A Bánságban születtek

- II. rész: Meskó Zoltán, NFL-játékos

A Bánságban születtek - - II. rész: Meskó Zoltán, NFL-játékos
A Bánságban születtek - - II. rész: Meskó Zoltán, NFL-játékos

A városok általában kihasználják turisztikailag azt, hogy egy bizonyos helyen látta meg a napvilágot ez vagy az a személyiség. Vannak azonban olyan esetek is, amikor kevésbé ismert egy-egy ilyen információ, sőt, néha még a helybéliek sem tudnak róla. A Bánságban születtek sorozatban azokról van szó, akik Románia nyugati csücskében jöttek a világra: például Meskó Zoltán, a neves NFL-játékos Temesváron született.

Gyermekkori fotók a nagyszülők lakásánGyermekkori fotók a nagyszülők lakásán(Fotó: Laslavic Tímea)

Életemben először akkor hallottam róla, amikor 2010-ben a Duna Televízió temesvári tudósítójaként kértek tőlem riportot a pályafutásáról és a családjáról. Ekkoriban fedezte fel magának Temesvár is - addig a kutya sem tudott róla, hogy micsoda neves szülötte van a városnak. Miután elkészült és lement az ominózus anyag, szóltam a helyi sajtóból a román kollégáknak is a témáról, hadd járják ők is körbe, ne legyen többé titok senki előtt, hogy Meskó Zoltán itt született és hogy a nagyszülei még ma is Temesváron élnek. A Magyarországon is nagy népszerűségnek örvendő, de Romániában például kevésbé ismert profi amerikaifutball-ligában 2010-ben Meskó Zoltán a New England Patriots-nál játszott. Posztját tekintve punter, akinek mindössze annyi a dolga, hogy a kézbe kapott labdát a lehető legmesszebbre rúgja el, ezzel minél nagyobb területet nyerve a saját csapatának és az ellenfelet minél rosszabb támadási pozícióba hozza.

De hogyan is kerültem én a nagyszülőkhöz? Miután letettem a telefont, fellapoztam a telefonkönyvet. Budapest azt mondta: figyelj, itt van ez a Meskó Zoltán, hatalmas nagy sztár az amerikai futballban, nézz körül légy szíves Temesváron, vannak-e ott még rokonai, készíts egy anyagot a témában. Nem emlékszem, az eset előtt mikor használtam utoljára a vaskos kötetet, de ez alkalommal nagy sikerrel nyitottam ki. Más ötletem úgyse volt: hova, merre is induljak el? Ott szerepelt egy Meskó család telefonszáma. Tárcsáztam. Bemutatkoztam és egyszerűen megkérdeztem, rokonai-e az Amerikában élő Meskó Zoltánnak. Amikor igennel válaszolták, szinte el se hittem. Majd elmondtam azt is, hogy forgatni szeretnék a témáról; fogadnának-e az otthonukban? Erre is igen volt a válasz! 

Meskó Vilmos és Meskó ErzsébetMeskó Vilmos és Meskó Erzsébet(Fotó: Laslavic Tímea)

Egy végtelenül kedves házaspár fogadott. A nagyszülők temesvári lakásában minden szoba tele volt Meskó Zoltán képeivel, de újságcikkek, folyóiratok is arról árulkodtak lépten-nyomon, hogy a nagymama és a nagypapa folyamatosan nyomon követi az unokájuk pályáját (amint egy fontosabb anyag megjelenik az Egyesült Államokban, a gondos édesanya elküldi azt postán a nagyszülőknek - tudtuk meg). Meskó Zoltán mindig is egy nagyon ambiciózus gyermek, minden lében kanál srác volt: síelt, úszott, teniszezett, tagja volt egy temesvári német néptánccsoportnak, gyermekként a temesvári német színházban is megcsillogtatta tehetségét; és mindig, mindenben az első akart lenni, már az iskolában is – mesélte a nagymama, Meskó Erzsébet, akit az unoka németül, „omi”-nak szólít.

