Időutazás Bécs múltjába

Időutazás Bécs múltjába
Időutazás Bécs múltjába

Kiderül, hogy mi az az 5D mozi.

Aki szereti a történelmet és a bécsi humort, annak jó szívvel ajánlom Bécsben a Time Travel Vienna nevű intézményt. Nem is tudom, hogy milyen kategóriába lehetne besorolni igazából. Múzeum is, és még sok minden más. A Habsburgergasse 10A-ban található. A közeli Freyung parkoló garázsban lehet parkolni, ami azért is jó, mert aki a Time Travelből magával hoz egy kis kiegészítő kártyát, amit a pénztárban kap, akkor a parkolása kedvezőbb árú. 


Az első terembe lépve egy igazán érdekes és interaktív időutazás veszi kezdetét. A pénztárnál lehet kérni magyar nyelvű audio guide-ot is, amin nem kell semmit nyomkodni, mert automatikusan kezd el beszélni, amikor kell. Az első teremben négy fénykép előtt elmondják a hely történetét, majd az idegenvezető eltűnik, és ekkor a képek életre kelnek. Sajátos osztrák, vagy talán bécsi humorral évődik egymással egy középkori szerzetes, Sigmund Freud, Mária Terézia, Sissi és a fiatal Ferenc József. Na, ezt nem fordítja a fülünkben lévő kis készülék, ide nem árt, ha van nyelvtudásunk. 

A StephansdomA Stephansdom(Fotó: Pixabay)

Mi az az 5D mozi?

A következő terem az 5D-s mozi, ahol jobb, ha bekötjük magunkat az ülésbe. Szemüveget fel, és irány a múlt. Szédítő, ahogy fentről megnézhetjük a római kori települést, ami egyszer majd egy birodalom fővárosa lesz. Zuhanva közelítünk rá, majd szinte együtt menetelünk a légió katonáival, mielőtt újra ugrunk néhány száz évet az időben előre. Közben természetesen valódi szél süvít a fülünk mellett a szék fejtámlájából. Ez lehet a negyedik D talán. Hirtelen a középkorban találjuk magunkat, épp javában épül a Stephansdom, és mindenütt az utcán a pestis áldozatai hevernek, és hemzsegnek a patkányok. A legmegdöbbentőbb, amikor a kamera velünk együtt futva elindul a patkányokkal együtt az épülő dóm állványzatán, egyre feljebb. És ekkor érezzük meg a bokánkon a patkányfarkakat. Igazán ijesztő, sőt talán undorító is azoknak, akik nem kedvelik túlzottan ezeket a rágcsálókat. Én lenyúltam a kezemmel, és kis gumitömlőket találtam, amit mozgattak. Az illúzió tökéletes volt. Talán ezek lehettek az ötödik D. Sajnos a mozi nem tart túl sokáig, pedig nagyon élethű és élvezetes.

A következő teremben egy királyi audiencián vehetünk részt Miksa császárral, Sissivel és Ferenc Józseffel, valamint Mária Teréziával. Itt is meglepődtünk, mert miután az idegenvezető hölgy befejezte a mondókáját, a viaszfigurának hitt alakok életre keltek, és egymással beszélgetni kezdtek. És azt kell, hogy mondjam, hogy nagyon élethűen csinálták. Az arcjáték, a gesztikulálás, minden nagyon a helyén volt.

SissiSissi(Fotó: Bojtos Zoltán)

Tovább menve Johann Strauss és Beethoven várt bennünket. Ők is összevitatkoztak egy kicsit azon, hogy kinek jobb a zenéje. Elképesztő, hogy Bécsben mennyi világhírű zeneszerző élt. Bécs a zene fővárosa. Végül részt vettünk egy virtuális fiákerutazáson. A repülő fiákert érdekes módon az első teremben beszélgető képek egyike, a középkori szerzetes vezette, akinek a szelleme a legenda szerint ma is ezekben a termekben jár.

Családoknak, baráti társaságoknak jó szívvel ajánlom ezt a programot, mert megfizethető áron meg lehet ismerkedni egy kicsit ennek a nagy múltú és sokszínű városnak a történelmével, mielőtt egy heurigerben megkóstolnánk az idei bort. 


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!