Minden Magyarországról jön

Minden Magyarországról jön
Minden Magyarországról jön
"Alles kommt aus Ungarn"

Ezzel a kijelentéssel borzolom az idegeket itthon, és napi szinten szállítom a magyar vonatkozású újabbnál-újabb sztorikat.

Ugye nem kell mondanom, hogy az echte (igazi) német (frank) kollégám, a"Ki mit szeret enni?" téma taglalása közben érdeklődve hallgatta, hogy én a több mint 10 éves itt élés dacára, még mindig nem váltam a frank konyha kedvelőjévé. Amint ezt kimondtam, rögtön éreztem milyen udvariatlanság volt ez tőlem, én is utálom, ha külföldiek fitymálják a magyar konyhát, így próbáltam ellenpontozni. Gyorsan hozzátettem, hogy én az ilyen konyhatémában nem igazán vagyok mértékadó, sőt, biztosan másként is vagyok bekötve, mivel nekem az sem ízlik, ami sok-sok magyarnak. Nem lépek a lángosért, a lecsót meg utálom. A lecsót utálod? Kérdezte a kollégám. Ő pedig szereti, emlékszik milyen jókat készített a nagymamája. A nagymamád?! Aha, valami magyar származás van a dologban, ő is valahonnan Magyarországról érkezett – felelte, de láttam nem igazán érdekelte a téma, többet nem is árult el, ráadásul éppen keresték telefonon. Én meg nem firtattam, mert ennyi is elég volt. Röhögtem magamban nagyokat és dörzsöltem a markomat,  otthon milyen képet fog ehhez vágni a családom.
Helyes volt az is, amikor a szintén frank kolléganőm beszédbe elegyedve velem, egyszercsak megkérdezte, hogy tudom-e hol van Németkér, mert onnan származik az ő családja is, a dédapa (talán a dédmama is, de ebben már nem vagyok biztos) magyar volt .
Arányaiban nem rossz igaz? Nürnbergi iroda 8 fős csapatából 1 magyar (szerény személyem) 2 frank pedig magyar felmenőkkel büszkélkedhet. Mondom én, hogy az “alles kommt aus Ungarn” tézis biztos alapokon nyugszik!

A legröhejesebb helyzetek persze akkor adódnak, amikor valaki olyanról derül ki a magyar származása, akiről aztán már tényleg képtelenség, amikor az valóban nem illik a képbe. Ahogy például Paul Hörbigerről se mertem volna elképzelni, hogy valamilyen módon köze van Magyarországhoz. Istenem, Paul Hörbiger, a bécsiek halhatatlan nagy színésze, felejthetetlen szerepekkel és gyönyörű bécsi dialektussal. Tessék kérem megnézni:

"Bécs és Budapest – a Duna gyöngyszemei"

Jaj, nagyon élveztem a szitut, kéjes élvezettel kóstolgattam a szavakat, egy bécsi színész Budapestről…  Kimondottan élvezem az ilyeneket. Nézem a párom arcát, a döbbenetet, amit persze két nanószekundum alatt átvesz az önfeledt nevetés, de akkor is: "Alles kommt aus Ungarn!" Lassan én is elhiszem.


Kapcsolódó cikk:

Megélni a magyarságunkat Los Angelesben

Tetszett? Oszd meg!