(Fotó: Laslavic Tímea)

A nagymama a legapróbb részletekig ismerte „Zolika” napi programját, és mindig pontosan tudta, mikor, hol és hogyan zajlott a legutóbbi meccs. (Azért használom a múlt időt, mert 2012-ben beszéltem utoljára a Meskó házaspárral, nincsenek új információim a nagyszülőkről.) Akkor nagyon szoros volt a kapcsolat a szeretett unokával, annak ellenére, hogy Meskó Zoltán zsúfolt programja és az időeltolódás miatt elég ritkán tudtak telefonon beszélni. A nagyszülők azonban többször is meglátogatták már az Egyesült Államokban, és ilyenkor mindig a meccsekre is elmentek. Könnyes szemmel vallották meg a kamera előtt, mekkora öröm volt számukra ott látni őt a pályán, élőben, és micsoda büszkeség töltötte el őket, amikor elhangzott a neve a hangszórókban. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

Meskó Zoltán 1986-ban született Temesváron, és bár magyar nemzetiségű, de német iskolába járt. Tizenegy éves koráig élt Romániában. Amikor szüleivel együtt elhagyta az országot - a zöldkártyát az Amerikai Vízum Lottón nyerték - játékai közül csak a legóját vitte el magával. A román, a magyar és a német nyelv mellett Meskó angolul és spanyolul is beszél, így a tekintélyes amerikai lap, a The Wall Street Journal a bajnokság legérdekesebb játékosának nevezte egy 2010-es cikkében. A sikeres focista útját Temesváron még a sportegyetemet végzett nagybácsija egyengette, míg Amerikában a szülei álltak és állnak mellette mindig, mindenben (a nagybácsinak később sportiskolája lett Kanadában). Ilyet szeretne Meskó Zoltán is, aki már két diplomát is szerzett a Michigani Egyetemen: bankigazgatást és sportot tanult, hogy később sikeresen tudja összekapcsolni a kettőt egy sportbizniszben. 

(Fotó: Laslavic Tímea)

2012. elején ismét forgattunk Meskó nagyszüleinek temesvári lakásán. Az amerikai Super Bowl döntője utáni napon kerestük fel a házaspárt. Meskó Vilmos és Meskó Erzsébet annak ellenére is fogadott, hogy igen el volt keseredve Meskó Zoltán csapatának a veresége miatt. A nagyszülők hajnali ötig fenn voltak és ott ültek a televízió előtt: a New York Giants 21-17-re verte meg Indianapolisban a New England Patriots-ot, amelyben Meskó Zoltán játszott. A döntőre ők is hivatalosak voltak: meghívta őket az unoka, de nem tudtak eleget tenni az invitálásnak, hiszen 2011. októberében jöttek haza egy újabb amerikai útról. 2012. tavaszán azonban Meskó Zoltán Budapesten járt, ugyanis meghívást kapott a Patriots magyarországi szurkolóitól. 

Az elveszített Super Bowl is valószínűleg nagy hatással volt Meskó Zoltán további karrierjére, hiszen a következő évre már nem kapott szerződést a bostoni csapattól. Ezek után beteljesültek álmai, mert szerződést kapott kedvenc csapatától, a Pittsburgh Steelers-től, ahol azonban néhány hét után szerződést bontottak vele. Pályafutása eddigi utolsó NFL-csapata a Cincinnati Bengals volt, ahol a 2013-as szezonban léphetett pályára.

Meskó Zoltán a közelmúltban könyvet írt karrierjéről, mely a napokban jelent meg magyarul. Hivatalos Facebook oldalán így írt a kötetről:

"Rengeteget dolgoztunk vele, szívemet-lelkemet beletettem - remélem, értékelitek az őszinteségemet és érdekesnek találjátok a történetem."

A sorozat további epizódjai: 

A Bánságban születtek - Összes


Még több amerikai foci:

Tailgate party

Hét indok, amiért a rögbi nem amerikai foci és fordítva

Tetszett? Oszd meg!