A Bánságban születtek

- VI. rész: A gengszter, John Dillinger árulója

A Bánságban születtek - - VI. rész: A gengszter, John Dillinger árulója
A Bánságban születtek - - VI. rész: A gengszter, John Dillinger árulója

Az országok, régiók, városok általában büszkélkednek a nevessé vált szülötteikkel. Jobb helyeken pedig turisztikailag ki is használják azt, hogy egy bizonyos településen látta meg a napvilágot ez vagy az a személyiség. Vannak azonban olyan esetek is, amikor kevésbé ismert egy-egy ilyen tény. És vannak olyan esetek is, amikor azt sem lehet pontosan eldönteni: jó ötlet-e vagy sem népszerűsíteni a dolgot. 

A Bánságban születtek sorozatban azokról van szó, akik a mai Románia nyugati csücskében jöttek a világra. Írtunk már eddig színészrőlsportolórólfeltalálókról. Na de ki gondolta volna, hogy a Bánságra vezethető vissza egy világhírű prostituált története is? Egy olyané, aki annak idején állítólag közreműködött az amerikai FBI-jal is?

Anna Sage 1934-ben, két nappal John Dillinger halála után.Anna Sage 1934-ben, két nappal John Dillinger halála után.(Fotó: Associated Press/Wikimedia Commons)

A világ egyik leghírhedtebb gengszterét, John Dillingert 1934-ben Chicagóban egy mozi előtt lőtték le az FBI emberei. Dillinger a társaival többek között huszonnégy amerikai bankot és négy rendőrőrsöt rabolt ki tevékenysége során. Korának legnagyobbja volt, az 1933-34-es krach közben még az erőszakosságukról (is) híres Baby Face NelsonPretty Boy Floyd és Bonnie and Clyde is elhalványultak mellette. A rettegett bűnöző vesztét egy nő okozta: Anna Sage 10 ezer dollárért árulta el a szeretőjét az FBI-nak. A sztori egészen a Bánságig nyúlik vissza.

John DillingerJohn Dillinger(Fotó: FBI/Wikimedia Commons)

Anna Sage - valódi nevén Ana Cumpănaș - a Bánság csücskéből származott: 1889-ben, a születése évében ez a vidék még az Osztrák-Magyar Monarchiához tartozott. A szülőfaluja, a Nagykomlós községhez tartozó Kunszőllős egyetlen, négy kilométer hosszú utcából áll, melynek végében már a szerb határ áll. Sage innen vándorolt ki 1909-ben az Egyesült Államokba és ott luxusprostituált lett. Majd később John Dillingernek, Amerika legnagyobb gengszterének is volt a szeretője. Az FBI emberei 1934. július 22-ben a chicagói Biograph mozi előtt lőtték le a gengsztert, ahonnan a román nő vele és egy barátnővel együtt lépett ki az ajtón. Ahhoz, hogy könnyebben felismerjék a célpontot (aki a felismerhetetlenség céljából műtéteknek is alávetette magát), Ana Cumpănaș-nak állítólag pirosba kellett öltöznie – innen származik a Lady in Red beceneve - és a megfelelő pillanatban el kellett ejtenie egy zsebkendőt.

A Biograph mozi 1934-benA Biograph mozi 1934-ben(Fotó: FBI/Wikimedia Commons)

A történetről az 1980-as években egy neves temesvári írónő, Adriana Babeți két társával együtt könyvet írt. A kötet azonban csak az 1989-es forradalom után, 1990-ben jelenhetett meg Romániában. Félig igaz a történet, majd egyfajta fikcióba megy át - mondta a könyvéről a szerzőnő. Mert tulajdonképpen ma sem tudni pontosan és biztosan, hogyan halt meg Anna Sage. Illetve azt sem, hogy a chicagói mozi előtt valóban Dillingert ölte-e meg az FBI - a kötet pedig egy adott pillanattól kezdve szabadon szövi tovább a fonalat. A nő állítólag kiegyezett a hatóságokkal és cserébe a segítségéért nemcsak pénzt kapott, hanem az Egyesült Államokban maradhatott, ahonnan a tulajdonában álló bordélyháza miatt (amelynek Dillinger a kliense volt) éppen deportálni készültek volna egyébként. A nő később, 1936-ban mégis Temesváron kötött ki és ott is halt meg 1947-ben.

2009-ben, amikor riportot forgattam erről a Duna Televíziónak, jártam a házánál, amely akkor éppen eladó volt. Bejutni a temesvári Mihail Jora (volt Petőfi) utcában lévő épületbe nem sikerült, ahogyan a sírját sem sikerült megtalálni a gyárvárosi temetőben. Jártunk a szülőfalujában is, de ott sem jutottunk egyről a kettőre, mivel több nehézségbe is ütköztünk. Az egyik az volt, hogy a Cumpănaș név igen elterjedt a faluban, sőt a névrokonok között olyan is van, akit szintén Anának hívnak vagy hívtak. A másik ok az volt, hogy amikor még Konstanziának hívták, a falut főleg németek lakták. Miután ők kivándoroltak Németországba, a helyükbe Románia különböző szegényebb részeiből költöztek ide román családok, akik nem ismerik Ana Cumpănaș történetét - bár egyik-másik falubeli hallott a furcsa sztoriról. A szülőfaluban azonban egyetlen dokumentum sem maradt fenn róla, a templom archívumában sem szerepel a megkereszteltek között.

Adriana Babeți könyvében többek között megtalálható Anna Sage boncolásának leírása is, amely szerint a halál oka epekő volt (más források szerint valamilyen májbetegség). De míg a chicagói esetről sokan azt tartják, nem is Dillingert ölte meg ekkor az FBI, a nő haláláról is az járja, hogy tulajdonképpen mérgezés történt, mivel ő az egyetlen tanúja lett volna annak, hogy az amerikai elfogás csak megrendezett volt. Ez az információ Jay Robert Nasch Dillinger: Dead or Alive? című könyvében is megjelenik: a kötet szerint a hatóságok egy ártatlan személyt áldoztak fel és hazudtak. 

John Dillinger sírköveJohn Dillinger sírköve(Fotó: Wildhartlivie / Wikimedia Commons)

Különös történet, amely természetesen Hollywoodot is megihlette. Egy tucat film készült róla, legutóbb 2009-ben a Public Enemies (John Dillinger szerepében: Johnny Depp) és 2012-ben a Stephen King regényén, a The Death of Jack Hamilton-on alapuló Dollar Baby. De Romániában is forgattak róla hét évvel Adriana Babeți kötetének megjelenését követően: ennek a filmnek a címe is Anna Sage piros öltözékére utal. A neves gengszter halálának éjszakáján valaki krétával ezt írta a Biograph mozi előtti járdára:

"Stranger, stop and wish me well, Just a prayer for my soul in hell. I was a good fellow, most people said, Betrayed by a woman all dressed in red."

A sorozat további részei:

A bánságban születtek - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk

Kiemelt fotó: fbi.gov

Tetszett? Oszd meg!