemelt kép: Flickr/Silvia Maggi)


Kapcsolódó cikk: 

AZ OLASZ MACSÓ

Tetszett? Oszd meg!