Bécs kezdőknek és haladóknak

- 2. rész: Látnivalók forralt bor mellé

Bécs kezdőknek és haladóknak - - 2. rész: Látnivalók forralt bor mellé
Bécs kezdőknek és haladóknak - - 2. rész: Látnivalók forralt bor mellé

Jön a karácsony, ami Bécsben egyet jelent a forral borral és vásári dömpinggel. Manapság a gyors és kényelmes Railjet szolgáltatásnak köszönhetően pár euróért már bárki élvezheti ezt a borgőzös ünnepi hangulatot, és a december közeledtével egyre több barát és rokonom él is ezzel a lehetőséggel! Persze mindenki a város nevezetességeire kíváncsi, így már egy viszonylag bejáratott rutinom van arról, hogy kinek, mit és mikor mutatok meg!

Sorozatunk első részében már jártunk néhány népszerű helyen: a Stephansdom, Hofburg, Museumsquartier vagy a Mariahilferstrasse talán mindenkinek ismerős lehet, de azért ismételjünk együtt egy fotógalériával!

Graben sétálóutca, 2012. augusztusGraben sétálóutca, 2012. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Így néz ki egy szokványos napon a Hofburg felé vezető Graben sétálóutca. És amikor ideértünk, akkor már kb. döntenünk kell arról, hogy az egykori császári palotától egyesen előre, a Museumsquartier felé; vagy jobbra, a Rózsapark, a Polgármesteri Hivatal és a Parlament felé vesszük az irányt. Ha ez utóbbi mellett adjuk le a voksunkat, akkor jóval hosszabb lesz a sétánk: teszünk egy kis kerülőt, aztán a Parlamenttől vissza lehet majd kanyarodni a múzeumok felé.

Tegyük fel, hogy a hosszabb útvonal mellett döntöttünk. Az útbaeső Rózsapark egy negyedórás program - igazi virágrajongóknak hosszabb is lehet természetesen. Amikor a végére értünk, már ott is áll előttünk a városháza.

Rathaus – Kezdőknek

A Polgármesteri Hivatal a turisták körében főleg arról híres, hogy az előtte lévő téren szervezik meg minden november-decemberben a neves Bécsi Karácsonyi Vásárt. Wiener Christkindlmarkt azonban csak egy a sok közül, Bécsben ugyanis több tucatnyi kisebb-nagyobb karácsonyi vásár van, szinte minden téren rendeznek egyet. Én személy szerint ezt a vásárt nem is preferálom, már csak azért sem, mert egymást tapossák az emberek. Ha azonban a vásár idején jár valaki az osztrák fővárosban, akkor ne hagyja ki - csak esetleg látogasson meg még egy másikat is, például a Weihnachtsmarkt am Hof-t, amely már az 1700-as években is létezett és ahol rengeteg a kézműves termék. Forralt bor (Glühwein) mindenhol kapható, ez elengedhetetlen része a karácsonyi vásároknak. De visszatérve a Rathaushoz, az épület előtti tér számos rendezvénynek ad helyet, köztük film- és jazzfesztiválnak is, illetve korcsolyapályát is szoktak berendezni itt. Sőt, a pincéjében étterem működik. 

Rathaus, 2011. novemberRathaus, 2011. november(Fotó: Laslavic Tímea)

"Én személy szerint ezt a vásárt nem is preferálom, már csak azért sem, mert egymást tapossák az emberek. "

Parlament – Kezdőknek

Impozáns épület és lehet fényképezkedni az erkélyében is - én sem voltam rest! A Parlamentgebäude előtti szökőkút szoboregyüttesének közepén Pallasz Athéné istennő látható, az őt körülvevő női alakok pedig meztelen felsőtestűek, amit a turisták igyekeznek minél több fotón megörökíteni. Igazából a Parlament is egy 5 perces szünet mindössze, és akár a villamosból is megtekinthető.

ParlamentParlament(Fotó: Wikipedia)

Wiener Staatsoper – Kezdőknek

Bécsi Operaház. A Parlamenttől visszakanyarodunk a múzeumok felé, elhaladunk a Hofburg előtt és megérkezünk az Opera épületéig. (Ha a Stephansdomtól egyenesen előre haladtunk volna és nem térünk le jobbra a Hofburg felé, szintén az Operánál kötöttünk volna ki.) Története során számos neve volt, 1945-ben pedig jelentős légitámadások érték - természetesen az eredeti arculatát megőrizve restaurálták. Nemzetközi szinten az első az előadások számát tekintve. Mindig örömmel tölt el, amikor látom az épület mellett azokat az embereket, akik az áprilisban, májusban, júniusban és szeptemberben a hatalmas vászonra kivetített opera- és balettelőadásokat nézik  élőben - fantasztikusnak tartom, hogy valaki gondolt erre. Így lehetősége van bárkinek megtekinteni egy-egy művet; fantasztikus az is, hogy van érdeklődés. Fontos tudni továbbá, hogy az előadások megkezdése előtt kedvezmények állójegyeket is szoktak kínálni eladásra. De a kulisszákba is be lehet tekinteni: több nyelven is szerveznek látogatásokat

Az Operaház, 2013. decemberAz Operaház, 2013. december(Fotó: Laslavic Tímea)

Karlsplatz – Kezdőknek

Pár perces gyaloglásra innen található a Karlskirche és az annak otthont adó Karlsplatz. A Károly-templom Bécs egyik fő szimbóluma. Hangulatos egy hely a Károly-tér, vendégeimmel néha el szoktunk időzni a víz partján, különösen, hogy a téren és a körülötte lévő parkban általában történik is valami. Itt is szoktak karácsonyi vásárt szervezni, de egyéb rendezvényeknek is helyt ad a tér, ráadásul egyetem szomszédságában lévén tele van élettel a park, láttam már jógázni és meditálni is csoportokat a fák alatt, többször kaptam lencsevégre mindenféle maskarába öltözött fiatalokat (valami farsangféleség lehetett). Kevésbé ismert tény, hogy a templom közelében nyugszik Antonio Vivaldi, egy olyan helyen, ahol ma a Bécsi Műszaki Egyetemhez tartozik, miután a temetőt felszámolták.

Karlsplatz, 2014. augusztusKarlsplatz, 2014. augusztus(Fotó: Laslavic Tímea)

Utunk innen a Belvedere Palotához vezet - gyalog (kezdőknek), azon belül a Botanikus Kertbe is (középhaladóknak). Vagy felszállunk a villamosra és elmegyünk Hundertwasser-házhoz, ami szintén kihagyhatatlan (kezdőknek). Folytatás következik!

A sorozat további részei:

Bécs kezdőknek és haladóknak - összes


Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is!

Külföldön élsz vagy szeretsz utazni és van egy jó sztorid? Legyél a szerzőnk!

Tetszett? Oszd meg!